06 Ocak 2025 16:17

Eğitim İş, Katip Çelebi Üniversitesi’nde uygulanan mobbingi protesto etti

Eğitim-İş Sendikası, İzmir Katip Çelebi Üniversitesinda üniversite çalışanı Nuray Aras’a uygulanan mobbingi protesto etti “Temizlik işi yapan bir memurdan 12,5 saatlik mesai yapması beklenilemez"

Fotoğraf: Evrensel

Paylaş

Eğitim İş İzmir 4 No’lu Şube, İzmir Katip Çelebi Üniversitesi’nde yaşanan mobbinglere ve 12 buçuk saati bulan mesailere ilişkin basın açıklaması gerçekleştirdi. Üniversite önünde gerçekleştirilen açıklamada basın metnini Eğitim İş İzmir 4 No’lu Şube Başkanı Elbey Kale okudu.

Üniversite’nin 2010 yılında AKP’ye yakınlığı ile bilinen kadrolar tarafından kurulduğunu ve kurulduğu yıllardan beri akademik kadro atamasının liyakatsiz biçimde kişiye özel ilanlar ile yapıldığını kaydederek sözlerine başkayan Kale, “Konu mobbing olduğunda İKÇÜ Yönetimi, çalışanlar arasında ayrım yapmamaktadır. Profesöründen araştırma görevlisine, memurundan işçisine, dekanından bölüm başkanına kadar herkes mobbinge maruz kalabilmektedir. İşlerini layıkıyla yapan güvenlik ve temizlik personeline sudan sebeplerle tutanaklar tutulmakta, soruşturma tehdidi altında çalışmaları beklenmektedir. Kendilerine mobbing uygulanan İKÇÜ çalışanları zaman zaman istifaya zorlanabilmekte, zaman zaman da intihara sürüklenebilmektedir. Bu iki seçenekten birini seçmeyen personeller ise uydurma bahanelerle işinden atılabilmektedir” diye konuştu.

“HAFTASONLARI ÇALIŞMA İÇİN BASKI”

2022 yılında KPSS puanı ile atandığı İKÇÜ’de Destek Hizmetleri ve Güvenlik Birimi’nde hizmetli olarak çalışmaya başlayan Nuray Aras’ın da mobbing mağdurlarından biri olduğunu belirten Kale, Aras’ın bakmakla yükümlüğü olduğu engelli bir oğlu olduğunu aktarırken, “Haftada bir gün özel eğitim alması gereken ağır engelli oğluna refakat edebilmesi için kurum tarafından idari izin kullandırılmadığından, tüm yıllık ve mazeret izinlerini kullanmak zorunda bırakılmıştır. ‘Bakmakla yükümlü olduğu ağır engelli yakını olan memurun fazla çalışma ve gece çalışmasından muaf olduğuna’  dair dilekçe verdiği güne kadar haftasonları yapılan ÖSYM ve AÖF sınavlarında çalışması için birim amiri Sara Turgut ve Şube Müdürü Abdullah Görkem Ünal tarafından baskı görmüştür” dedi.

“İŞ KAZASI BİLDİRİLMEDİ, DİLEKÇESİNE RED VERİLDİ”

Arası’ın 17 Kasım 2023 tarihinde sınıf temizliği yaparken düşerek iş kazası geçirdiğini ve ambulans ile Çiğli Eğitim ve Araştırma Hastanesi’ne kaldırıldığını belirten Kale, “İş kazası İKÇÜ Rektörlüğü tarafından SGK’ya bildirilmemiştir. Kazadan kaynaklı ağrı ve şikayetlerin artması üzerine gittiği Bergama Necla Mithat Öztüre Devlet Hastanesi’nden ‘ağır ve tehlikeli işlerde çalışması, uzun süre ayakta kalması beyin sinir cerrahisi açısından sakıncalıdır’ yazan 3 aylık durum bildirir sağlık kurulu raporu verilmiştir. Raporu birimine bildiren Nuray Aras’a, Şube Müdürü Abdullah Görkem Ünal’ın ‘30 dakika çalışsın 5 dakika dinlensin’ dediği iletilmiştir. 28 Mayıs 2024 tarihinde İzmir Tepecik Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nden ‘uzun süre ayakta kalması gereken işlerde ve ağır işlerde çalışması beyin sinir cerrahisi açısından sakıncalıdır’ yazan 6 aylık sağlık kurulu raporu verilmiştir. 29 Mayıs 2024 tarihinde sağlık raporlarıyla birlikte, ‘MEB onaylı Dış Giyim Kalfalık ile Bilgisayar İşletmenliği sertifikalarının olduğunu, üniversitenin beden gücüne ihtiyaç duyulmayan ve uzun süre ayakta kalmayı gerektirmeyen bir biriminde çalışabileceğini’ bildiren dilekçesini Rektörlüğe vermiş, cevap verilmemesi üzerine yazdığı ikinci dilekçesine 30 Temmuz 2024 tarihinde ‘talebiniz uygun bulunmamıştır’ şeklinde yanıt verilmiştir” diye konuştu.

