11 Ocak 2025 09:45

İzBB’de Tüm Bel-Sen yöneticisi Islakoğlu görevlerinden el çektirildi

Emirhan DURMAZ
İzmir

Yaz aylarında İzmir Büyükşehir Belediyesinde çalışan kamu emekçilerinin toplu sözleşme sürecinde gerçekleşen eylemler sonrası açığa alınan ve daha sonra görevine iade edilen Tüm Bel-Sen İzmir 1 No’lu Şube Yürütme Kurulu Üyesi Salih Deniz Islakoğlu, inşaat mühendisi olarak görev yaptığı Torbalı Atıksu Arıtma Tesisi’nin açılışının ardından projedeki görevinden el çektirildi. Öte yandan Islakoğlu, inşaatı devam eden Ayrancılar-Yazıbaşı Atıksu Arıtma Tesisi’ndeki görevinden de alındı. Konuya ilişkin görüştüğümüz Islakoğlu, uygulamanın özünde sendikal mücadeleyi cezalandırmayı hedeflediğini ifade ederken; İZSU’dan gazetemize yapılan açıklamada ise görevin sonlandırılması tesisin yapım aşamasının son bulmasına dayandırıldı.

Yaşananlara ilişkin gazetemize konuşan Salih Deniz Islakoğlu, açılışın gerçekleştiği gün İZSU İşletmeler 2. Bölge Dairesi Başkanı Emre Sardoğan tarafından kendisine, “Birazdan Cemil Tugay gelecek. Seni görmesin, sen açılış sırasında ofiste otur” denildiğini kaydederek, İZSU Genel Müdürü Gürkan Erdoğan’ın ise tesiste görevli diğer çalışanlara, “Söyleyin ona, dediklerimize uysun, Cemil Tugay’a gözükmesin” dediğini aktardı. Islakoğlu, yaşananlar ardından yürütmekte olduğu Torbalı ve Ayrancılar-Yazıbaşı Atıksu Arıtma Tesisi inşaatlarındaki kontrol mühendisliği görevlerinden de alındığını ifade etti.

Islakoğlu, “Bu işin yapımında yaklaşık 3 buçuk yıl çalışmış bir mühendis olarak verilen bu talimatı onur kırıcı buldum. Belediye Başkanı Cemil Tugay ile kişisel bir husumetimizin olması mümkün olmadığı gibi, açılış sırasındaki konuşmasında bu tesisin yapımı için emek harcayan tüm çalışanlara teşekkür eden Cemil Tugay’ın tesisin yapımında çalışan bir mühendis ile karşılaşmasından korkulmasına anlam veremedim. İzmir Büyükşehir Belediye Başkanımız Cemil Tugay, konuşmasında şahsıma ve tüm emekçilere teşekkür ederken, açılış öncesinde yaşananlar bu teşekkür ile çelişmektedir” diye konuştu.

“ENGELLENMEK İSTENEN SENDİKAL MÜCADELEDİR”

Bahse konu işte uzun bir süredir görev yaptığını ve bir önceki belediye yönetiminden beri çok sayıda idareci ile birlikte çalıştığını söyleyen Islakoğlu, görevden alınmasının esas sebebinin, sendika yürütme kurulu üyesi olarak gerçekleştirdiği sendikal çalışma ve faaliyetleri olduğunu ve bu çalışmalarının engellenmek istendiğini söyledi. Yazın gerçekleşen toplu sözleşme eylemleri sırasında emekçilerin taleplerinin görmezden gelinmesi üzerine doğal olarak başkanlık makamı ile karşı karşıya geldiklerini ifade eden Islakoğlu, “O dönemde haksız bir biçimde görevden uzaklaştırıldım. Ancak göreve iademden sonra kesintisiz bir biçimde mühendislik hizmetlerini yürüttüm. Bugün de sendikal hak ve özgürlüklere yönelik baskılayıcı ve engelleyici tutumu asla kabul etmiyorum. Tüm engellemelere rağmen sendikal mücadeleye de kamu ve toplum yararına mühendislik hizmeti vermeye de devam edeceğim” dedi.

