EMEP’li Karaca: Özel eğitim ve rehabilitasyon merkezleri çocuklar üzerinden rant devşiriyor
EMEP Milletvekili Sevda Karaca, Türkiye genelinde özel eğitim ve rehabilitasyon merkezlerinde sahte raporlarla çocuklar üzerinden rant elde edilmesini Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin’e sordu.
Fotoğraf: EMEP
Emek Partisi (EMEP) Gaziantep Milletvekili Sevda Karaca, Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin’in cevaplandırılması istemiyle verdiği soru önergesinde, Türkiye genelinde özel eğitim ve rehabilitasyon merkezlerinde sahte raporlarla çocuklar üzerinden rant elde etmesini sordu.
EMEP Milletvekili Sevda Karaca, ailelerin yanlış yönlendirilmesi ve para vaadi karşılığında sağlıklı çocuklara sahte raporlar aldırılarak ve ders alıyormuş gibi gösterilerek devleti dolandıran Özel eğitim ve rehabilitasyon merkezlerini meclis gündemine taşıdı. Basına yansıyan ve kendisine iletilen bilgilerin “yenidoğan çetesi” gibi çocuklar üzerinden mafyatik yöntemlerle rant düzeni oluşturduğuna işaret eden Karaca, Bakan Tekin’e “Özel eğitim ve rehabilitasyon merkezlerinin kapatılması, engelli çocukların eğitiminin ücretsiz bir kamusal hizmet olarak sunulması için bir çalışmanız var mıdır?” diye sordu.
“USULSÜZLÜK TÜRKİYE’NİN HER YERİNDE”
Çeşitli usulsüzlüklerle devletin dolandırıldığı örneklerin ülkenin her yerine yayıldığını ifade eden Karaca, Bursa Yenişehir’de bir okul müdürünün, kendi okulunda engelleri raporu olan çocuk sayısının yüzde 10 gibi yüksek bir oran olduğunu fark etmesine üzerine aynı ilçede Ö. T. isimli kişi tarafından işletilen merkezde, sahte engelli raporlarıyla çocuklar üzerinden devletten para aldığını ortaya çıkardığını belirtti. Yine Şanlıurfa’da Cesur ve Akademi ünvanlı iki merkezin öğrencileri ders alıyormuş gibi göstererek kameraların göreceği şekilde derse soktuğu, arka kapıdan çıkararak evlerine gönderdiği aktaran Karaca, bu şekilde devletten para aldığını belirtti. Son dönemde Konya Kulu’da Berem Dede Özel Eğitim ve Rehabilitasyon Merkezi ile ilgili gündeme oturan CİMER şikayetini de hatırlatan Karaca ağır zihinsel engelli bir çocuğun derslere alınmamasına rağmen çocuk üzerinden devletten ödenek alındığını belirterek bu merkezlerin denetim yapılacağı tarihlerden haberdar olduğunu ve usulsüzlükleri örttüklerini belirtti.
2-3 BİN TL KARŞILIĞINDA HAYAT BOYU ENGEL
Dahası bazı öğretmenler, okul müdürleri ve rehabilitasyon merkezlerinin iş birliği içinde çalışarak çocukların ailelerini 2-3 bin TL karşılığında yanılttıkları belirten Karaca “Olaylar, rehabilitasyon merkezlerinin önemli bir kısmının eğitim hizmetinden uzak bir şekilde, engelli raporları üzerinden açılmış birer rant kapısı olduğunu ortaya koymaktadır. Bakanlığınız, rant uğruna çocukların geleceğini karartan bu mafyatik yapıların önüne geçmek ve usulsüzlüklerin önlemek için nasıl bir yol haritası izleyecektir?” şeklinde sordu.
Çocuğuna rapor aldıran ailelerin, bu raporun sadece eğitim süreciyle sınırlı kalacağı söylenmesine karşın, çocukların hayat boyu sürecek olumsuz etkilerle karşı karşıya kaldığını belirten Karaca, “Aileler, bu durumu fark ettiklerinde söz konusu raporlardan kurtulmak için çözüm bulmaya çalıştıklarını ancak bu merkezlerin tehditlerine maruz kaldıklarını belirtilmektedir. Çocukların geleceğini olumsuz etkileyen bu durumun çözülmesi için ailelere yönelik bilgilendirme çalışmaları yapılacak mıdır?” sorusuyla Bakanlığa görevini hatırlattı.
Psikologlar ve eğitimcilerin, bu sistemin çocuklar üzerinde kalıcı zararlara yol açtığı ve raporların çocukların geleceği ile ilgili çok ciddi sonuçları olduğuna ilişkin tespitlerini aktaran Karaca “Özel gereksinimli çocukların eğitim süreçlerine yönelik raporların daha doğru ve güvenilir verilmesini sağlamak için, uzman kişilerin rapor yazma sürecindeki rolü nasıl güçlendirilecektir?” sorusuna yanıt istedi.
EMEP’Lİ KARACA BAKAN TEKİN’DEN ŞU SORULARIN YANITINI İSTEDİ:
- Konya'nın Kulu ilçesinde faaliyet gösteren Berem Dede Özel Eğitim ve Rehabilitasyon Merkezi, Bursa’da okul müdürü tarafından açığa çıkartılan ve Ö.T tarafından işletilen merkez, Şanlıurfa’da basına yansıyan Cesur ve Akademi ünvanlı merkezlerle ilgili Bakanlığınıza ulaşan bir şikayet ya da bilgi var mıdır? Bahsi geçen merkezlerle ilgili adli ve idari soruşturma başlatılmış mıdır? Neticesi ne olmuştur?
- 2015-2025 yılları arasında sahte rapor düzenlenmesine ilişkin Bakanlığınıza ulaşan bilgi ve şikayet sayısı kaçtır? Bakanlığınız bu şikayetlere karşı ne tür işlemler yapmıştır?
- Öğretmenler ve okul müdürlerinin özel eğitime ihtiyacı olmayan çocukları bu merkezlere yönlendirdikleri iddialarına ilişkin Bakanlığınıza ulaşan bir bilgi veya belge mevcut mudur? Bakanlığınız bu konuda nasıl bir süreç başlatmıştır?
- Sahte raporların alınma sürecine ilişkin başlatılan bir soruşturma var mıdır? Neticesi nedir?
- Türkiye genelinde kaç tane özel eğitim ve rehabilitasyon merkezi bulunmaktadır? Bu merkezler ne sıklıkla teftiş ve denetim yapılmaktadır?
- Bakanlığınız, rant uğruna çocukların geleceğini karartan bu mafyatik yapıların önüne geçmek ve usulsüzlüklerin önlemek için nasıl bir yol haritası izleyecektir?
- Sahte raporlarla elde edilen haksız kazançların kamuyu ne kadar zarara uğrattığı hakkında bir çalışmanız var mıdır? Kamuoyu ile paylaşır mısınız?
- Çocukların geleceğini olumsuz etkileyen bu durumun çözülmesi için ailelere yönelik bilgilendirme çalışmaları yapılacak mıdır?
- Özel gereksinimli çocukların eğitim süreçlerine yönelik raporların daha doğru ve güvenilir verilmesini sağlamak için, uzman kişilerin rapor yazma sürecindeki rolü nasıl güçlendirilecektir?
- Özel eğitim ve rehabilitasyon merkezlerinin kapatılması, engelli çocukların eğitiminin ücretsiz bir kamusal hizmet olarak sunulması için bir çalışmanız var mıdır? (HABER MERKEZİ)