“‘RAPOR ALMAYA DEVAM EDERSEN İŞİNE SON VERİRİZ’ DENİLDİ”

Nuray Aras’ın, Eğitim İş 4 No.lu Şube Özlük-Hukuk Sekreteri ile birlikte dilekçesinin durumu için Genel Sekreter Nuretdin Memur ile görüşmeye gitti kaydedilen açıklamada, “Nuretdin Memur kendisinin ve Rektörün durumdan haberdar olduğunu eğer bu şekilde sağlık raporları almaya devam ederse, işine son vermek zorunda kalacaklarını söylemiştir. 31 Temmuz 2024 tarihinde 3 aydır beklediği fizik tedavisine başlanmış, 9 Ağustos 2024 tarihinde Rektörlük, fizik tedavi raporunu ‘fenne aykırı olduğu’ şüphesiyle Nuray Aras’ı evinden ve işinden oldukça uzak mesafede olan İzmir Katip Çelebi Üniversitesi Atatürk Eğitim ve Araştırma Hastanesi’ne sevk etmiştir. 29 Ağustos 2024 tarihinde raporun ‘fenne uygun olduğu’ sağlık kurulu raporuyla onaylanmıştır. İKÇÜ Rektörlüğü’nün tüm bu keyfi uygulamaları neticesinde 26 Eylül 2024 tarihinde Eğitim İş avukatlarımızla birlikte Üniversite’ye idari dava açılmıştır. 6 Kasım 2024 tarihinde 8. İdare Mahkemesi tarafından, ‘Anayasa ile güvence altına alınan temel haklarından olan sağlık ve çalışma haklarının ihlali anlamına geleceği dolayısıyla davacı açısından telafisi güç ya da imkansız zararlar oluşabileceği’ vurgulanarak yürütmeyi durdurma kararı verilmiştir. Üniversitenin karara itiraz etmesi üzerine Bölge İdare Mahkemesi 5. İdari Dava Dairesi 5 Aralık 2024 tarihinde itirazı reddetmiştir. Yargılama nihayetinde davanın kabulü ile dava konusu hukuka aykırı işlemin iptaline karar verilmiştir. Nuray Aras tüm bu süreç boyunca yoğun mobbinge maruz bırakılmıştır. Özellikle özel eğitim günleri için kullandığı yıllık ve mazeret izinleri bittiğinde ağır engelli oğlunu derslere götürmesi engellenmiştir. Ağır engelli oğlunun askerlikten muafiyet işlemlerini İzmir Tepecik Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde yaptırabilmek için izin istemeye Birim Müdürü A.G.Ünal’ın odasına gittiğinde Aras’a yönelik olarak ‘asla izin veremeyeceğini, nankör bir insan olduğunu’ bağıra çağıra defalarca söylemiştir” ifadelerini kullandı.

“GÖREV YERİ DEĞİŞİKLİĞİ İLE MESAİ 12 BUÇUK SAATE ÇIKTI”

16 Aralık 2024 tarihinde görev yeri değişikliği yapıldığını dile getiren Kale, “Normalde mesaisi 08.00-17.00 saatleri arasında olan Nuray Aras’ın yeni mesaisi sabah 08.00’da başlayıp, gece 20.30’da bitecektir. 1 saatlik öğle arası sayılmazsa, tüm mesaisi boyunca 30 dakika çalışıp, 15 dakika mola vermesi beklenmektedir. Tüm sağlık raporlarına ve mahkeme kararına rağmen gene temizlik işi verilmiş olup her gün 6 adet sınıfı, çok sayıda laboratuvarın da bulunduğu Su Ürünleri Fakültesi ve Eczacılık Fakültelerine ait 2 bina ile Medya Merkezi’ni de temizlemesi beklenmektedir. 17.30’dan sonra kampüs kapılarında bulunan güvenlik görevlileri dışında hiçbir çalışanın kalmadığı, hava karardıktan sonra saldırı ya da taciz riskinin olabileceği kampüste Nuray Aras’ın tek başına temizlik yapması beklenmektedir. Rektörlük, Nuray Aras’ın sağlığı ve oğlunun hayatıyla oynadığı yetmiyormuş gibi can güvenliğini de tehlikeye atmak istemektedir. Evine gece saat 23.00 gibi varabilen Nuray Aras çocuklarını uyanık görememektedir. Nuray Aras, Eğitim İş Sendikası’nın İzmir Katip Çelebi Üniversitesi Temsilcilik Başkanı’dır. Yoğun mesaisine rağmen haksızlıklara uğrayan ve hakkını arayan çalışanlar için mücadele etmektedir. İKÇÜ Rektörlüğü ise Aras’ı sağlığından etmek, ağır engelli oğlunu özel eğitiminden mahrum bırakmak için elinden geleni yapmakta, yasaları çiğnemekte, mahkeme kararlarını umursamamaktadır” diye konuştu.

Son olarak temizlik işi yapan bir memurdan 12 buçuk saatlik mesai beklenemeyeceğini kaydeden Kale, “İKÇÜ Rektörlüğü derhal yaptığı yanlıştan dönmeli, başta YÖK, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı ve İzmir Valiliği olmak üzere tüm yetkili kurumlar bu konuda gereğini yapmalıdır. İnsan haklarını ayaklar altına alan bu uygulamalara karşı gereğinin yapılması için Nuray Aras İKÇÜ Rektörlüğüne itiraz dilekçesini vermiş, sendikamız Eğitim İş ise İzmir Valiliği’ne yazı yazmış ayrıca Nuray Aras adına Eğitim İş Genel Merkezimiz tarafından İzmir 4. İdare Mahkemesinde yürütmenin durdurulması talepli iptal davası açılmıştır” diyerek sözlerini tamamladı. (İzmir/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Bir Filipin hikayesi: Kendi Raskolnikov’unu tanımak

SONRAKİ HABER

Alper Kaya’dan ‘Suç Edebiyatı Terimleri Sözlüğü’

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa