09 Ocak 2025 17:12

TMMOB: Açlık ve sefalet düzenini kabul etmiyoruz

TMMOB, 13 Ocak’ta kamu emekçilerinin iş bırakma eylemine destek çağrısı yaparak, “Açlık ve sefalet düzenini kabul etmiyoruz” dedi.

TMMOB Logosu

Paylaş

TÜİK’in açıkladığı enflasyon verileriyle ve yapılan zamlarla ilgili yazılı açıklama yapan Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB), tüm meslektaşlarını kamu emekçilerinin 13 Ocak'ta gerçekleştireceği iş bırakma eylemini desteklemeye davet etti.

TMMOB Yönetim Kurulu Başkanı Emin Koramaz imzalı yapılan açıklamada, “Milyonlarca memurun, emeklinin yaşamını belirleyecek olan zam oranları TÜİK Aralık ayı enflasyon verilerini açıklamasının ardından belli oldu. Üzülerek görüyoruz ki, siyasi iktidarın zam diye açıkladığı oran, özünde emeğiyle geçinen tüm toplumsal kesimlerin yaşamını açlık ve sefalete eşitlemekten başka bir şey değildir. TÜİK'in gerçeklikten uzak ve kamuoyu nezdinde güvenirliği olmayan verilerinden ortaya çıkan tablo bile bunu en net biçimde gözler önüne sermiştir” dedi.

TÜİK verileri ve DİSK-AR’ın da açıkladığı oranların hatırlatıldığı açıklamada, “Siyasi iktidarın bu verilere bakarak SGK ve Bağ-Kur emeklilerine uygulanacak ücret artış oranı %15,75 olurken; kamu emekçileri ve emeklileri için ücret artış oranı ise %11,54 olarak belirlenmiştir. Halk işsizlikle, açlıkla, yoksullukla, artan borçlarla mücadele ederken siyasi iktidar sermayenin yanında durarak emeğiyle geçinen tüm toplumsal kesimlerin taleplerini görmezden gelmektedir. Geçtiğimiz günlerde açıklanan ve işveren kesiminin tek taraflı talepleri doğrultusunda 22 bin 104 TL olarak ilan edilen asgari ücret de bu durumun en somut örneğidir” ifade edildi.

“MÜHENDİS, MİMAR VE ŞEHİR PLANCILARI İÇİN DE HAYAT YAŞANMAZ NOKTADA”

Emekçilerin krizin bedelini ödemek zorunda kaldıklarını belirten TMMOB, “Daha yılın ilk günlerinde gelen zamlar ve vergi oranlarındaki artışlar nedeniyle asgari ücrete, memur maaşlarına ve emeklilere yapılan göstermelik artışlar daha emekçilerin cebine bile girmeden eriyip gitmiş durumda. Hayat pahalılığı ve artan fiyatlar emeğiyle geçinen tüm yurttaşlarımız gibi biz mühendis, mimar ve şehir plancılarının hayatlarını da yaşanamaz bir noktaya getirmiştir. Bir dönemin en gözdesi olarak görülen mesleklerimiz, bugün diplomalı işsizliğin, güvencesiz bir geleceğin, açlık ve yoksulluk sınırı altında ücretlerle çalışmanın sembolü olarak görülmektedir” dedi.

“İNSANCA BİR YAŞAM İÇİN EMEĞİN SESİNE KULAK VERİN”

İktidarın emekçilerin taleplerine kulak tıkadığını vurgulayan TMMOB, “Geçtiğimiz aylar boyunca kamu emekçilerinden işçilere, hekimlerden mühendis, mimar ve şehir plancılarına, öğrencilerden emeklilere, işsizlerden esnaflara kadar toplumun her kesimi artan hayat pahalılığı ve ekonomik istikrarsızlık nedeniyle yaşadıkları geçim zorluklarını dile getirdi. Milyonlarca emekçinin daha iyi koşullarda çalışma ve insanca yaşayabilecekleri bir ücret düzeyi talepleri ülkemizin dört bir yanındaki meydanlarda ve işyerlerinde yankılandı. Krizden çıkışın yolu insanca bir yaşam için emeğin sesine kulak verilmesidir” diye belirtti.

TMMOB açıklamasında talepleri şöyle sıraladı:

  • Ücretli kesimlerin omzuna yıkılan vergi yükü hafifletilmelidir. Gelir vergisi dilimine bağlı mağduriyet giderilmelidir.
  • Elektrik, su, doğalgaz ve internet faturaları vergi ve kesintiden muaf tutulmalıdır.
  • Dolaylı vergiler düşürülmeli, tüm gıda ürünlerinde KDV sıfırlanmalıdır.
  • En düşük emekli aylığı en az asgari ücret düzeyine yükseltilmelidir.
  • Eşit işe eşit ücret esas alınarak her türden ücret adaletsizliği ortadan kaldırılmalıdır.
  • Ekonomik ve sosyal hakları açısından büyük kayıplar yaşayan kamuda çalışan mühendis, mimar ve şehir plancılarının özlük ve ekonomik hakları iyileştirilmelidir.
  • Kamuda Başmühendis, BaşMimar, Mühendis, Mimar, İç Mimar, Peyzaj Mimarı, Bölge Plancısı ve Şehir Plancılarının Ek Ödeme oranları %180 ile %200 seviyesine yükseltilmeli ve bu oranlar emekli keseneğine yansıtılmalıdır.
  • Ek gösterge oranlarının mühendis, mimar, şehir plancıları için yeniden düzenlenmeli, emeklilikte hak ettiklerini alabilmeleri için çarpan grubunu bir üste çıkaracak yeni ek gösterge rakamlarının belirlenmesi gereklidir. Ek gösterge oranı kıdem ile birlikte artarak 5400'ü geçmeli ve 1. derecenin 4. kademesindeki mühendis, mimar, şehir plancısı için ek gösterge 6400 olmalıdır.
  • Teknik Hizmetler Sınıfı kapsamında ödenen Özel Hizmet Tazminatının tavan oranı arttırılarak en az %260 olmalıdır ve bu oran emekli aylık ücretlerine de yansıtılmalıdır.
  • Meslektaşlarımızın aldıkları büyük sorumluluğun ve özverili çalışmaların karşılığı olarak risk ve sorumluluk tazminatı adı altında ödeme kalemi oluşturulmalıdır.
  • Emekli olmuş mühendis, mimar ve şehir plancılarının emeklilik haklarında ve aylıklarında iyileştirme yapılmalıdır. Emekli Sandığı Kanununda yapılacak bir düzenlemeyle her ay aylıklarıyla birlikte, (20.000) gösterge rakamının memur aylık katsayısı ile çarpımı sonucu bulunacak tutarda ek olarak ilave ödeme yapılmalıdır. Benzer artış özel sektörden emekli üyelerimize de yansıtılmalıdır.

EMEKTEN YANA GELECEK İÇİN BİRLEŞİK MÜCADELE ÇAĞRISI

Son olarak ise açıklamada şunlar kaydedildi: “Ülkemizin ve halkımızın geleceği bu karanlığa teslim olmamalıdır. Buradan çıkışın tek yolu emekçilerin birleşik mücadelesiyle mümkündür. Her zaman olduğu gibi bugün de emekten yana bir gelecek için tüm emekçilerle omuz omuza mücadele etmeye devam edeceğiz. Bu sebeple tüm meslektaşlarımızı kamu emekçilerinin 13 Ocak'ta gerçekleştireceği iş bırakma eylemini desteklemeye davet ediyoruz. Açlık ve sefalet düzenini kabul etmiyoruz.” (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

Daştan ve Bilgin’in cenazeleri Rojava'da defnedilecek

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa