‘Kazandığımız hakkı niye kaybediyoruz?’
Şişecam yönetiminin “Ya refah payı ya da işten çıkarma” dayatması işçilerin tepkisini çekti. Paşabahçe Fabrikasında çalışan işçiler, “Bir kez taviz vermeye başlarsak bunun arkası gelir” dedi.
Fotoğraf: Şişecam basın bülteni
Yiğit DOĞAN
Eskişehir
Şişecam yönetiminin “Ya refah payı ya da işten çıkarma” dayatması işçilerin tepkisini çekti. Eskişehir’deki Paşabahçe Fabrikasında çalışan işçiler, “Ortada kazandığımız bir hak varken neden bunu kaybediyoruz? Bir kez taviz vermeye başlarsak bunun arkası gelir” dedi.
Uzun yıllardır Paşabahçe’de çalışan bir işçi, “Biz TİS’te bu hakkı kazanmışız, emeğimizin karşılığı olarak alıyoruz refah payını. İşverenin bunu teklif etmesi bizim hakkımızı gasbetmek anlamına geliyor. Yarın öbür gün başka tavizler de isterler. Bu durumu kabul etmemek gerekir. Aksi takdirde bu işin sonu gelmez” ifadelerini kullandı.
Eskişehir OSB’deki diğer fabrikalara nazaran ücretler noktasında biraz daha iyi durumda olduklarını söyleyen işçi şöyle devam etti: “Bu durumun böyle olmasının nedeni cam işçilerinin geçmiş mücadeleleridir. Cam işçilerini yıllardır Eskişehir’de bölmeye çalışıyorlar, yıllardır sendikacılar yüzünden işçiler arasında huzur yoktu. Yok bu merkezci, yok bu şubeci… Artık bıkmıştık. Şimdi de bu konu gündeme geldi. İşçiler arasında tedirginlik yaşatıyorlar. Bazı arkadaşlarımız bu haktan feragat edelim ne olacak diyor, işsiz kalsak daha mı iyi diyor. İşveren işten çıkartırım diyerek bizler üzerinde böyle tahakküm kuruyor. Ne işten atılalım ne de haklarımızdan taviz verelim. Birlik olursak kimse bizim kazanılmış haklarımıza dokunamaz” dedi.
“TAVİZ VERMEMELİYİZ”
Fabrikada A fırınının bakımda olduğunu dile getiren bir işçi de “İşverenlerin ‘Kâr edemiyoruz, işçi fazlalığı var’ dediğini duyduk. Sendikayla yaptıkları toplantıda da yüzde 20’yi veremem demişler. Ancak ertesi gün yatırım açıklanıyor. Haberlerde dünya liderliğine yükseltecek hamle diye başlıklar atılıyor. Bu ne perhiz bu ne lahana turşusu? Şişecam’ın yönetim kurulu başkanı değişti. Yeni başkan zaten ilk geldiğinde de bu işçiye bu para fazla gibi laflar etmiş. Biz işçilerin sırtından para kazanıp, devasa yatırımlar yapılıyor. Ama gelinen noktada bizim ufak bir kazanımıza bile göz dikiliyor. Ben bu girişimi hiç mi hiç masum görmüyorum. Çünkü bu işçinin kazanılmış hakkına çökmektir. Yarın öbür gün başka haklarımıza da gayet çökebilirler. Siz zaten piyasanın üstünde bir maaş alıyorsunuz, bunu da çok hak etmiyorsunuz yaklaşımı söz konusu. Bu durumu kabul etmemek lazım. Sendika merkezi de gerekeni yapmalı ve bu taviz verilmemelidir” dedi.
Bu konuda sayıca az da olsa farklı düşünen işçiler de var. Örneğin bir işçi şu ifadeleri kullandı: “Bırakalım 200-300 işçinin işten atılmasını, bir arkadaşımız bile işinden atılmamalı. Genel Merkez de bizleri korumak için bu adımı atıyor. Önümüzdeki 2026 TİS sürecinde farklı taleplerimiz olabilir. Dünya liderliği diyorsanız, vergi dilimini yüzde 15’te sabitleme sözü verebilirsiniz. Mesela bu gibi şeyler yapılırsa mevcut refah payından feragat edebiliriz.”
Cam işçileri şu günlerde geleceğine dair endişeli. Zira hem büyük işletmelerde halihazırda toplu işten çıkarmalar var. Daralma ve küçülme lafları her yerde. İşçiler kırk katır mı kırk satır mı cenderesine sokulmak isteniyor. Cam işçileri geçmiş mücadele birikimi ve deneyimini öğrenir ve sahip çıkarsa haklarına dönük bu saldırı girişimini geri püskürtebilir.