MESEM’lilerden yeni asgari ücrete tepki: Bize verilecek 6 bin 630 TL neye yetecek?
MESEM’de çalışan çırakların payına yeni asgari ücretten 6 bin 630 TL, kalfalara 11 bin 50 TL düşecek. MESEM’liler cep harçlığı gibi olan yetersiz ücretlere tepkili.
Fotoğraf: DHA
Deniz KEMEÇ
Ankara
Yeni asgari ücret geniş emekçi kesimlerinde olduğu gibi mesleki eğitim merkezi (MESEM) kapsamında çalıştırılan çocuk (öğrenci) işçiler için de hayal kırıklığı oldu. OSTİM’de çeşitli atölyelerde çalışan MESEM’li çocuk işçiler, 2025 yılı için 22 bin 104 TL olarak belirlenen asgari ücretin yetersiz olduğunu söylüyor. Yeni asgari ücretle birlikte çırak olan MESEM’liler 6 bin 630 TL, kalfa olan son sınıf öğrencilerinin ise aylık ellerine 11 bin 50 TL geçecek. MESEM’liler, yeni zamma tepki göstererek açlık ücretine çalışmalarının istenmesine tepki gösteriyorlar. Önceden aileleriyle birlikte yaşadıkları için aldıkları ücreti ‘Hiç yoktan iyidir’ diye niteleyen MESEM’liler artan pahalılık ve düşük zam nedeniyle artık bir işe yaramadığını söylüyor.
"CEP HARÇLIĞI BİLE DEĞİL"
OSTİM Mesleki Eğitim Merkezine kayıtlı çocuk ve genç işçilerle ücretlerini konuşuyoruz. Haftanın 1 günü geldiği okuldan çıkan MESEM’liye yeni asgari ücreti sorduğumuzda şu cevabı veriyor: “Kaşıkla verdiklerini kepçeyle geri alıyor abi. 22 bin 104 TL olan asgari ücret 22 bin 104 TL açlık sınırının bir tık üstünde yoksulluk sınırının ise yanına bile yaklaşmıyor. Bizim alacağımız ücret ise cep harçlığı bile değil.” Elektrik-elektronik bölümü 10. sınıf öğrencisi olan Muhammet, iş öğrendiği için paranın çok önemli olmadığını söylese de “Yeni zamla birlikte 7 bin TL alacağız. Bu neyimize yetecek?” diyerek aldığı ücretin düşüklüğüne işaret ediyor. Muhammet’i arkadaşı araya girerek düzeltiyor: “Ne 7 bini ay sonunda alacağımız para yeni zamla 6 bin 630 TL olacak.” Metal bölümü öğrencisi olan kaynak işinde çalışan Berat “Hadi biz neyse de ev geçindiren işçi çoluğuna çocuğuna nasıl baksın? Kölelikten farkı yok bunun”
"TAHAMMÜLÜM SIFIR ARTIK"
Makine bölümü 11. sınıf öğrencisi Samet, artık işe gitmek bile istemediğini bu yüzden bazen geç gittiğini söylüyor. Geçenlerde patronun ‘Niye geç geliyorsun?’ diye sorduğunda “Sebebi belli değil mi diyerek düşük ücrete işaret ettim. Bunu üzerine konuyu kapattı” dedi. Bu ay 17 bin TL ücret isteyeceğini verilmezse işten çıkacağını anlatan Samet “Tahammülüm sıfır artık. Babamla da tartışıyorum o da işten çıkmak istememe karşı çünkü” diye konuştu.
Muhammet ise Samet’in tersine çok kolay bir şekilde işten çıkarılabilmelerine tepkili: “Bir çırak gider, bir çırak gelir mantığı var. Bizi çok rahat gözden çıkarabiliyorlar.”
"İŞ YOĞUN ÜCRET DÜŞÜK"
Oto elektrik bölümünde okuyan 11. sınıf öğrencisi Ahmet, bundan önceki iş yerinde yoğun çalışmasına rağmen yeterli ücret alamadığını belirterek “Babamla da ustamla da bu durumu konuştum. İkisi de ‘Sen çalış, para ikinci planda olsun’ dedi. Babam karşı çıkmasına rağmen o iş yerini emeğimin hakkını alamadığım için bıraktım. Babam da bırakmama karşı çıktı. Aileden gelen bu baskıyı onlarla tartışarak kendim aştım. Genç işçiler olarak da bu baskıları aşıp birbirimize güvenip patronun karşısına kendi haklarımız için çıkabilmeliyiz.”