“SENDİKAL VE HUKUKİ ALANDA SONUNA KADAR MÜCADELE EDECEĞİZ”

Daire Başkanı Emre Sardoğan’ın da İZSU Genel Müdürü Gürkan Erdoğan’ın da inşaat mühendisi olarak meslektaşları olduğunu ve Gürkan Erdoğan’ın geçmiş yıllarda İnşaat Mühendisleri Odası başkanlığı da yapmış olduğunu belirten Islakoğlu, “Meslektaşlarımdan gelen bu tavrı asla kabul etmiyorum. En başta da Belediye Başkanı Cemil Tugay’dan konu ile ilgili bir açıklama, yapılan işlemden geri dönülmesi ve sendikamız ile emekçiler adına özür bekliyorum” diye konuştu. Hayata geçirilen uygulama ile emekçilerin hak arama mücadelelerinin cezalandırıldığını kaydeden Islakoğlu, “Hem sendikal alan içerisinde hem de hukuki olarak bu keyfi uygulamalarla sonuna kadar mücadele edeceğiz” dedi.

“EMEKÇİLERE GÖZDAĞI VERMEYİ AMAÇLAYAN BU TUTUMU KABUL ETMİYORUZ”

Tüm Bel-Sen İzmir 1 No’lu Şube Başkanı Turgut Angün de uygulamanın asıl amacının emekçilere gözdağı vermek olduğunu vurgulayarak, “Bu uygulama Salih Deniz arkadaşımızın şahsında emekçilere ve sendikal mücadeleye yönelik gözdağı vermeyi hedefleyen bir tutumdur. Öncelikle bu tutumu ve uygulamayı asla ve asla kabul etmiyoruz. Sendikal mücadele yürütenler bu tür baskı ve mobbing uygulamalarına her zaman maruz kalmıştır ve bu tip süreçler her zaman birlik, beraberlik ve dayanışma ile aşılmıştır. Bugün de bu uygulamaya karşı hep birlikte göğüs gereceğiz. Önümüzdeki günlerde Tüm Bel-Sen İzmir 1 No’lu Şube olarak görüşlerimizi kamuoyuna paylaşacak ve gerekli tepkiyi göstereceğiz” diye konuştu.

İZSU’DAN YANIT: YAPIM İŞİ BİTEN TESİSİMİZDE PERSONELLERE YENİ GÖREVLER VERİLMEKTE

İZSU’nun konuya ilişkin gazetemize yaptığı açıklamada ise Islakoğlu’nun görevinin sonlandırılması tesisin yapım aşamasının tamamlanmasına dayandırıldı. Açıklamanın tam metni ise şu şekilde:

“İZSU Genel Müdürlüğü İşletmeler 2. Bölge Daire Başkanlığı’nda görevli personelimiz Salih Deniz Islakoğlu ile ilgili iddialarla ilgili olarak; personelimiz 2. Bölge Daire Başkanlığı görev sahasında görev yapan bir devlet memurudur. Salih Deniz Islakoğlu, açılışını geçtiğimiz günlerde yaptığımız Torbalı Atıksu Arıtma Tesisi yapım işi Yapı Denetim Heyetinde İnşaat Mühendisi olarak görev yapan personelimizdir. Denetim Heyetinde görevli olmak, ilgili personele memuriyet özlük hakları açısından herhangi bir avantaj sağlamadığı gibi bu görevde olmamakta bir dezavantaja neden olmamaktadır. İzmir’in en büyük ikinci arıtma tesisi olma özelliğine sahip olan Torbalı AAT,  İZSU personelinin emekleri ile tamamlanarak hizmete açılmıştır. Yapım işi biten tesisimizde de görevli personellere yeni görevler verilmekte ve İZSU Genel Müdürlüğü tüm personelleri ile yılın 365 günü İzmir halkına hizmet etmeye devam etmektedir."

EVRENSEL'İNMANŞETİ

Borsa İstanbul’da işlem gören ve 2024 yılında 3.6 trilyon TL gelir elde eden 100 büyük şirketten 62.5 milyar TL tutarında vergi tahsil edilmedi.

Türkiye’nin en zengin 10 ismine ait sadece 8 şirketin toplam 18 milyar TL’lik vergi borcu ertelendi.

Çevre Bakanı Kurum’un Emlak Konut Genel Müdürlüğü döneminde özelleştirilen Emlak Konut’tan tahsil edilmesi gereken 6.9 milyar TL tutarında vergi alacağı ertelendi.

BİRİNCİSAYFA
SEFERSELVİ
MEB’in tarikatlardan sonra Ülkü Ocaklarıyla protokol imzalamasının ardından Ülkü Ocaklarının okullarda düzenlediği etkinliklerin propaganda ve eleman kazanmaya dönüştüğü iddiaları gündeme geldi

Evrensel'i Takip Et