07 Ocak 2025 18:20

Limak’ın altın madeni Bandırma’nın içme suyunu da tehdit ediyor

Balıkesir'de Limak Holding tarafından işletilmek istenen altın madeni ile ilgili halkı bilgilendirme toplantısı 16 ocakta yapılacak.

Fotoğraf: Özer Akdemir/ Evrensel

Paylaş

Özer AKDEMİR

Balıkesir Balya'da Limak Holding tarafından işletilmek istenen altın madeni ile ilgili halkı bilgilendirme toplantısı 16 ocakta yapılacak. Altın madeni bölgeni içme ve kullanma suyu olan Gönen-Yenice Barajına akan derelerin koruma havzası içinde kalıyor. 

HALKIN KATILIMI TOPLANTISI 16 OCAK’TA KARLIK KÖYÜNDE YAPILACAK

Balıkesir Balya ilçesi Karlık ve Söbücealan köyleri yakınında işletilmek istenen Limak Holdinge bünyesindeki Altınordu Madencilik San. ve Tic. A.Ş.’ne ait altın-gümüş maden işletmesi ile ilgili Halkı Bilgilendirme ve Sürece Katılım Toplantısı ilanı Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı (ÇŞİB) ÇED duyuruları sitesinde yayınlandı. Toplantı 16 ocak 2025 tarihinde karlık mahallesi köy kahvesinde yapılacak. Proje kapsamında bölgeye Karlık Altın-Gümüş Madeni Açık ve Yeraltı Ocakları, Cevher Zenginleştirme Tesisi, Atık Depolama Tesisi, (Beton Santralleri ve Mobil Kırıcı Dahil) gibi ünitelerin yapılması planlanıyor. Bölgedeki çevre-ekoloji örgütleri projenin iptali talebinin güçlü bir şekilde dile getirilmesi için toplantıya geniş katılım çağrısı yapıyorlar.

BARAJ UZUN MESAFE KORUMA HAVZASINDA SİYANÜRLÜ ALTIN MADENİ!

İşletilmek istenen altın madeni Bandırma’nın içme suyunun karşılandığı Gönen-Yenice Barajının uzun mesafeli koruma havzası içinde kalıyor. Baraj aynı zamanda Gönen, Bandırma ve Biga arasındaki tarım alanlarında toplam 17.553 hektarlık bir alanın sulama suyunu karşılıyor. Gönen ve misakça Ovası baldo pirinci ve domates tarımı ile Türkiye’nin en önemli tarım havzaları arasında bulunmakta. Bölgede yaşayan 200 bine yakın vatandaşın içme, kullanma sularının geldiği bu baraj koruma havzasında siyanür liçi yöntemi ile işletilecek olan altın madeni suların kirletilmesi tehdidini de beraberinde getiriyor.

TEHLİKELİ ATIK DEPOSU YASAK SİYANÜRLÜ MADENCİLİK SERBEST!

Projenin ÇED Dosyasında maden işletme ve ruhsat sahasının “Gönen Baraj  Gölü  ve  Kumköy  Regülatörü  Özel  Hükümleri’nin  Uzun  Mesafeli  Koruma Alanı içinde kaldığı belirtiliyor. Projenin ilave Atık  Depolama  alanının  baraj seddesine uzaklığı 27,2 km, Mutlak Koruma Alanına Mesafesi 13,2 km olduğu ifadelerine yer veriliyor. ÇED Dosyasında “bu nedenle proje kapsamında özel hükümlerin uygulanacağı” dile getiriliyor. 2019 yılında yürürlüğe giren Gönen  Baraj  Gölü  ve  Kumköy  Regülatörü  Özel  Hükümleri’ne göre uzun mesafe koruma alanında tehlikeli atık depolamaya izin verilmeyeceği belirtilirken, Maden Kanunu’nun ilgili maddelerine göre madenciliğe izin verilebileceği ifadeleri dikkat çekiyor.

KARLIK VE SÖBÜCEALAN KÖYLERİ GÖÇE Mİ ZORLANACAK?

Karlık, Söbücealan ve Yaylacık köylüleri altın madeninin ruhsat alanı içerisinde kalmakta.ÇED sınırı Karlık köyüne 100 metre uzaklıkta bulunurken, Söbücealan köyü ise sadece 400 metre mesafede. Karlık ve Söbücealan Köyleri madenin işletme  izin alanı içinde bulunmakta. Bu, ileride bu köylerin yerinde edileceği ve köylülerin göçe zorlanacağı anlamına geliyor. Yaylacık köyü ise ruhsat alanı içerisinde olmasına rağmen işletme izninin dışında kalıyor. Projede madenin işletme ömrünün 11 yıl olacağı belirtilirken ruhsat süresinin 30 yıl olması ilerleyen yıllarda ÇED alanının genişleyebileceği olasılığını güçlendiriyor.

DİRİ FAY HATTINA 1,6 KM UZAKLIKTA

Proje kapsamında bir adet açık ocak, iki adet yeraltı ocağı, bir adet ekonomik olmayan kayaç (EOK) depolama  alanı,  bir adet Atık Depolama Tesisi (ADT),  dört adet bitkisel toprak depolama alanı, bir adet cevher zenginleştirme tesisi,  iki adet dolgu hazırlama ve tahkimat ünitesi (beton  santralleri),  havuzlar ve diğer altyapısal unsurları ile yardımcı tesislerin yapılması planlanıyor. ÇED Alanının güneyinde ise 16,47 hektar alanda, azami genişliği 829 metre, derinliği 180 metre olacak bir açık ocak (cehennem çukuru) oluşacak. Proje civarında Gökmusa Göleti , Armutalanı Barajı  ve Manyas Gölü bulunmakta. Proje alanında ayrıca bu gölleri besleyen birço dere de mevcut. Maden proje alanı diri fay hattı olan Şamlı Fay Hattı’na 1.600 metre,  Havran-Balya Hattı’na ise 9.600  metre yakınlıkta. Üretim sonrası bir ton toprakta ortalama tenör, Altın (Au) için  5,25 gr/ton, gümüş (Ag) için  18,84 gr/ton olarak veriliyor. İşletme ömrü süresinde üretilecek altın ise toplam 15,75 ton olacak.

ÖNCEKİ HABER

DEM Parti heyetinin Yeniden Refah Partisi ile görüşmesi sona erdi

SONRAKİ HABER

Gözaltına alınan JINNEWS muhabiri Derya Ren serbest bırakıldı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa