Santa Maria Kilisesi saldırısı davasına yarın devam edilecek
Sarıyer'deki Santa Maria Kilisesi'ne silahlı saldırıya ilişkin 32'si tutuklu 43 sanığın yargılanmasına İstanbul 26. Ağır Ceza Mahkemesi'nce Silivri Marmara Cezaevi'ndeki duruşma salonunda başlandı.
Fotoğraf: DHA
Sarıyer'deki Santa Maria Kilisesi'ne yapılan silahlı saldırıya ilişkin 32'si tutuklu 43 sanığın yargılanmasına İstanbul 26. Ağır Ceza Mahkemesi'nce yarın devam edilecek.
Bugünkü duruşmada, telefonunda İstanbul'daki bazı kiliselerin yakınlarında telefon sinyalinin olması ve Taksim'deki kilisenin fotoğrafının bulunmasının nedeni sorulan tutuklu sank, Shamsullo Radzhabov, "Beni istihbarat çağırdı olaydan birkaç gün önce. Onlarla çalışmamı istediler. Bilgi vermemi istediler. Hatta avukatımla gittim. Orada çektim" dedi.
Dava Silivri Marmara Cezaevi'nde bulunan duruşma salonunda başlandı. Duruşmaya bazı tutuklu sanıklar getirilirken, 4 tutuksuz sanık ve taraf avukatları katıldı. Duruşma kimlik tespitlerinin yapılmasıyla başladı.
SANIK TÜM SUÇLAMALARI "İFTİRA" DİYEREK REDDETTİ
Saldırıyı gerçekleştirdiği iddia edilen tutuklu sanık Amirjon Kholıqov mahkemedeki savunmasında şunları söyledi: "Ben buraya hain, katil olmaya gelmedim. Hiçbir zaman hiçbir örgüte katılmadım. Bu üzerime atılı suçlamalar iftira. Söylemediğim şeyleri iddianameye yazmışlar. Ben ifadelerin hiçbirisini kabul etmiyorum, ben söylemedim bunları. Bu iddianameyi öyle bir hazırlamışlar ki burada beni terörist göstermek için aşırı yanlışlar yapmışlar. 6 kişiye para göndermişim, DAEŞ'li onlar. Ben sadece anneme para gönderdim o da Tacikistanlı. Bana benzeyen bir adam göndermiş. Her şeyi benzeyen diye bırakmışlar. Babam kalp krizi geçirdi. Tacikistan'da akrabalarımı hapse attılar. Beni çok dövdüler. Olay günü ben olay yerine gitmedim. O gün hiç Sarıyer taraflarına gitmedim."
Olaya ait görüntülerin mahkemede gösterilmesi üzerine, "Görüntüdeki kişi ben değilim, fiziksel olarak da benzemiyorum" diyen Kholıqov, diğer sanık David ile camide tanıştıklarını ve daha sonra birlikte ev kiraladıklarını söyledi. Evde bir Türk bir Özbek, David Tanduev ve kendisinin kaldığını, evde tek çalışanın kendisi olduğunu, diğerlerinin iş bulamadığını anlatan Kholıqov, şöyle devam etti:
"Tüm giderleri ben karşılıyordum bu yüzden evden ayrılmaya karar verdim. David ile anlaşıp ayrı eve çıkmaya karar verdik. Ben olay günü evden çıktım, ev aramaya gittim. Esenyurt, Beylikdüzü civarından ev bulacağız diye karar verdik. O gün ev aradık."
Avukatın "1 Ocak tarihinde kilise çevresinde keşif yaptığınız doğru mu? David ile beraber bir dini eğitim aldın mı” sorusuna sanık, "Ben bunu kabul etmiyorum. Gitmedim. Bu yanlış ya da iftiradır. Ben dini, medrese eğitimi vs almadım. David yakalandığında ben de evdeydim, beraber yakalandık" yanıtını verdi. Avukat, "Kilise saldırısıyla ilgili David ile konuştun mu hiç" diye sordu. Sanık, "Yok tabii ki" diye yanıtladı. Mahkeme başkanının "Kayseri'de bir kazıya katıldın mı" sorusu üzerine Kholıqov, "Korsan taksici olarak İslam ve birini Kayseri'de bir yeri kazmaya götürmüştüm. Kazıdan sonra bu kişileri bazı adreslere bıraktım. Ben otele geçtim. Peşimden kazıdan birkaç kişi geldi. Bu olaylarda David de vardı" dedi.
Biz kısım müştekilerin avukatı, "Siz iddianamede yer alan tüm kan örneklerini ve kullandığınız iddia edilen aracı reddediyorsunuz öyle mi" diye sordu. Sanık, "Hani nerede var kan örneği nerede var görüntü" diye soruyla karşılık verdi. Kholıqov'un savunmasının ardından ara verildi.
"BENİ İSTİHBARAT ÇAĞIRDI, ONLARLA ÇALIŞMAMI İSTEDİ"
Aranın ardından, saldırı öncesi keşifte bulunduğu ve arabanın sahibi olduğu iddia edilen tutuklu sanık Shamsullo Radzhabov savunmasını yaptı. 2019 yılında Türkiye’ye yasal yollardan para kazanmak için geldiğini anlatan sanık, “Bir sene Sarıyer’de yaşadım. Sonrasında da Antalya’ya gittim. 2 sene kadar orada yaşadıktan sonra dil öğrendim ve İstanbul’a döndüm” dedi. Telefonunda İstanbul'daki bazı kiliselerin yakınlarında telefon sinyalinin olması ve Taksim'deki kilisenin fotoğrafının bulunmasının nedeninin sorulması üzerine sanık, "Bir kilisenin konumu var telefonumda, sebebi şu beni istihbarat çağırdı olaydan birkaç gün önce. Onlarla çalışmamı istediler. Bilgi vermemi istediler. Hatta avukatımla gittim. Orada çektim. Kiliseyi göreceğimi beni orada karşılayacaklarını söylediler. O yüzden çektim Taksim'deki kiliseyi. Diğer kilise konumlarına gelince, ben kuryelik yapıyorum. Her yere gidiyorum. Gittiğim yerde kilise mi var ne var bilmiyorum" dedi.
