Eylemdeki işçilerin kendi işçisi olduğunu reddeden SASA’yı yöneticisi yalanladı
Ücretlerini alamadıkları için eylemde olan işçilerin kendi işçisi olduğunu reddeden SASA’dan bir yöneticinin "Alacaklarınız SASA teminatı altında" dediği görüntüler ortaya çıktı.
Volkan PEKAL
Adana
Adana’da SASA Polyester, 1,7 milyarlık PTA üretim tesisi projesinin yapımında çalışan işçilerin toplam 112 milyon TL alacağı ödemiyor. Bugün yaptığı açıklamada eylemde olan işçilerin alacaklarından sorumlu olmadığını iddia eden SASA’yı gazetemize gelen bir görüntü yalanladı. Görüntüde SASA yöneticisi işçilere “Sizin alacaklarınız SASA’nın teminatı altındadır. SASA bunları ödeyecek” diyor.
Başına gelecekleri tahmin eden bir işçi de işten çıkarıldıktan sonra tesisi terk ettiği esnada “Yarın olur SASA bu adamlar burada çalışmadı derse bu video da kanıtıdır” diyerek çektiği videoyu paylaştı.
SASA AÇIKLAMASINDA İŞÇİLERLE ALAKALARI OLMADIĞINI SAVUNDU
PTA Projesi’nde çalışırken işten çıkarılan işçilerden yaklaşık yüz işçi, Yapı ve Yol İşçileri Sendikası (Yapı Yol-İş) ile birlikte ödenmeyen alacakları için fabrika önünde eylemlerine devam ediyor. Uzun bir süre Gemont Endüstri ve son iki ay Metropol İnşaat bünyesinde çalıştırılan 1092 işçi, toplam 112 milyon TL maaş ve alacakları için eylemde. SASA da bugün sosyal medyadan yaptığı açıklama ile eylem yapan işçilerin SASA çalışanı olmadığını iddia etti. SASA Polyester A.Ş. açıklamasında şu ifadelere yer verdi,
“Paylaşımlarda yer alan çalışanların SASA ve SASA çalışanları ile herhangi bir ilgisi/bağlantısı bulunmamaktadır. Ayrıca, paylaşımlarda yer alan ve çalışanlarının ücretlerini ödemediği iddia edilen firmaya karşı SASA'nın herhangi bir borcu bulunmamakta; aksine, SASA'nın söz konusu firmadan alacağı bulunmaktadır”
SASA YÖNETİCİSİ AYLAR ÖNCE “SASA ÖDEYECEK” DEDİ
Gazetemize ulaşan bir görüntüde ise SASA’da Gemont’tan sorumlu Yatırım Yöneticisi, işçilerin çıkarılma sürecinde işçilerle yapılan bir toplantıda “Sizin alacaklarınız SASA’nın teminatı altındadır. Bu parayı yasal olarak her türlü alacaksınız. SASA bunları ödeyecek” şeklinde konuşuyor.
İşçilere de doğrulattığımız görüntülerde Yönetici, “Yönetimden onay alıp geldim” diyor ve işçilerin alacağı ile ilgili Gemont’a baskı yaptığını iddia ediyor. Görüntülerdeki konuşmalardan Gemont’la SASA arasında ödemeler konusunda bir problem olduğu anlaşılıyor. Yönetici, “SASA’da kimsenin parası kalmaz. Bu parayı yasal olarak her türlü alacaksınız. Devlet bunu Gemont’tan tahsil edemezse gelir SASA’dan alır… Gemont bunu çözmezse SASA çözecek. Sizin haklarınız SASA’nın teminatı altındadır. SASA bunları ödeyecek”ifadelerini kullanıyor.
İŞÇİLER: SORUMLULUK SASA’NIN
PTA Projesi’nde çalışırken işten çıkarılan işçiler, SASA’nın açıklamasını kabul etmiyor. Uzun süre Gemont Endüstri ve son iki ay Metropol İnşaat bünyesinde çalıştırılan 1092 işçi, SASA’nın üst işveren olarak yükümlü olduğunu belirtiyor. İşçiler, SASA ile Gemont arasındaki alacak-verecek meselesinin kendi alacaklarına engel teşkil ettiğini vurguluyor.
“SASA, SORUMLULUKTAN KAÇAMAZ”
Yapı Yol-İş MYK Üyesi ve Örgütlenme Sekreteri Barış Kaya, “Sendikamıza başvuran dört yüz işçi var. Gemont, SASA Polyester PTA MTR üretim tesisindeki tasfiye sürecinde işçileri Metropol’e aktardı. Danışıklı bir şekilde bu geçiş sırasında işçilerin tazminat hakları ve maaş alacakları gasp edildi. İki aylık sözde bir deneme süreci uygulandı. İki ay dolmadan işçiler işten çıkarılarak tazminat ödenmesi engellendi” dedi.
İş Kanunu’na göre SASA’nın sorumlu olduğunu ifade eden Kaya, “İş Kanunu açıkça diyor ki ana firma, taşeron aracılığıyla çalıştırdığı işçilerin mali ve sosyal haklarını kontrol etmek ve ödemekle yükümlüdür. SASA, ‘Taşeron firmadan sorumlu değiliz’ diyerek sorumluluktan kaçamaz.”
“YAPTIĞIMIZ TESİS UTANÇ KAYNAĞINIZ OLMASIN”
İşçilerden Osman Yiğittekin, yaşananları şöyle anlattı:
“2015’ten beri Gemont’ta çalışıyorum. Bu şantiyede 21 ay çalıştım. Burası, emeğimizle inşa edildi. Her santimetrekaresinde bizim alın terimiz var. Şimdi sadece kazanılmış haklarımızı, tazminatlarımızı istiyoruz. Ana işveren SASA, bizim haklarımızı ödemek zorunda. Sayın Erdemoğlu, bu ünite Türkiye’nin gurur kaynağı. Ama bizim haklarımızı ödememek sizin için bir utanç tablosu olmasın.”
“KAZANMAK İÇİN KARARLI DURUN”
İşçilerin eylemleri devam ederken, Toplumsal Özgürlük Partisi ve Emek Partisi işçilere destek ziyareti gerçekleştirdi. Ziyarette konuşan Emek Partisi Adana İl Yöneticisi Av. Tugay Bek, SASA’nın taşeron firmalar üzerinden sorumluluğunu reddetmesini eleştirerek, yasal olarak ana işverenin işçi alacaklarını ödemekle yükümlü olduğunu vurguladı. Daha önce benzer bir eylemde işçilerin kararlı duruşuyla haklarını kazandıklarını hatırlatan Bek, SASA’nın büyüklüğü ve ekonomik gücüne rağmen işçilerin alacaklarını ödememekte ısrar etmesine tepki gösterdi.
Bek, işçilerin direnişine devam etmesi gerektiğini ve bu haklı taleplerin suç gibi gösterilmesine izin verilmemesi gerektiğini söyledi. Ayrıca, dava süreçlerinde işçilerin alacaklarının enflasyon nedeniyle değer kaybetme riskine dikkat çekerek, alacakların hızlı bir şekilde ödenmesi gerektiğini belirtti. İşçilere kararlı duruşlarını sürdürmeleri yönünde çağrıda bulunan Bek, mücadelenin kazanımla sonuçlanacağını ifade etti.