Dayanışmayı birbirimizden güç alarak büyütüyoruz
Yerelleşen ve kökleşen fakülte kadın gruplarıyla, geleceğimizi kazanmak için bir yanımızdakiyle beraber buradayız!
Kadın Çalışmaları Komisyonu’ndan İdil ve Elif
İstanbul Üniversitesi
İstanbul Üniversitesi Kadın Çalışmaları Komisyonu’nda neler öğrendik ve yeni yılda önümüze neler koyuyoruz diye konuştuk. Geçtiğimiz 2024 yılına bir baktığımızda ülkedeki atmosferle paralellik gösteren bir kampüs yılı geçirmiş olduğumuzu söyleyebiliriz. Bunun bir yansımasıysa komisyonda artan çeşitliliğin yerelleşen ve kökleşen fakülte kadın gruplarını da beraberinde getirmesi. Komisyonun fakültelerde şekillenen ağ gruplarını SBF’li (Siyasal Bilimler Fakültesi) Kadınlardan İclal “Kadınlar olarak sınıflarda birbirimizi tanıyoruz, ilk olarak sıra arkadaşlarımızın isteklerini ve ihtiyaçlarını fark edebiliriz. Farklı veya aynı sorunu yaşayan diğer insanlarla çözüm, daha kolay hale geliyor. Fakültede yerelleşmek iş bölümü yapmak gibi bir şey oluyor.” diyerek özetliyor. İktisatlı Kadınlar'dan Deniz ise "İktisatlı Kadınlar olarak yaptığımız tanışma, fakültemdeki benzer sorunları yaşayan kadın arkadaşlarımla tanışmamı ve yaşadığımız sorunlar hakkında beyin fırtınası yapmamızı sağladı. Tüm fakültelerde yerelleşmek, sorunların çözümünü hızlandıracağı için bence kadın mücadelesine fayda sağlayacaktır.”
DAYANIŞMAYI BÜYÜTMEYE DEVAM EDİYORUZ
İktisatlı Kadınlar yeni dönemine kadının yaşamı ve emeğini tartıştırdığı bir okuma serisiyle devam ediyor ve bugün akademide kadın emeğiyle ilgili konuları tartıştırmayı gündem ediyor. Bir yandan bugün bir yandan gelecekte yan yana bulunabileceğimiz meslektaşlarımızla da bir araya geliyoruz aslında. İLEF’li (İletişim Fakültesi) Kadınlardan Sena, bu konuda geçtiğimiz haftalarda başlatılan askıda ped ve tampon dayanışmasını örnek veriyor. “İLEF’li kadınlar olarak son günlerde kadın tuvaletlerinde ped dayanışması başlattık, bunu örnek alan diğer fakültelerdeki kadınlar da tuvaletlere ped bırakmaya başladılar.” Bunun sonucunda İletişim Fakültesinde başlayan askıda ped dayanışması, fakültede büyük bir talep haline geldi. Kadınların ücretsiz hijyenik ürün talepleri fakülte yönetimi tarafından bir kâr aracı olarak görülüyor ve tuvaletlerdeki pedlerin bir anda “yok olduğu” gün İletişim Fakültesi kantininde ped satışı başlıyor!
En başından beri ısrarcı olduğumuz talebimiz CİTÖK’ün etkin işletilmesi, güvenli kampüs ve güvenli sokaklar, ulaşılabilir hijyen ürünleri, temiz tuvaletler için, yaşamımızı her bir hücresinde yeniden kazanmak yolunda artık daha fazla deneyimimiz var. Yeni yıldaysa bizler, arkadaşlarımızın da söylediği gibi çözümü iyi biliyoruz. Dayanışma örneklerimiz bize öğretiyor ve geleceğimizi kazanmak için bir yanımızdakiyle beraber buradayız!
Evrensel'i Takip Et