SASA’da çalışan inşaat işçilerinin alacakları ödenmiyor
SASA fabrikasının inşaatında çalışan 1092 işçinin toplam 112 milyon TL alacağı ödenmedi. Duruma tepkili olan işçiler fabrika önünde eylem yaptı: “Alacaklarımız bir an önce ödensin.”
Fotoğraf: Evrensel
SASA fabrikasının inşaatında çalışan ve işleri bittikten sonra işten çıkarılan 1092 işçinin alacakları ödenmiyor. Toplam 112 milyon TL işçi alacağı var. SASA’nın sahibi Erdemoğlu Holding alt firmaya sorumluluğu atıyor. Alt firmdan alacakları olduğunu savunuyor. Gemont firması da SASA’da alacağı olduğunu söylüyor. Her iki şirkette arasındaki anlaşmazlığı işçilerin ücretine çökerek çözmeye çalışıyor. Duruma tepkili olan işçilerden 100 kişi Adana-Mersin yolu üzerinde bulunan fabrika önünde eylem yaptı.
Adana’da SASA Polyester’in PTA Projesi’nde işlerini tamamlayan ve ardından işten çıkarılan Gemont Endüstri bünyesinde çalışan işçilerin alacakları ödenmiyor. Geriye dönük maaş ve tazminat alacakları olan 1092 işçinin toplma 112 milyon TL alacağı bulunuyor. Yapı ve Yol İşçileri Sendikası (Yapı Yol-İş) pankartı açan yaklaşık 100 işçi, alacakalrının bir an önce yatırılmasını talep etti.
İşçiler SASA’nın Gemont firmasında alacağı olduğunu, Gemont firmasının da SASA’da alacağı olduğunu gerekçe gösterip kendi alacaklarını vermediğini söyledi. Erdemoğlu Holdingin (SASA) kendilerinin de Gemont’tan alacakları olduğunu savunduğunu, Gemont firmasının da SASA’da alacakları kaldığını ileri sürdüğünü hatırlatan işçiler, “Tek gerçek bizim alacağımız. Kimin kimden alacağı var bilmeyiz, bizi de ilgilendirmiyor. Biz hakkımızı, alın terimizin karşılığı olan resmi paramızı istiyoruz” dedi.
“SASA VE GEMONT TOPU BİRBİRİNE ATIYOR”
İşçilerin alacakları ile ilgili gazetemize konuşan Formen Ercan Aydınlı, görüşmeleri kendisinin yaptığını, SASA ve Gemont’un topu birbirine attığını söyledi. SASA Genel Müdürü Kemal Öz ve Gemont yetkilisi Esen hanımla telefonda konuştuğunu aktaran Aydınlı, şunları söyledi; “SASA Genel Müdürü Kemal Öz, SASA’nın Gemont’ta 62 milyon dolar alacağı olduğunu söylüyor. ‘Gemont’a baskı yapın içerdeki iskele malzemelerini ve vinçleri bize bıraksınlar. Gemont bunları bize bırakırsa bizde işçilerin alacaklarını öderiz’ diyor.”
Gemont’tan Esen hanımla görüştüğünün bilgisini de veren Aydınlı, “Esen hanımda Gemont’un SASA’dan alacağı olduğunu söylüyor. Yaptıkları iş karşılığında hakedişleri olduğunu savunuyor. Ben işçiler adına her ikisine de şöyle dedim: SASA ‘bizim alacağımız var’ diyor. Gemont ‘hayır bizim alacağımız var’ diyor. Biz işçiler kimin kimden alacağı var bilmeyiz. Biz kendi alacağımızı, alın terimizin karşılığını biliriz. Gerçek olan tek şey 1092 işçinin alacağı olduğu. Toplamında 112 milyon TL işçilerin alacağı var. Her işçinin ortalama 200 bin lira tazminat ve geriye dönük maaş alacakları bulunuyor. Bunun bir an önce ödenmesi gerekiyor” dedi.
“BİZ ALACAKLARIMIZI İSTİYORUZ”
SASA Genel Müdürü Kemal Öz’ün “Eğer mahkemeye giderseniz mahkemenin sonucunda SASA alacaklarınızı ödemek zorunda kalır” dediğini de hatırlatan Aydınlı, “Pazartesi iki formen arkadaş ile SASA’da müdür olan Onur bey ile görüşme yaptık. O da Gemont’ta alacakları olduğunu ve SASA olarak herhangi bir ödeme yapmayacaklarını söylüyor.
Bende Onur beye ‘Her iki taraf birbirinden alacakları olduğunu söylüyor. Bu şaibeli bir durum ne kadar doğru biz bilmeyiz ve bizi de ilgilendirmiyor. Biz işçiler olarak alacaklarımızı istiyoruz’ dedim. Bizim resmi alacağımız var. Toplam alacağımız 112 milyon TL. Onlar için para değil. Ama işçinin eve ekmek götürdüğü bir para. Yaşama nedeni. Gemont’un 27 vinci şu an SASA’da. Bunun dışında menlif, forklift, ofisler, ambarlar SASA’nın elinin altında. Bizim alacaklarımızı ödesin. Gemont’un malını ne ediyor o bizi ilgilendirmez. Ana şirket SASA, ona iş yapan Gemont ikisinin de sorumluluğu var. Biz alacaklarımızı istiyoruz” diye konuştu.
“ŞANTİYEYİ GÖKTEN MELEKLER YAPMADI”
İşçilerden Osman Yiğittekin ise, “Her türlü zenginliği üreten işçiler ama mağdur olan yine biz işçileriz. Ürettiğimiz zenginliği patronların çıkarına değil işçilerin ve halkın çıkarına göre dağıtabilmek için işçi ve emekçilerin iktidarı olması gerekir. Emek verdik, fabrika kurduk. Bak burada ürün almaya başladı, Erdemoğlu para kazanmaya başladı. Peki bizim paramız ne olacak. Bizim paramızı versinler onlar ne yaparsa yapsın. Bu şantiyeyi gökten melekler yapmadı. SASA PTA şantiyesini şu gördüğün işçiler ve binlerce işçi emek vererek, her santimetresinde alın teri dökerek yaptı. Biz işçiler gecemizi gündüzümüze katarak çalıştık. Aylar geçti maaş ve tazminatımız ödenmiyor” dedi.