23 gündür grevlerini sürdüren Arıtaş işçileri: Mücadelemiz sermaye programına karşı
MESS'in yüzde 40 oranındaki zam dayatmasına karşı insanca yaşanacak ücret talebiyle 23 gündür grevdeki Arıtaş Kriyojenik işçileri talepleri için mücadelede kararlı olduklarını vurguluyor.
Fotoğraf: Evrensel
Uğur ÖKDEMİR
İhsan ÇELEPKOLU
Bursa
Birleşik Metal-İş üyesi GE Grid Solutions, Arıtaş Kriyojenik ve Green Transfo’da çalışan işçilerin MESS’in düşük zam dayatmasına karşı başlattığı grevler sürüyor. Bursa’daki Arıtaş Kriyojenik işçileri, “Burada Şimşek programının yansımalarını yaşıyoruz, biz sermaye programına karşı mücadele ediyoruz” dedi.
Arıtaş’ta 9 yıldır çalışan İş Yeri Temsilcisi Emre Can’ın ilk grevi. Grevlerinin yasaklanacağını tahmin ettiklerini söyleyen Can, “Biz daha greve çıkmadan yasak geldi ama biz yüzde 100 katılımla greve çıktık ve taleplerimizin karşılanmasını istiyoruz. Bize yüzde 40 zam teklifiyle geliyorlar. Bu bölgede ev kiraları ortalama 20 bin bandında, ekmeğe zam geldi, yılbaşından sonra birçok şeye zam geldi, düşünün poşet bile yüzde 100 zamlandı. Alım gücümüz her geçen gün düşerken taleplerimizin karşılanması lazım. Vergi dilimi bizi çok zorluyor. Zam alıyoruz, hemen vergi dilimine giriyoruz ve maaşımız eriyor. Biz ekmeğimizi bir parça büyütmek için günlerdir fabrika önündeyiz” dedi.
“Yıllardır fedakarlığı biz yapıyoruz” diyen Can, şöyle devam etti: “Sabah altı yedi gibi evden çıkıyoruz, akşam dokuz onlara kadar çalışıyor. Ama asgari ücrete verilen zam, emekliye verilen zam ortada. Bu halk yoksulluğa muhtaç ediliyor.”
"MİLLİ GÜVENLİĞİ NASIL TEHDİT EDİYORUZ!"
Arıtaş İşçisi İsmail Özcan da “Biz de bu ülkenin vatandaşıyız vergimizi veriyoruz, çocuklarımız bu ülkede yaşıyor. Nasıl milli güvenliği tehdit ediyoruz! Böyle bir karar verilmesi bizi gerçekten üzdü. Biz de haklı olarak buna karşı grevlerimizi devam ettirmek istedik ve ettiriyoruz” dedi.
Zam taleplerinin yüzde 128 olduğunu belirten Özcan, “Biz taleplerimizden biraz taviz verdik, onların da vermesini bekliyoruz. Ama MESS direniyor. Onlar direnirse biz de burada direniriz. Fakat orta yolun bulunmasını ve fabrikamıza girip çalışmak istiyoruz. Üretmek istiyoruz ve ürettiğimizin karşılığını almak istiyoruz. Şu ana kadar kabul edebileceğimiz bir teklif gelmedi. Hakkımızı alana kadar mücadeleye devam edeceğiz. Biz onlardan daha çok ülkemizi seviyoruz. Birlik içinde olduğumuz zaman da haklarımızı alacağız” diye konuştu.
Asgari ücretin beklentilerin çok altında kaldığını belirten İşçi Naim Çelik de “En düşük ev kiralarının 10-15 bin lira olduğu dönemde asgari ücretin 22 bin lira olması, halkın bu şekilde yaşamaya mahkum edilmesi kabul edilemez. Zaten asgari ücret açıklandıktan hemen sonra bir dünya zam geldi. Gelen zamların oranları asgari ücrete gelen enflasyon zammından daha yüksek oldu” dedi.
"ŞİMŞEK PROGRAMININ YANSIMALARINI YAŞIYORUZ"
Birleşik Metal-İş Bursa Şube Başkanı Gökhan Aydın da “Grevimiz Cumhurbaşkanlığı kararnamesi ile erteleme adı altında yasaklandı. Biz de bu yasağı tanımayarak greve çıktık. Arıtaş işvereni henüz teklifini revize etmedi. İşveren sendikası ile sendikamızın diyaloğu devam etmesine rağmen Arıtaş işvereninin şu an bir girişimi yok. Önümüzdeki günlerde mutlaka bir şekilde diyalog kurulacaktır. İşçilerin talepleri ortada. İşçiler en azından yoksulluk sınırındaki bir ücret için mücadele veriyorlar” dedi.
Greve ilk gündeki kararlıkla devam ettiklerini belirten Aydın şöyle devam etti: “İşçiler bugün tek yumruk olarak kazanmaya odaklanmış durumdalar. Biz kazanacağız. Bugün sermaye grupları bize sadece buradaki bir toplu sözleşme gözüyle bakmıyorlar. Şimşek programının yansımalarını biz burada yaşıyoruz. Asgari ücrete, emeklilere, memurlara yapılan zamlar ortadayken bizim bunların önünü açmaya yönelen bir talebimiz de var. Biz işçilerin, emekçilerin yolunu buradan açmaya çalışıyoruz, mücadele ediyoruz. Onları da bizimle dayanışmaya bekliyoruz.”
GREVLER SÜRÜYOR
MESS’e bağlı Hitachi, GE Grid Solutions, Schneider Electric ve Arıtaş Kriyojenik ile bir süre önce MESS’ten ayrılan Green Transfo ile birlikte toplam 5 işletme için ağustos ayında başlayan TİS görüşmelerinde Birleşik Metal-İş, ilk 6 aylık dönem için ortalama yüzde 125 ücret artışı talep ederken, orta vadeli programın hedefleri doğrultusunda 3 yıllık sözleşme dayatan MESS’in ilk teklifi yüzde 30, son teklifi ise yüzde 40 oldu. Görüşmelerde sonuç alınamaması üzerine 5 işletmeye bağlı 9 fabrikada 2 bin işçi aralık ayında greve çıktı. MESS’e bağlı Hitachi, GE Grid Solutions, Schneider Electric ile Arıtaş Kriyojenik’teki grevler Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın kararıyla yasaklanırken, işçiler ise bu kararı tanımayarak greve devam etti. Hitachi ve Schneider Electric’teki grevler sonucu işçiler MESS’in dayatmalarını kırarken, diğer üç fabrikadaki grevler ise kararlılıkla devam ediyor.