07 Ocak 2025 23:16

Çalışmadan geçinebileceğimiz bir burs istiyoruz!

Maddi bağımsızlığını sağlayamayan öğrenci, baskıcı aile evinden çıkamayıp kendi yaşıtlarıyla özgürleşemeyecekse nerede özgürleşecek?

Fotoğraf: Freepik

Paylaş

İngilizce Öğretmenliği öğrencisi

Dokuz Eylül Üniversitesi

 

Artış bekliyorduk ama bu miktar neyimize yetecek. Şimdiki 2000 TL 2 haftada bitiyor, yurt ücreti zaten 2020 TL. Yani tüm bursum oraya gidiyor. Ders saatleriyle uyuşan part-time iş bulmak da zor. Genç bir kadın olarak gece işten dönmek de sıkıntı, çalışmadan okuyabileceğimiz bir burs ücreti sağlanmasını beklerdim. Bursun artışıyla ilk aylar biraz daha iyi geçiniriz belki, ama yılbaşıyla beraber zamlar gelecek. Ne kadar olması gerektiği konusunda kafamda bir miktar yok, fakat zammın öncesine baktığımızda insanlar ne kirasını ödeyebiliyor ne Erasmus için para biriktirebiliyorlardı.

Bütçenin doğru ayrılmadığını üniversitede de görebiliriz, bazı şeylere milyarlar akıtabiliyorken; beslenme, barınma, ulaşım gibi temel ihtiyaçlarımız ve ders materyallerimiz karşılanmıyor. Barınma büyük bir sıkıntı, ben bir şekilde geçinebiliyorum tek çocuğum. Ama birçok çocuk okutan aileler çocuklarına aynı imkânı sunamıyor. KYK yurdu bana ilk çıktığında Çiğli’deydi. Çiğli, okuduğum okula 2,5 saat uzaklıktaydı, günde 4-5 saatim yolda geçiyordu, bu benim akademik performansımı etkileyecekti. Buna benzer durumlar, öğrencileri özel yurtlara veya tarikat yurtlarına mecbur bırakıyor. İstanbul’dan ayrılma sebebim de 18 yaşını geçen her genç gibi aile baskısı altında kalmamaktı. O yüzden il dışında okumayı tercih ettim, ama şans eseri yurt imkânım olmasaydı aile evinde kalacaktım.

ÖĞRENCİLER MÜCADELE ETMEKTEN ÇEKİNİYOR

Bu durum biz öğrencilerin bağımsızlığını kazanmasını engelliyor. Öğrenci, baskıcı aile evinden çıkamayıp kendi yaşıtlarıyla özgürleşemeyecekse nerede özgürleşecek başka? Öğrenciler korkuyorlar, zaten bir sürü sorunum var bir de bu mu çıktı başıma diyerek sorunlara çözüm bulmaktan çekiniyorlar maalesef. Ben bunları söylüyorum fakat ben de zaman zaman katılmaktan çekiniyorum. Bu sorunlara karşı neler yapabileceğimizi düşündüğümde aklıma İstanbul Üniversitesi öğrencilerinin yemekhane zamlarıyla ilgili yaptığı eylem geliyor. Yemekhane zamlarını geri çektirmişlerdi, öğrenciler örgütlü mücadele içinde bulunup taleplerini dile getirdiğinde kazanım elde etmesi mümkün. Üniversitede yapılan kariyer etkinlikleriyle desteklenen rekabet odaklı kariyer anlayışı maalesef çoğu öğrenci için kurtuluş gibi sunuluyor, fakat mücadele etmekten başka bir çözüm yolu yok.

ÖNCEKİ HABER

SES Şişli Şube: Deneyimli hemşire, branşındaki açığa rağmen sürgün edildi

SONRAKİ HABER

Eğitime ayrılan bir bütçe var mı, merak konusu

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa