Alper Kaya’dan ‘Suç Edebiyatı Terimleri Sözlüğü’
"Suç Edebiyatı Terimleri Sözlüğü", suç edebiyatının dünyasını anlamayı kolaylaştıran bir kılavuz olarak Alper Kaya tarafından hazırlandı.
Alper Kaya
KaraKarga Yayınları etiketiyle yayımlanan "Suç Edebiyatı Terimleri Sözlüğü", suç edebiyatına dair kapsamlı bir başvuru kaynağı olarak okurlarla buluşuyor. Alper Kaya’nın araştırmalarıyla hazırlanan bu eser, polisiye, gerilim ve suç kurgusu gibi türlerde kullanılan 1645 terimin detaylı açıklamalarını sunarken, bu alanlarda çalışan yazarlar, okuyucular ve araştırmacılar için bir rehber olmayı hedefliyor.
"Suç Edebiyatı Terimleri Sözlüğü", suç edebiyatının dünyasını anlamayı kolaylaştıran bir kılavuz olarak hazırlandı. Kitap, suç edebiyatının alt türü olan polisiye ve gerilim gibi türlerde sıkça kullanılan kavramlardan nadir rastlanan detaylara kadar geniş bir içerik sunuyor.
Kitabın arka kapağında yer alan metinde şu ifadeler kullanılıyor: “Scotland Yard’ın aslında bir birimin değil; Büyük Londra’daki bütün polislik faaliyetlerinden sorumlu olan Metropolitan Police Service teşkilatının karargahının ismi olduğunu hiç duymuş muydunuz? Popüler kurgu eserlerinde karşılaştığımızın aksine, Interpol memurlarının suç soruşturmalarında aktif bir görev alamayacağını biliyor muydunuz? Peki hangi ülkede bir savcının öldürülmesinin ardından istihbarat birimi kapatılmış ve yeni bir istihbarat birimi kurulmuştur? Bu ve bunlara benzer pek çok bilginin yanı sıra beyaz yaka suçları, bilişim suçları, kilitli oda polisiyeleri ve mali suçlar gibi suç edebiyatının alt türlerine derinlemesine bir yolculuğa hazır mısınız? Suç Edebiyatı Terimleri Sözlüğü; en çok kullanılan zehir türlerinden, 550’yi aşkın kitaptan oluşan dev bir okuma listesine kadar hem yazarlara hem de meraklı okurlara rehberlik edecek. Bu sözlük, suç edebiyatını yeniden keşfetmek isteyen herkesin başucu kitabı olmaya aday!”
ALPER KAYA HAKKINDA
Alper Kaya, 1990 yılında Ankara’da doğdu. İstanbul Üniversitesi Radyo, TV ve Sinema Bölümünü animasyon sinemasında filmsel zaman kurgusu üzerine yazdığı lisans teziyle bitirdi. 2010 yılında Türkiye Gazeteciler Cemiyetinden “Yılın Spor Köşe Yazısı Övgü Ödülü” ne layık görüldü. Böylece, Türkiye Gazeteciler Cemiyetinin ödüle layık gördüğü en genç gazeteci oldu. On dört romanı, sinema ve polisiye üzerine üç araştırma kitabı yayımlandı; on dört kolektif kitapta yer aldı. Türkiye’nin yapay zeka destekli ilk çizgi romanına ve ilk müzik albümüne imza attı. Halen, 2024 yılında yayın hayatına başlayan Suçüstü dergisinin genel yayın yönetmenliğini yapmakta. (KÜLTÜR SERVİSİ)