ASM çalışanı sağlık emekçileri 3. kez iş bıraktı, "Eziyet yönetmeliği geri çekilsin" çağrısını yineledi

Aile Hekimliği Sözleşme ve Ödeme Yönetmeliği'ne karşı 3. kez iş bırakan ASM çalışanı sağlık emekçileri Sağlık Bakanlığı’na "eziyet yönetmeliğini geri çekin" çağrısını yineledi.

06 Ocak 2025 12:34
Son Güncellenme Tarihi: 06 Ocak 2025 14:23
Paylaş

Aile sağlığı merkezi (ASM) çalışanı aile hekimi, ebe ve hemşireler, Aile Hekimliği Sözleşme ve Ödeme Yönetmeliği'ne karşı 3. kez iş bıraktı. Yurt genelinde iş bırakan ASM çalışanı sağlık emekçileri Sağlık Bakanlığı’na ‘eziyet yönetmeliği’ni geri çekin çağrısını yineledi.

10 Ocak’a kadar 5 gün boyunca iş bırakacak olan ASM çalışanlarına 8 Ocak’ta tüm sağlık kurumlarındaki sağlık emekçileri de iş bırakarak destek verecek.

Haftanın ilk günü başlayan iş bırakma eylemleri nedeniyle ASM’ler boş kaldı. Yurttaşlar da aile hekimlerinin kendilerine önceden duyurduğu iş bırakma eylemleri nedeniyle ASM’lere gelmedi.

İSTANBUL: PARA İÇİN DEĞİL ONURUMUZ İÇİN MÜCADELE EDİYORUZ

İstanbul'da eylemin ilk günü Çemberlitaş'taki İl Sağlık Müdürlüğü önünde toplanan sağlık çalışanları, "Eziyet yönetmeliğini istemiyoruz" pankartı eşliğinde bir basın açıklaması yaptı. İstanbul Tabip Odası önünden İl Sağlık Müdürlüğü'ne yürüyen sağlık çalışanları, "Bakan istifa" sloganlarıyla taleplerini dile getirdi.

Basın açıklamasını İstanbul Aile Hekimliği Derneği Genel Sekreteri Sercan Ahmet Uluç okudu. Sağlık Bakanlığı'nın, tepki çeken yönetmelik için "üç maymunu oynadığını" belirten Uluç, "Bakanlık, bizimle inatlaşıyor ve resmi hesaplarında meslektaşlarımızın paylaşımlarına sokak ağzıyla cevap veriyor. Bu tutum devlet ciddiyetinden tamamen uzak" dedi.

Aile hekimleri iş bırakma eylemi İstanbul açıklaması

Uluç, sağlık çalışanlarının ekonomik ve çalışma koşullarının gelişmiş ülkelerle kıyaslanamayacak düzeyde olduğunu belirterek, "OECD ülkeleri standartlarına ulaşmayı hedefliyorsanız, önce hekime düşen hasta yükünü ve sağlık çalışanlarının refah düzeyini arttırmanız gerekir. Ancak bunun yerine, daha az hekimle daha fazla iş yapılmasını talep eden bir zihniyetle karşı karşıyayız" ifadelerini kullandı. ASM'lerdeki hemşire ve ebe eksikliğinin giderilemediğini vurgulayan Uluç, fiziksel koşulların da gelişmiş ülke standartlarının çok altında olduğunu söyledi.             

Bakanlığın talepleri karşılamaması halinde iş bırakma eylemlerinin süreceğini vurgulayan Uluç, halkın kendilerine verdiği desteğe teşekkür ederek, mücadelelerinin toplum sağlığını korumak için devam edeceğini açıkladı.

“BOZUK OLAN SİSTEM DAHA DA BOZULACAK”

Ortak açıklamanın ardından sağlık meslek örgütleri tek tek söz aldı. İstanbul Tabip Odası Başkanı Osman Küçükosmanoğlu, "Sağlık sistemimiz bozuk ve bu yönetmelikle daha da bozuk hale gelecektir" dedi. Küçükosmanoğlu, Sağlık Bakanı'nın hasta başvuru sayısı ve yapılan tetkik sayısıyla övünmesini eleştirerek, "Sağlığın iyi olması hasta başvuru sayısının yüksekliğiyle ölçülmez. Sağlık; bebek ölüm hızı, aşılama oranları, anne ölüm oranı ve sağlıklı suya erişim gibi kriterlerle ölçülür. Bu alanlarda iyiyiz diyebilir misiniz?" ifadelerini kullandı.

“BU YÖNETMELİK BİR EZİYET HALİNE GETİRİLMİŞTİR”

SES Şişli Şube Eş Başkanı Fadime Kavak Sevim de soğuk hava koşullarına rağmen seslerini duyurmak için bir araya geldiklerini belirterek, "Bu yönetmelik, halk için de sağlık emekçileri için de çözüm değildir. Derhal geri çekilmelidir" dedi.

Bakanlığın sosyal medyada yönetmeliği savunma çabalarına dikkat çeken Sevim, "Biz gerçekleri ortaya koyuyoruz. Bu yönetmelik bir eziyet haline getirilmiştir. Maaş kesintisi tehditleriyle üzerimizde bir kılıç gibi sallanıyor" ifadelerini kullandı. Sevim, Sağlık Bakanına seslenerek, "Bir hekim olarak, gerekli bir ilacı hastanıza yazmanız engellenseydi siz ne yapardınız? Hipokrat yemini etmiş biri olarak bunu kabul edebilir misiniz?" diyerek, tepki gösterdi.

Açıklamaların ardından konuşma yapan aile hekimi Murat Çelikalp, istifasını açıkladı. Konuşmasına gözleri dolarak başlayan Çelikalp, istifasını sessizce vermeyi planladığını, ancak arkadaşlarına ve hastalarına bir veda borcu hissettiği için konuşmaya karar verdiğini belirtti. Çelikalp, "Ben Almanya ya da Kanada'da değil, bu ülkede hekimlik yapmak istiyorum. Çok üzgünüm, böyle olmamalıydı" ifadelerini kullandı.

“BU SİSTEMİ SONA ERDİRİN”

Çelikalp, sağlık sisteminin hekimleri ve hastaları karşı karşıya getiren uygulamalarla dolu olduğunu belirterek, hasta memnuniyetine göre puanlama sistemine tepki gösterdi: "Antibiyotik yazmazsam hasta memnuniyet puanım düşecek endişesiyle hareket etmek istemiyorum. Biz hekimler, hastalarımızı seviyoruz ve bu ülkenin çocuklarıyız. Lütfen bizi halkla karşı karşıya getiren bu sistemi sona erdirin. Biz bu sokaklarda büyüdük, top oynadık. Ancak bu sistem bizi birbirimize düşmanlaştırıyor."

Hasta Yönetim Platformu (HYP) ve performans baskısı nedeniyle mesleğini hakkıyla yapamadığını, sistemin hekimleri tükettiğini söyleyen Çelikalp, "Biz hekimler tükenmiş durumdayız. Lütfen bizi tüketmeyin. Artık bu son bulsun" diyerek, Sağlık Bakanlığına ve yetkililere seslendi.(İstanbul/EVRENSEL)


ANKARA: BAKANLIĞIN DÜZENLEMELERİ MESLEK ONURUMUZU HİÇE SAYIYOR

Ankara İl Sağlık Müdürlüğü önünde bir araya gelen ASM çalışanları 3. iş bırakma eylemlerinde de Aile Hekimliği ve Sözleşme Yönetmeliğine karşı çıktı.

İl Sağlık Müdürlüğü önünde yapılan açıklamada açılış konuşmasını ATO YK'dan Dr. Alpertan Açar yaptı. Ardından açıklamayı kurumlar adına SES Ankara Şube Eş Başkanı İbrahim Kara okudu.

Kara, 44 haftadır vergide adalet için, 10 haftadır ise eziyet yönetmeliğine karşı aile hekimleri, hemşireler, ebeler, teknisyenler, sağlık memurları kısacası tüm sağlık çalışanları olarak alanlarda olduklarını belirterek; sağlık emekçileri olarak seslerini duyurmak için bakanlık önüne gittiklerini ancak yanıt alamadıklarını ifade etti. Kara açıklamasında şunları ifade etti. "Sağlık Bakanlığı tarafından sorunlarımızın dinlenmesini ve birlikte çözüm yolları oluşturmayı planlarken, bizi ve eylemlerimizi küçük gören tavırlarla karşılaştık. Bizler; zorlu koşullarda Birinci Basamakta halkın sağlığı için çalışırken, Bakanlık hekimlerin mesleki özerkliğini yok eden, sağlık emekçilerinin iş ve gelir güvencesini ortadan kaldıran 'Eziyet Yönetmeliği'ni getirdi. Yetmedi; çalışma koşullarımızı daha da ağırlaştıran, birinci basamak sağlık ortamını tümden istikrarsızlaştıran yasa teklifini de yıl bitmeden Meclise getirdi.Sağlık Bakanlığı'nın düzenlemeleri hem bizim meslek onurumuzu ve özlük haklarımızı, hem de halkımızın sağlık hakkını hiçe sayıyor!"

"SORUNLARI KEYFİ YÖNETMELİKLERLE ÇÖZEMEZSİNİZ"

Sağlık emekçileri olarak nitelikli ve ücretsiz sağlık hakkı talep ederken, bakanlığın katkı ve katılım paylarını artırdığını ifade eden Kara, "Hastalarımız eğer daha az katkı payı ödemek istiyorsa 2. ve 3. Basamak sağlık kuruluşuna aile hekimliğinden sevkle gitmesi gerekecektir. Eziyet Yönetmeliği, 2. Ve 3. Basamağa yaptığı sevklerden dolayı aile hekimini gelirini keserek cezalandırmaktadır. Bu durumda sevk isteyen hasta ile hekimler yine karşı karşıya gelecektir. Sağlık Bakanlığı bizim de talep ettiğimiz sevk zincirini hastalarla hekimleri karşı karşıya getirerek, hekimlerin kazancı üzerinden kurmaya çalışmaktadır. Bunları kabul etmiyoruz! Sağlık Bakanlığını bir kez daha uyarıyoruz sorun yumağına dönüşmüş sağlık sistemini performansa dayalı, bilimsel yaklaşımdan uzak, keyfi yönetmelikler ile düzeltemezsiniz. Hekimlerin ve sağlık emek örgütlerinin görüşlerini ve önerilerini dikkate almadan hiçbir sorunu çözemezsiniz" diye konuştu.

SAĞLIK EMEKÇİLERİNİN TALEPLERİ NELER?

ASM'lerde verilen hizmetin kamu binalarında verilmesini istediklerini belirten Kara, devamında şu talepleri sıraladı.

  • "Halkımıza nitelikli bir sağlık hizmeti sunabilmemiz için yeterli zaman, ekipman ve olanak sağlanmalıdır.
  • Koruyucu sağlık hizmetlerinin öncelendiği ve ekip anlayışını gözeten bir sistem inşa edilinceye kadar Aile Sağlığı Merkezi sayısı hekim başına 2.000 nüfusu aşmayacak şekilde artırılmalıdır.
  • Birinci basamakta bilimselliği tartışmalı GETAT uygulamalarına son verilmelidir.
  • Aile sağlığı merkezlerinde nüfus yapısına göre yeterli hemşire, ebe, teknisyen görevlendirilmeli; aşılama ve diğer koruyucu hekimlik uygulamaları desteklenmeli, geliştirilmelidir.
  • Ebe ve hemşirelerin maaş ve teşvik ödeme kriterleri mesleki sorumluluklarının dışında kriterlerden oluşmakta iken, Aile Sağlığı Merkezleri'nde çalışan ebe hemşirelere ödenecek ücret Aile Hekiminin çalışma kriterleri ile değil kendi mesleki sorumluluklarına göre düzenlenmelidir.
  • Aile Sağlığı Çalışanlarının kanun değişikliği gerektiren tavan ücreti katsayısı artırılmalıdır."

(Ankara/EVRENSEL)


İZMİR: MÜCADELEMİZE DEVAM EDECEĞİZ

İzmir Sağlık Platformu, iş bırakmanın birinci gününde İzmir İl Sağlık Müdürlüğü önünde basın açıklaması gerçekleştirdi. Açıklamaya siyah pankartla katılan Sağlık Platformu,  beyaz sprey boyayla pankartın üzerine “Eziyete Hayır” yazdı. Basın açıklamasının ardından Sağlık Platformunun Eziyet Yönetmeliğine ilişkin bestelediği şarkı dinletildi.

Basın metnini Platform adına Aile Hekimleri Çalışanları Sendikası Genel Başkanı Ahmet Kandemir, Birlik ve Dayanışma Sendikası Genel Başkanı Derya Mengücük, İzmir Aile Hekimleri Derneği Başkanı Muhterem Çolak ve İzmir Aile Sağlığı Çalışanları Derneği Başkanı Hemşire Dilay Sağıroğlu okudu. 

Yönetmelikle hekimlerin yazdığı reçetelerin baskı altına alındığı belirtilen açıklamada, “Antibiyotik, ağrı kesici ve mide ilaçları yazmamız kısıtlanmaktadır. Hastaların tıbbi durumu, ihtiyacı neyi gerektiriyorsa bizler o ilacı yazmakla yükümlüyüz. Hastasını tedavi etti diye hekimlerin, sağlık çalışanlarının gelirinin azaltmak hangi mantığa sığar? Yönetmelikle, sorumlu olduğumuz nüfus içinden 6 ay ASM’ye başvurmayan kişiler için de gelirimiz kesiliyor. Hastalarımız verdiğimiz tedavi ve önerilerimizle sağlıklı olduysa bize neden başvursun? Hastasının sağlığını korudu diye hekimlerin, sağlık çalışanlarının gelirinin azaltmak hangi mantığa sığar” ifadeleri kullanıldı.

“HEKİMLER BİLGİSAYAR OYUN FİGÜRLERİNE DÖNÜŞMEKTE”

“Yönetmelikle bir yandan 3500 nüfusa hizmet vermemiz, çok sayıda poliklinik yapmamız istenirken aynı zamanda kronik hastalıkları HYP sistemine girmemiz bekleniyor. HYP ye veri girişi kronik hastalık tarama ve takibi değildir. Aile hekimleri zaten yıllardır bu hastalıkların takip ve tedavisini ulusal ve uluslararası rehberlere uygun olarak yapmaktadır” denilen açıklamada, “Sağlık Bakanlığının ülkemiz için gelecekte önemli bir sağlık sorunu ve yükü olacak bu hastalıkların takibini sadece bir yazılım sistemine 2-3 dakikalık veri girişi olarak görmesi, toplum sağlığı için endişe vericidir” ifadeleri yer aldı. Bu yönetmelik ile hekimlerin ve hekimler üzerinden hemşire, ebe ve sağlık emekçilerinin tamamının hastaya faydası olmayan hizmetler ve kriterler üzerinden puanlamakta olduğu vurgulanan açıklamada, “Yetmiş puanın altında puanımız olursa sözleşmemizi feshedilmektedir. Bu şekilde hekimler puan toplayan bilgisayar oyun figürlerine dönüştürülmekte, işine son verme tehdidiyle meslek bağımsızlığı ve meslek onuru ayaklar altında alınmaktadır” ifadeleri kullanıldı.

"MÜCADELEMİZE DEVAM EDECEĞİZ"

“Taleplerimiz sadece kendi haklarımız için değil halkımızın eşit, ücretsiz, erişilebilir ve daha nitelikli bir sağlık hizmeti almasını sağlamak için önemlidir. Bu nedenle eylemlerimize halkımızın da desteğini bekliyoruz” denilen açıklamada, talepler gerçekleşene kadar çeşitli eylem ve etkinliklerle sonuç alıncaya kadar devam edileceği vurgulandı.

Taleplerinin sadece kendi hakları için değil halkın eşit, ücretsiz, erişilebilir ve daha nitelikli bir sağlık hizmeti almasını sağlamak için önemli olduğu vurgulanan açıklamada; “Bu nedenle eylemlerimize halkımızın da desteğini bekliyoruz. Taleplerimiz gerçekleşene kadar çeşitli eylem ve etkinliklerle sağlık otoritesini harekete geçme konusunda zorlamaya devam edeceğimizi, sonuç alıncaya kadar vazgeçmeyeceğimizi tüm kamuoyuna bildiriyoruz” denildi (İzmir/EVRENSEL)


ADANA: “ASM'LER TİCARETHANE OLMASIN!"

Adana Sağlık Platformu, Aile Hekimliği Sözleşme ve Ödeme Yönetmeliği'ne karşı iş bıraktı. Emekçiler eylemlerinin ilk gününde İl Sağlık Müdürlüğü önünde basın açıklaması ile yönetmeliği “Eziyet Yönetmeliği” olarak nitelendirerek geri çekilmesini talep etti.

EYLEME BEYAZEVLER SAKİNLERİ DE DESTEK VERDİ

Çeşitli siyasi parti ve demokratik kitle örgütlerinin yanı sıra eyleme, Beyazevler Mahallesi sakinlerini temsilen bir grup yurttaş destek verdi. Sağlık alanında faaliyet gösteren 13 sendika ve meslek örgütünün oluşturduğu Sağlık Platformu adına basın açıklamasını Adana Tabip Odası Başkanı Uzm. Dr. Özden Polatöz yaptı.

Sağlık Bakanlığı’na seslenen Polatöz, “Para getiren tedavi edici hizmetleri sürekli öne çıkarttınız, hastaların gerekmediği durumlarda bile 3. Basamak hastanelere, özel hastanelere gitmelerini teşvik ediyorsunuz. Eziyete dönüşen Aile Hekimliği Performans ve Ödeme Yönetmeliği derhal geri çekilmelidir. Öncelikle ASM’leri ticarethane mantığından çıkarmalıdır” dedi.

“HASTANIN SAĞLIĞINI KORUDU DİYE HEKİMİN GELİRİNİ AZALTMAK HANGİ MANTIĞA SIĞAR”

Yönetmelikle hekimlerin yazdığı reçetelerin baskı altın alındığını dile getiren Polatöz,  “Antibiyotik, ağrı kesici ve mide ilaçları yazmamız kısıtlanmaktadır. Hastaların tıbbi durumu, ihtiyacı neyi gerektiriyorsa bizler o ilacı yazmakla yükümlüyüz. Hastasını tedavi etti diye hekimlerin, sağlık çalışanlarının gelirinin azaltmak hangi mantığa sığar? Yönetmelikle, Sorumlu olduğumuz nüfus içinden 6 ay ASM’ye başvurmayan kişiler için de gelirimiz kesiliyor. Hastalarımız verdiğimiz tedavi ve önerilerimizle sağlıklı olduysa bize neden başvursun?  Yine soruyoruz: Hastasının sağlığını korudu diye hekimlerin, sağlık çalışanlarının gelirinin azaltmak hangi mantığa sığar?” şeklinde konuştu.

“BİZLER ESNAF DEĞİL, HEKİMİZ!”

ASM’lerin giderleri Aile Hekimleri tarafından devletin verdiği cari giderden karşılandığını hatırlatan Polatöz, “Aile sağlığı merkezlerine verilen cari gider içindeki elektrik su tıbbi malzeme asgari ücret giderleri enflasyon oranının kat ve kat üzerinde artarken cari gideri verilen memur enflasyonu kadar artış cari gideri birçok aile sağlığı merkezinde yapılan giderleri karşılayamaz hale getirmiştir. Birçok aile sağlığı merkezinde aile hekimleri cebinden para harcar duruma gelmiştir. Dolayısıyla aile sağlığı merkezinin finansmanı aile hekiminin üzerine yıkılmıştır. Bizler hekimiz, esnaf değiliz!”  dedi.

“MESLEK ONURUMUZA SAHİP ÇIKIYORUZ”

Sorunlar çözülemediği takdirde istifalardan dolayı; ASM’ler de ve Entegre ilçe hastanelerinde çalışacak hekim, ebe ve hemşire kalmayacağının altını çizen Polatöz, “Aile Hekimliği Ödeme ve Sözleşme Yönetmeliği geri çekilmelidir. Bizler aile sağlığı merkezlerinde çalışan hekim, hemşire, ebe ve sağlık emekçileri olarak üretimden gelen gücümüzü kullanarak bu hafta iş bırakıyoruz. Bizler bu eylemlerle meslek onurumuza sahip çıkarken halkımızın sağlık hakkını da savunuyoruz.” dedi. (Adana/EVRENSEL)


AİLE HEKİMLERİ DERSİM’DE İŞ BIRAKTI

Aile sağlığı merkezi (ASM) çalışanı aile hekimi, ebe ve hemşireler, Aile Hekimliği Sözleşme ve Ödeme Yönetmeliği'ne karşı  Dersim’de de iş bıraktı. 10 Ocak’a kadar 5 gün boyunca iş bırakacak olan ASM çalışanlarına 8 Ocak’ta tüm sağlık kurumlarındaki sağlık emekçileri de iş bırakarak destek verecek.

“YAZILAN REÇETELER BASKI ALTINA ALINIYOR”

Açıklamada konuşan aile hekimi Dr. Nejdet Kaymak, bu yönetmelikle hekimlerin yazdığı reçetelerin baskı altına alındığını, hekimlerin antibiyotik, ağrı kesici ve mide ilaçları yazmasının kısıtlandığını söyledi. Hastaların tıbbi durumu, ihtiyacı neyi gerektiriyorsa hekimlerin o ilacı yazmakla yükümlü olduğunu söyleyen Kaymak, “Hastasını tedavi etti diye hekimlerin, sağlık çalışanlarının gelirinin azaltmak hangi mantığa sığar?” dedi.

“GELİRİ AZALTMAK HANGİ MANTIĞA SIĞAR”

Yönetmelikle, hekimlerin sorumlu olduğu nüfus içinden 6 ay ASM’ye başvurmayan kişiler için de gelirinin kesildiğini söyleyen Kaymak “Hastalarımız verdiğimiz tedavi ve önerilerimizle sağlıklı olduysa bize neden başvursun?  Yine soruyoruz: Hastasının sağlığını korudu diye hekimlerin, sağlık çalışanlarının gelirinin azaltmak hangi mantığa sığar?” diye konuştu. (Dersim/EVRENSEL)


BURSA: NİTELİKLİ BİR SAĞLIK SİSTEMİNE İHTİYACIMIZ VAR

Bursa’da Aile Sağlığı Merkezi çalışanları, performansa dayalı ‘eziyet yönetmeliği’ olarak niteledikleri Aile Hekimliği Ödeme ve Sözleşme Yönetmeliği’ne karşı bir kez daha iş bıraktı.

Bursa Tabip Odası (BTO), Genel Sağlık İş Sendikası Bursa Şubesi, HEKİM SEN Bursa Şubesi, Hekimler Birliği Sendikası Bursa Şubesi, Sağlık ve Sosyal Hizmetler Emekçileri Sendikası Bursa Şubesi (SES), Bursa Aile Hekimleri Derneği (BURSAHED) ile Birlik ve Dayanışma Sendikası’nın çağrısıyla Bursa İl Sağlık Müdürlüğü önünde bir araya gelen sağlık çalışanları basın açıklaması gerçekleştirdi.

Yapılan açıklamaya CHP Bursa Milletvekili Kayıhan Pala’da destek verdi.

Ortak açıklamayı Bursa Aile Hekimleri Derneği Bursa Şube Başkanı Dr. Zeynep Özsevimli okuyarak, “Bu yönetmelikle hekimlerin yazdığı reçeteler baskı altın alınmakta; antibiyotik, ağrı kesici ve mide ilaçları yazmamız kısıtlanmaktadır. Hastaların tıbbi durumu, ihtiyacı neyi gerektiriyorsa bizler o ilacı yazmakla yükümlüyüz. Hastasını tedavi etti diye hekimlerin, sağlık çalışanlarının gelirinin azaltmak hangi mantığa sığar? Soruyoruz! Yönetmelikle, sorumlu olduğumuz nüfus içinden 6 ay ASM’ye başvurmayan kişiler için de gelirimiz kesiliyor. Hastalarımız verdiğimiz tedavi ve önerilerimizle sağlıklı olduysa bize neden başvursun?  Yine soruyoruz: Hastasının sağlığını korudu diye hekimlerin, sağlık çalışanlarının gelirinin azaltmak hangi mantığa sığar? Ey Sağlık Bakanlığı, 2025 bütçesinde de kaynakların %50’den fazlasını hastaneler ayırdığınızı gördük. Her bir kişinin yılda 12 defa doktora başvurmasıyla övündüğünüzü duyuyoruz. Para getiren tedavi edici hizmetleri sürekli öne çıkarttınız, hastaların gerekmediği durumlarda bile 3. Basamak hastanelere, özel hastanelere gitmelerini teşvik ediyorsunuz. Herkesin her istediği zaman, istediği hastaneye başvurmasının önünde hiçbir engel yokken, yılda 7 defadan fazla hastaneye başvuran hastalarımız için aile hekimliği çalışanlarından para kesmek hangi mantığa sığar? Sevk zincirinin gerektirdiği koşulları sağlamadan, gizli bir sevk sistemine zorluyorsunuz. Aile hekimliğini amacı dışındaki iş yükü ile işlemez hale getirmişken hastaların hastaneye başvurmasını nasıl ve niçin engellememizi bekliyorsunuz?” dedi.

“SAĞLIKTA ÇÜRÜME, ÇÖKÜŞ VAR”

Bursa Milletvekili Prof. Dr. Kayıhan Pala, “Sağlıkta çürüme, çöküş var. Karşılanmasını istediğiniz talepler çürüme ve çöküşle ilgili. Bebek ölüm hızı gibi sağlık sistemini gösteren en büyük gösterge, azalacağına artmaya başladı. Bizde binde 9’du 10’a yükseldi. Bakanlığa sorduk, 6 Şubat depremleri oldu dediler. Fakat bebek ölümlerinde artış gösteren iller 11 ilden fazla. Yeni doğan çetesi öfkemizi artırdı. 2020’den beri İstanbul’da bebek ölümleri artış gösteriyor. Haksızlıklar kabul edilemez. Emekli ve asgari ücretlerinde düşüklükler de göz önünde. Sorun kaynaklar değil, kaynakların dağıtımındaki adaletsiz tercihler. Nitelikli bir sağlık sistemine ihtiyacımız var” şeklinde konuştu.

Açıklamada konuşan Bursa Tabip Odası Başkanı Kadir Binbaş, "Vergide, sağlıkta her şeyde adalet istiyoruz. Adalet yoksa ekmek yoktur. Haklıyız, kazanacağız" ifadelerini kullandı.  (Bursa/EVRENSEL)


AYDIN: HALKIMIZIN SAĞLIK HAKKINI DA SAVUNUYORUZ

Aydın Sağlık Platformu, sağlık emekçilerinin Eziyet Yönetmeliğine karşı iş bırakmasının birinci gününde Aydın İl Sağlık Müdürlüğü önünde basın açıklaması yaptı. Basın metnini platform adına Aile Hekimleri Dernekleri Federasyonu Aydın İl Temsilcisi Mehmet Acar okudu.

“Bu yönetmelikle hekimlerin yazdığı reçeteler kontrol edilmekte; antibiyotik, ağrı kesici ve mide ilaçları yazmamız kısıtlanmaktadır. Hastaların tıbbi durumu, ihtiyacı neyi gerektiriyorsa bizler o ilacı yazmakla yükümlüyüz” diyen Acar, hastaları tedavi ettiği için hekimlerin ve sağlık çalışanlarının gelirlerinin azaltılmasının mantıklı olmadığını belirtti.

Herkesin istediği zaman istediği hastaneye başvurmasının önünde bir engel olmadığını vurgulayan Acar, “Para getiren tedavi edici hizmetleri sürekli öne çıkarttınız, hastaların gerekmediği durumlarda bile 3. Basamak hastanelere, özel hastanelere gitmelerini teşvik ediyorsunuz. Yılda 7 defadan fazla hastaneye başvuran hastalarımız için aile hekimliği çalışanlarından para kesmek hangi mantığa sığar? Sevk sistemini kurmayan, bizleri devreden çıkaran sizsiniz. Hastaların hastaneye başvurmasını nasıl engellememizi bekliyorsunuz” ifadelerini kullandı.

“YÖNETMELİK DERHAL GERİ ÇEKİLMELİDİR”

Hastalık Yönetim Platformunun hastaya fayda sağlamadığını belirten Acar son olarak “Bu yönetmelik hekimleri ve hekimler üzerinden aile sağlığı çalışanlarının hastaya faydası olmayan hizmetler, kriterler üzerinden puanlamaktadır. Yetmiş puanın altında puanımız olursa sözleşmemizi feshedilmektedir.  Bu şekilde hekimler puan toplayan bilgisayar oyun figürlerine dönüştürülmekte, işine son verme tehdidiyle meslek bağımsızlığı ve meslek onuru ayaklar altında alınmaktadır.  Eziyete dönüşen Aile Hekimliği Performans ve Ödeme Yönetmeliği derhal geri çekilmelidir. Bakanlık birinci basamağı güçlendirmek istiyorsa daha ciddi sorunlarla uğraşmalıdır. Bizler bu eylemlerle meslek onurumuza sahip çıkarken halkımızın sağlık hakkını da savunuyoruz. Taleplerimiz gerçekleşene kadar çeşitli eylem ve etkinliklerle sağlık otoritesini harekete geçme konusunda zorlamaya devam edeceğimizi, sonuç alıncaya kadar vazgeçmeyeceğimizi tüm kamuoyuna bildiriyoruz” dedi. (Aydın/EVRENSEL)


BALIKESİR: YASA GERİ ÇEKİLENE KADAR MÜCADELEMİZ SÜRECEK

Balıkesir Sağlık Platformu, "Eziyet Yönetmeliği"ne karşı yürüdü.

Mücadele vurgusu yapan sağlık emekçileri, Balıkesir Sağlık Platformu, Balıkesir Asuva Parkı önünde toplanarak Sağlık Müdürlüğü önüne kadar yürüdü. Burada yapılan açıklamayı Balıkesir Tabip Odası Başkanı Doçent Doktor Muhammet Can okudu.

Can, “Üçüncü kez Sağlık Bakanlığını uyarıyoruz; bu eziyet yasasını geri çekin. Bizler yasa geri çekilene kadar mücadelemize devam edeceğiz” dedi. 

Basın açıklamasına katılan ve destek veren sağlık örgütlerinin temsilcilerinin konuşmalarından sonra basın açıklaması sona erdi.

Yürüyüş ve basın açıklaması boyunca kitle sık sık, "Bakan İstifa", "Eziyet Yasasını Geri Çek", Sağlıkta Ticaret Ölüm Getirir", "Birleşe Birleşe Kazanacağız", "Direne Direne Kazanacağız" vb sloganları attı. (Balıkesir/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Ahmet Özer'in avukatları AYM'ye bireysel başvuru yaptı

SONRAKİ HABER

MEB, Ülkü Ocakları’yla protokol imzaladı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa