Ebe ve hemşireler eziyet yönetmeliğine karşı: Bize iş yükü, düşük ücret, halk sağlığına tehdit
Adana’da eziyet yönetmeliğine karşı iş bırakan ASM çalışanı ebe ve hemşireler, yönetmeliğin kendilerine iş yükü halk sağlığına tehdit oluşturduğunu söyledi.
Volkan PEKAL
Adana
Sağlık Bakanlığı’nın Aile Hekimliği Sözleşme ve Ödeme Yönetmeliği'nin geri çekilmesi için son üç ayda 3. kez iş bırakan aile sağlığı merkezi (ASM) çalışanı sağlık emekçileri, yönetmeliğin yeni sorunlar yarattığına dikkat çekti. Eziyet yönetmeliği olarak niteledikleri düzenlemeye karşı Adana’da iş bırakarak il sağlık müdürlüğü önünde toplanan ASM çalışanı ebe ve hemşireler, Bakanlığın birinci basamak sağlık hizmetlerinde tasarruf için getirdiği performans kriterlerinin kendilerine iş yükü, halk sağlığını ise tehlikeye attığını söyledi.
“MESLEKİ TANIMIMIZ YAPILMALI”
ASM’lerde yaklaşık 24 bin ebe ve hemşire görev yapıyor. Bu ebelerden biri olan Halide İnci, ‘ebe- hemşire’ unvanı yerine ‘eleman-çalışan’ gibi genel ifadelerle anılmalarının mesleki itibarlarını zedelediğini söyledi. Mesleki görev tanımlarına uygun işler yapmak istediklerini dile getiren İnci “Mesleki yetkinliğimizin dikkate alındığı, emekliliğimize de yansıyan bir ücretlendirme sisteminde çalışmak istiyoruz. Ayrıca koruyucu sağlık hizmetlerinin önceliklendirilmesi gerekiyor” dedi.
“PERSONEL EKSİK, AŞIDA SIKINTI VAR”
Birinci basamak sağlık hizmetlerinin temel unsurlarından biri olan bağışıklama hizmetlerinde ciddi sorunlar yaşandığına işaret eden İnci “Örneğin Hepatit B ve tetanoz aşılarında büyük sıkıntılar var. Bu halk sağlığını tehlikeye atıyor Kısıtlı aşıları halkın sağlığını önceleyerek yapmaya çalışıyoruz” dedi.
ASM’lerdeki personel eksiğinin yeni yönetmelikle daha da artacağını dile getiren İnci “Çünkü yönetmelik bazı meslektaşlarımızın ASM’lerden ayrılmasını hızlandıracak” diye konuştu. Her ASM’de en az bir ebe ve hemşire istihdam edilmesi gerekirken bu sistemde bir çalışana tüm işin yüklendiğine dikkati çeken İnci “Hekimin reçete yazıp yazmaması bile bizim maaşımızı etkiliyor. Örneğin doktorların taban ücreti 6 katsayı ile çarpılırken bizimki sadece 1.5 ile çarpılıyor. Bunlar ciddi adaletsizliklere neden oluyor” dedi.
Sağlık Bakanlığı'nın, birinci basamaktaki harcamalarda tasarruf amacıyla söz konusu performans kriterlerini getirdiğini belirten İnci, “Yönetmelikle birinci basamak sağlık hizmetleri tasarruf adı altında daraltıyor. Bu da sağlık emekçilerinin yükünü artırırken halkın sağlığını tehlikeye atıyor” uyarısını yaptı.
“MAAŞ KESMEK İÇİN BAHANE ÇOK”
İş bırakma eylemine katılan Betül ebe, hasta sayısına dayalı olarak belirlenen maaş istemediklerini dile getirerek “Bu aynı işi yapanlar asasında eşitsizlik yaratıyor. Öte yandan hekim izne çıktığında bizim maaşımız düşüyor. Yasal iznimizi kullandığımızda yerimize bakacak biri yoksa yine maaşımız kesiliyor. Hiçbir sektörde bu yok” diye konuştu.
Aralık’ta 3 gün iş bıraktıkları için maaşlarından 5 bin 600 TL kesildiğini anlatan Betül ebe “Anayasal hakkımız kullanarak iş bıraktık, yapılan kesinti yasal değil. Savunmamız bile alınmadı” tepkisini gösterdi.
Öte yandan nüfusun yoğun olduğu, günde 90 hastayla ilgilenilen ASM’lerde her hastaya sadece 3 dakika ayırabildiklerini dile getiren Betül ebe, nüfusun yoğun olduğu ASM’lerde, verilen hizmetin kalitesinin düşük olduğuna dikkat çeken Betül, günde 90 poliklinik hastasıyla ilgilenmenin mümkün olmadığını dile getiren Betül ebe “Bu da hem hastaları hem de bizi mağdur ediyor” diye konuştu.