Tutuklu sanık Alisher Rakhımow ise savunmasında, "Kaporta boyacılık, oto tamir işi yapıyorum. Shamsullo 23'ü gibi arabayı getirdi bana yaptırmak için, yan taraftaki oto tamircisini önerdim, çünkü ben kaporta boyacılık yapıyorum. 3 gün sonra arabayı oradan teslim aldı. Sonra arabanın rampalarda kaldığını söyledi. Yan tarafa sordum müsait olduğumda yaparım dedi, senin dükkanında kalsın senin dükkanının önü boş dedi. Beni aradı aracın sahibi aracı satmış, alıcıya götürmemi rica etti. Ben de götürdüm. Alıcı bana konum attı. Sonra adam arabayı aldı bizi de eve bıraktı. Alıcı Amirjon'du. Bunu ayın 27'si gece yaptım."
"TACİKİSTAN'DA İSLAMİ YENİDEN DOĞUŞ PARTİSİ'NE ÜYEYİM"
Tutuklu sanık Farrukh Soliev savunmasında şunları söyledi:
"Ben siyasi görüşü olan biriyim Tacikistan'da İslami Yeniden Doğuş Partisi'ne üyeyim. Tacikistan'dan kaçmak zorunda kaldım. Türkiye'ye yasal yollarla geldim. Oturma iznine başvurdum. Tacikistan hükümeti beni tehdit ediyordu. Buradan uluslararası koruma talep ettim. 2023 yılında 27 Ocak'ta evimden alındım. Aralık'ta geri gönderme merkezine alındım. Hakimliğe itirazım sonucu serbest bırakıldım. Alisher ile oto tamircide çalışıyordum. 2022'de Alisher ile ortak dükkan açtım. Üzerime atılı suçlamaları kabul etmiyorum. Sanıklardan Alisher dışında kimseyle bir bağlantım yok, hiçbirini tanımıyorum."
Tutuklu sanık Zharaıdat Esmurzıeva ise mahkemedeki savunmasında, Rusya'da yaşarken eşinin kaybolduğunu ve onu aramak için 2019 yılında Türkiye'ye geldiğini, eşini bulamadığı için geri döndüğünü, daha sonra tekrar İstanbul'a geldiğini söyledi. Esmurzıeva, internetten kadın kıyafetleri satın alıp Rusya ve Kazakistan'a gönderdiğini, bu nedenle söz konusu ülkelerden kendisine para geldiğini anlattı. Eski eşinden hiç haber alamayınca internetten tanıştığı Edelkhan İnazhaev'le evlendiğini söyleyen Esmurzıeva, evlendikten yaklaşık bir ay sonra ikametlerine yapılan operasyonda eşiyle birlikte gözaltına alındığını aktardı. Hakkında "IŞİD terör örgütüne katılarak istişhad (canlı bomba) eylemi yapmak üzere gönüllü olduğu" şeklinde istihbari bilgi bulunan Behruz Bobokalonov'un, eski eşi olduğuna dair bilgi bulunduğunun sorulması üzerine Esmurzıeva, "O benim eşim değil" dedi.
Duruşmaya sanık savunmalarının alınmasıyla devam edilecek.
2'ŞER KEZ AĞIRLAŞTIRILMIŞ MÜEBBET VE 349 YIL 6 AY HAPİS TALEBİ
İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından hazırlanan iddianamede kilisenin rahibi Anton Bulai'nin de aralarında bulunduğu 11 kişi 'müşteki' olarak yer aldı. İddianamede, saldırıyı düzenleyen tutuklu şüpheliler David Tanduev ile Amirjon Kholiqov ile bu şüphelilerle bağlantılı oldukları belirlenen Edelkhan Inazhaev ile eşi Zharaidat Esmurzieva hakkında, 'cebir ve şiddet kullanarak Türkiye Cumhuriyeti Anayasası'nın öngördüğü düzeni ortadan kaldırmaya teşebbüs', 'silahlı terör örgütü IŞİD'e üye olmak', Tuncer Cihan'a yönelik 'tasarlayarak kasten öldürme', 11 kişiye yönelik 'tasarlayarak kasten öldürmeye teşebbüs' ve 'ateşli silah ve mermi bulundurmak' suçlarından 2'şer kez ağırlaştırılmış müebbet ve 218 yıl 7'şer aydan 349 yıl 6'şar aya kadar hapis cezası istendi.
20 şüpheli hakkında ise benzer suçlardan 2'şer kez ağırlaştırılmış müebbet ve 217 yıl 1'er aydan 345'er yıla kadar hapis cezası talep edildi. Şüpheli Inazhaev'in ayrıca 'resmi belgede sahtecilik' suçundan 3 yıldan 7.6 yıla kadar; şüphelilerden 18'inin ise sadece 'silahlı terör örgütü IŞİD'e üye olmak' suçundan 7.5 yıldan 15'er yıla kadar hapisleri istendi. (ANKA)