Evrensel’in manşeti | Sermayenin emrinde ‘okul-aile birliği’
Patron örgütlerinin mesleki eğitimin sermayenin ihtiyaçlarına göre düzenlenmesi talebi doğrultusunda yüksekokul sistemi de tamamen değişiyor.
Fotoğraf: DHA
Patron örgütlerinin mesleki eğitimin sermayenin ihtiyaçlarına göre düzenlenmesi talebi doğrultusunda yüksekokul sistemi de tamamen değişiyor. Sözde ‘aile odaklı’ nüfus politikaları ise patronların iş gücü ihtiyacı için doğurganlık ve kadınların esnek çalışmasını hedefliyor.
PATRON ÖRGÜTLERİ İSTEDİ
Ankara Sanayi Odasının (ASO) hazırladığı “iş gücü piyasasına mesleki ve teknik eğitimin entegrasyonu” raporuna göre, Türkiye’de mesleki eğitim ‘Piyasasının talebine göre şekillenmediği için’ genç işsizliği yüksek. ASO, patronların eğitim planlamalarına doğrudan katılmasını da istiyor. TOBB, TÜSİAD ve MÜSİAD da benzer talepler öne sürüyor.
İKTİDAR YERİNE GETİRİYOR
İktidar bu istekleri hemen karşılıyor. YÖK Başkanı Erol Özvar, meslek yüksekokulu sisteminin tamamen değişeceğini ve yeni okulların çeşitli sektörlerde patronların talepleri doğrultusunda ve OSB’lerin içinde kurulacağını açıkladı. Müfredatlar tamamen değişecek, öncelik ‘istihdama yönelik’ olacak. Ortaokul seviyesine kadar indirilen ‘mesleki eğitim’ uzun süredir sanayiye ucuz iş gücü hizmeti veriyor.
OKULUN YANINA ‘AİLE’
Bu düzenlemelere, sözde ‘aile odaklı’ olan nüfus politikası ekleniyor. 2025’i ‘aile yılı’ ilan eden Saray yönetimi, Nüfus Politikaları Kurulu ve Aile Enstitüsü kurdu, Erdoğan 3 çocuk talebini yineledi. Bu politikalar bir yandan kadınların ev içi yükünü artırıyor; öte yandan tek ücretle geçinmek imkansız hale geldiğinden kadın emeğini güvencesiz, esnek alanlara itiyor. Doç. Dr. Taner Akpınar ve Ecehan Balta Evrensel’in sorularını yanıtladı.
MEB’İN ‘MUHTEŞEM’ BAŞARISI ‘TIK’ REKORU
MEB’in verdiği rekorlara ben de tek bir veri ekleyeyim. Pandemi öncesi 2-3 saat arası olan internette ve sanal ortamda geçirilen süre 1.5 yıl içinde 7-12 saat arası bir ortalamaya çıkmıştı. Bu artışta başlıca aktörlerden biri maalesef MEB’in politika ve yaptıkları oldu.
OKULUN EBEDİ PAYDOS ZİLİ
Yoksul çocukların okullaşma oranı iktidar teşvikleriyle olduğu kadar ailelerin geçinememelerinden dolayı da azalıyor. Endüstrinin üretim döngüsü ve bu döngüyü besleyen kara para sektörleri çocuk ve genç bedenlerinin eğitimsiz omuzlarına yüklenerek güvenceye alınmaya çalışılıyor. Üç çocuklu aileye müjdelenen mali destek ise 300 küsur lira.