03 Ocak 2025 15:19

Slovakya, Rus gazı tartışmasına karşılık Ukrayna'ya karşı önlemleri gündeme getirdi

Slovakya, Ukrayna'nın Rus gazı geçişini sağlayan boru hattını kapatmasının ardından Ukrayna'ya elektrik tedariki ve mültecilere yönelik yardımları kesmeyi gündeme getirdi.

Fotoğraf: Pixabay

Paylaş

Slovakya Başbakanı Robert Fico, Ukrayna'nın Orta Avrupa'ya Rus doğal gazı sağlayan boru hattını kapatmasının ardından hükümetinin Ukrayna'ya karşı misilleme önlemlerini değerlendirdiğini belirtti.

Slovakya Başbakanı Robert Fico, toprakları üzerinden Slovakya'ya Rus gazı akışını durdurma kararı nedeniyle Ukrayna'ya karşı bir dizi misilleme önleminin bir parçası olarak ülkede yaşayan 130.000'den fazla Ukraynalı mülteciye yönelik mali yardımı kesmekle tehdit etti.

Facebook'ta yayınladığı bir video mesajında Fico, Smer partisinin Ukrayna'ya elektrik tedarikini kesmeyi de değerlendireceğini ve Slovakya'nın Rus gazının topraklarına girişinin durdurulması nedeniyle uğradığı mali kaybın tazmin edilmesini talep edeceğini söyledi.

Birleşmiş Milletler Mülteci Ajansı (UNHCR) 8 Aralık itibarıyla Slovakya'da 130.532 Ukraynalı mülteci olduğunu ve bunların büyük çoğunluğunun iki ülke arasındaki ortak sınırı doğrudan geçtiğini tahmin ediyor.

Ukrayna'nın Sovyet döneminden kalma boru hattından Ukrayna üzerinden yapılan Rus gazının ihracatına yönelik anlaşmayı yenilememesinin ardından Rus enerji şirketi Gazprom, Ukrayna üzerinden Avrupa'ya doğal gaz sevkiyatının durdurulduğunu bildirdi.

Ukrayna'nın söz konusu anlaşmayı uzatmayı reddetmesi sonucu 2025'in ilk gününde, Rus gazının Ukrayna üzerinden Avrupa'ya sevkiyatına ilişkin anlaşma sona erdi.

Slovakya aylarca Ukrayna Cumhurbaşkanı Volodimir Zelenskiy'yi Avrupa'ya ucuz Rus gazı akışını sürdürmek için anlaşmayı yenilemeye ikna etmeye çalıştı. İki ülke arasındaki anlaşmazlık geçtiğimiz haftalarda Zelenkskiy'nin anlaşmayı yenilemeyi reddetmesiyle tırmandı.

Slovakya geçen yıl Azerbaycan'dan doğal gaz almak için kısa vadeli bir pilot sözleşme ve Polonya üzerinden ABD kaynaklı sıvılaştırılmış doğal gaz (LNG) ithal etmek için bir anlaşma imzaladı. Ayrıca Avusturya, Macaristan ve Çekya boru hatları üzerinden de gaz alabiliyor.

Ancak Fico, anlaşmanın sona ermesinin Avrupa Birliği'ne önümüzdeki iki yıl içinde toplam 120 milyar avroya mal olacağını söylüyor.

Avrupa Birliği üyesi olmayan Moldova'da yetkililer, anlaşmanın sona ermesinin ardından ciddi gaz sıkıntısı yaşanacağını öngörerek Aralık ayında olağanüstü hal ilan etti. (DIŞ HABERLER)

ÖNCEKİ HABER

MESEM’lilerden yeni asgari ücrete tepki: Bize verilecek 6 bin 630 TL neye yetecek?

SONRAKİ HABER

İsrail'in Gazze'ye düzenlediği saldırılarda bir gazeteci daha hayatını kaybetti

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa