09 Ocak 2025 12:24

Sağlam evi rezerv alanına dahil edilen depremzede: Zorla çıkartılıyoruz

Deprem sonrası Defne’deki sağlam evinin rezerv alanına dahil edilmesine tepki gösteren depremzede Murat Harnupoğlu, “Murat Kurum evimin yıkılmayacağının sözünü verdi, şimdi zorla çıkartılıyoruz" dedi.

Fotoğraf: ANKA

Paylaş

6 Şubat depremlerinin ikinci yıl dönümü yaklaşmasına rağmen Hatay'da rezerv alan mağduriyeti sürüyor. Defne ilçesi Çekmece Mahallesi’nde oturan Murat Harnupoğlu, depremden sonra hasar almayan evinin rezerv kapsamına dahil edilmesinden dert yandı. Harnupoğlu, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum’un Hatay ziyareti sırasında kendisine bizzat evinin rezerv alandan çıkacağına dair söz vermesine rağmen sözlerin tutulmadığını belirtti.

Harnupoğlu, yıllarca yurt dışında çalıştığını sonrasında gelip Hatay'a bir ev yaptığını, şimdi ise depremde yıkılmayan evinin rezerv alana dahil edilmesinden dolayı sıkıntı yaşadıklarını şu sözlerle anlattı:

“Yaklaşık 8 ay önce Sayın Bakanımız Murat Kurum buraya gelmişti. Defne Kaymakamlığı'nın önünde ayaküstü bir sohbetimiz oldu proje haritasını gösterdim. ‘Bu hattın içinde yaşam alanı çok olduğundan dolayı burası rezerv dışı kalsın’ diyerek kendisi bizzat söyleyince bizim de içimiz rahatlamıştı."

Evinin hasarsız tek katlı, müstakil bahçeli bir ev olduğunu, üç tane çocuk okuttuğunu belirten Harnupoğlu, depremin üzerinden 24 aya yakın zaman geçtiğini, kendilerinin hâlâ evlerinin derdinde olduğunu vurguladı. Polis zoruyla evden karot almaya zorlandıklarının altını çizen Harnupoğlu, karot testlerine güvenmediklerini, şu ana kadar karot testi yaptıran kimsenin raporunun sağlam çıkmadığını vurguladı.

“EVİMDE ÇİZİK YOK”

Evinde çizik dahi olmadığını, 4 kat temeli atıp, bir kat çıktığını söyleyen Murat Harnupoğlu, “2004'te o dönemin deprem yönetmeliğine uygun yaptım. Benim şu anda iş yerim yok, çalışacağım bir yer yok. 2 yıldır boştayım. Vergi levham var, AFAD’a defalarca gittim. Rica ettim şu anda vergi levham devam etmesine rağmen bana ufacık bir dükkân bile verilmedi. Ben bu evi nasıl bırakıp gideyim, kime inanacağımı bilmiyorum artık düşsünler yakamızdan. Çocuklarımızın geleceğini kendimiz inşa edelim, bıraksınlar ekmek kazanalım. 2 yıldır ben iş tutamıyorum. Bir yere gidemiyorum. Acaba akşam geldiğimde evim yerinde mi diyorum” diye konuştu.

Depremin üzerinden iki yıl geçmesine rağmen Antakya'da hâlâ barınma sorunu olduğunu, insanların 6 metrelik bir konteynerde yaşadığına dikkat çeken Harnupoğlu, “Ben beş kişilik ailemi konteynere nasıl sığdırayım” diye tepki gösterdi.

“750 GÜNDÜR HALA BARINMA SORUNU YAŞIYORUZ”

Evinin hasarsız olduğunu, depremden sonra sekiz ay elektriksiz burada yaşamaya devam ettiğini belirten Harnupoğlu, “Evim hasarlı olsa tamam derim ama evim hasarsız. Depremden önce de burada yaşıyordum, depremden sonra sekiz ay elektriksiz kalmama rağmen evimi terk etmedim hâlâ memleketteyim. Evim sokağın başında projelerini engelleyen bir durum da yok fakat herkes menfaate göre hareket ediyor" şeklinde konuştu.

Depremin ikinci yılına bir ay kaldığını, 750 gündür barınma sıkıntısıyla toz toprak ve şantiye içinde yaşamaya devam ettiklerini altını çizen Murat Harnupoğlu, her gün ayrı bir sıkıntıyla uğraştıklarını söyledi. (Hatay/ANKA)

ÖNCEKİ HABER

Çeşme Belediyesinin "kayıp" villaları meclis gündeminde

SONRAKİ HABER

ABD askerleri Suriye’de kalacak

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa