Bocchi Sanikey işçileri haklarını istiyor
Aylardır maaşlarını alamayan Bocchi Sanikey Seramik işçileri haklarını alabilmek için fabrika önünde eyleme başladı.
Hasret Gültekin KOZAN
Gebze
Gebze Muallimköy'de kurulu bulunan Bocchi Sanikey Seramik fabrikasında çalışan işçiler aylardır maaşlarını alamıyor. Uzun yıllardır maaşların düzensiz yatırıldığını belirten işçiler üretimin yapılmadığı fabrikanın önünde eylemlere başladı. "İşçiler açken patronlara huzur yok" ve "Direne direne kazanacağız sloganları atan işçiler sendikaları Çimse-İş'e de tepkili.
5 ay önce işten çıkarılan Murat Coşkun, fabrika önündeki eyleme destepe gelmiş. Yıllardır fabrikada sorunların yaşandığını belirten Coşkun, "Maaş konusunda yıllardır sıkıntılar vardı, biz bunu defalarca dile getirdik. Haklarımızı alamadığımızı, ücretlerimizin düzgün yatmadığını sendikacılara söyledik. Onlar ise hep kaçtı, yanımıza gelen olmadı. Döküm sayısını yükseltmeye çalıştılar, bizim yerimize Suriyeli işçi çalıştırmakla tehdit ettiler. Patronumuz defalarca bize kapıyı gösterdi. İnsanları bezdirdiler, maddi ve manevi zarara uğrattılar" dedi.
"PATRONLARIN DEĞİL EMEKÇİNİN ARKASINDA DURUN"
"Bizim mağduriyetimiz çok büyük" diyen Coşkun, "Çoğunun kira borcu, banka borcu var. Patronumuz Şadi beye de defalarca söyledik. O ise dün olduğu gibi geldi fabrikaya, 'Bugün vereceğim, yarın vereceğim. Evinize gidin' demekle yetindi. Biz kimsenin koyunu değiliz. Biz işçiyiz, asıl patron biziz. Sen işçiyi mağdur edersen işçi de seni batırır işte. Biz destek istiyoruz. Böyle patroncu sendikaları, böyle işçinin sırtından geçinen patronları da istemiyoruz. Ben mağdurum, daha yeni babamı toprağa gömdüm, kızım böbrek hastası. Bunların bilgisi herkeste var. Ben 5 aydır çalışmıyorum, kiramı nasıl ödüyorum diye sorun yok. Benim alacağım var bunlardan, bunun bedelini ödüyorlar şimdi bunlar" dedi. Sendikacılara da seslenen Coşkun, "Patronun arkasında durmakla olmuyor, emekçinin arkasında duracaksınız. Siz bizim sayemizde maaş alıyorsunuz" ifadelerini kullandı.
"İKİ AYDIR EVİMİZE EKMEK GÖTÜREMİYORUZ"
4 yıldır Sanikey Bocchi'de çalışan Serkan Polat, "Bizim iki aylık maaşımız ve ikramiyemiz şuan içerde. Biz hakkımızı istiyoruz, o yüzden direneceğiz ve kazanacağız. Böyle bir durum 2018'de de oldu, maaşlarımızı düzgün alamıyoruz, eksik alıyoruz. Bizim tazminatımıza da göz dikmişler, vermek istemiyorlar. İstiyorlar ki biz kendi isteğimizle çıkalım. Sürekli büyüyorlar, iki üç tane daha fabrikası var, depoları var, en son Konya'da showroom açtılar ama bizim haklarımızı vermiyorlar. İki aydır evimize ekmek götüremiyoruz" dedi.
"PATRON 10 MİLYONLUK ARABAYA BİNİYOR BİZ MAAŞLARIMIZI ALAMIYORUZ"
Metin Arslan ise 8 senelik Bocchi Sanikey işçisi. Fabrikanın daha çok yurt dışına üretim yaptığını vurgulayan Arslan, "Her zaman problem yaşadık, her zaman ertelendik. Firma alanında Türkiye ikincisi. Zaten Türkiye'ye değil, daha çok yurt dışına üretim yapıyoruz. Üretim istiyor ama işçiye paraya gelince sıra yok. Patronun kendisi de diyor bunu, 'Elektriği, doğal gazı, hammaddeyi kestirmem ama işçiler beklesin.' Ben 30 bin lira maaş alıyorum aylık, maaş alacağım günü bekliyorum ama o gün hakkımı vermeyince zor durumda kalıyorum. Benim bir ek gelirim yok, bu maaş benim alınterimdir. Fabrikaya geldi 2 dakika durdu gitti, 10 milyonluk arabaya biniyor kendisi, biz maaşlarımızı alamıyoruz" diye konuştu.
"ÇOCUĞUM YURTTAN ATILDI"
Yurt parasını ödeyemeyen Fuat Avcı'nın üniversitede okuyan çocuğu yurttan atılmış. Ev kirasını da ödeyemediğini belirten Avcı ev sahibinden kaçıyor: "Benim çocuğum yurt parasını ödeyemedim diye yurttan atıldı. Ev kiramı ödeyemiyorum, ev sahibi arayınca telefonları açamıyorum. Benim çıkışımı da vermedikleri için bir yerde de çalışamıyorum. Akşama kadar dışarıda dolaşıyorum ki ev sahibi beni görmesin, kira ödeyemedim diye mahcup olmayayım. İki aydır ödeyemedim kiramı, mağdurum" dedi.
ESKİ PATRONA RAKİP, İŞÇİYE DÜŞMAN
Klozet, lavabo gibi banyo ve mutfak mobilyaları üreten İtalyan markası Bocchi'nin Türkiye'deki firması Sanikey Seramik, satışlarının büyük bir çoğunluğunu yurt dışına yapıyor. İşçilerin ücretlerini yıllardır düzensiz ödeyen firma, en son 2 aylık maaş ve ikramiye ödemesini yapmayarak işçileri ücretsiz izne çıkarıyor. Şirketin yönetim kurulunda Ahmet Şadi Burat, İbrahim Kemalettin Fırat ve Nihat Yıldırım yer alıyor. Sanikey'i kurarken gazetelere konuşan patronlar eski patronlarının karşılarına rakip olarak çıkmış. Eczacıbaşı Holding'te üst düzey yöneticilik yapan üç isim, banyo ürünleri sektöründe faaliyet gösteren 68 yıllık İtalyan markası Bocchi'yi satın alıp Türkiye'de Sanikey adıyla üretime başlıyor. İşçilerin ücretini ödemeyen, onları ücretsiz izne çıkaran Ahmet Şadi Burat, 2018'de verdiği bir röportajda, "Türkiye'de 660 kişiye istihdam sağlıyoruz. Gebze'deki fabrikamızda 1 milyon adet üretim kapasitesine sahibiz. 4 kıtada 57 ülkeye ihracat yapıyoruz" ifadelerini kullanmış.
Fabrikada yaşananları sormak için aradığımız işyeri temsilcisi ise telefonlarımıza çıkmadı. İşçilerin bağlı olduğu Çimse-İş İstanbul Anadolu Şubesi'nde ise yetkili biriyle konuşamadık. Şube çalışanı, "Şube başkanımız şu anda Sanikey'de toplantı halinde, bir kaç gündür orasıyla ilgileniyor" dedi.