12 Ocak 2025 14:39

Özel hastane çetesi davasının ikinci duruşması yarın görülecek

Özel hastane çetesi davasının ikinci duruşması Bakırköy 22. Ağır Ceza Mahkemesi’nce yarın görülecek. Duruşma sanıkların savunmasının alınmasıyla devam edecek.

Fotoğraf: Evrensel

Paylaş

Sosyal Güvenlik Kurumundan (SGK) daha fazla para almak için yenidoğan bebeklerini anlaşmalı oldukları özel hastanelere sevk ederek en az 10 bebeğin ölümüne neden oldukları belirtilen özel hastane çetesinin davası sürüyor.

47 sanığın yargılandığı davanın ikinci duruşması yarın görülecek.

Bakırköy 22. Ağır Ceza Mahkemesince adliyenin konferans salonunda yapılacak duruşmada, sanıkların savunmasının alınmasına devam edilmesi bekleniyor.

DAVANIN GEÇMİŞİ

Bakırköy Cumhuriyet Başsavcılığınca hazırlanan 1399 sayfalık iddianamede, sanık doktor Fırat Sarı'nın elebaşı olduğu suç örgütünün sevk ve idaresini sanık doktor İlker Gönen ile 112 Acil Çağrı Merkezi ambulans şoförü Gıyasettin Mert Özdemir'in yaptığı belirtiliyor.

İddianamede, esas amacının, işletmesini devraldıkları yenidoğan yoğun bakım ünitelerinin 112 sevk sistemini bertaraf edip doluluğunu sağlamak, hastaların basamaklarıyla oynama yapıp, Sosyal Güvenlik Kurumundan (SGK) üst sınırda ödeme almak olduğu kaydediliyor.

Sanıklarca hasta bebeklerin durumunun olduğundan daha ağır gösterildiği, olması gerekenden daha uzun süre yatışlarının sağlandığı belirtilen iddianamede, bu şekilde SGK'den yüksek ücret tahsil edildiği ve bazı hasta yakınlarından fazla para alındığı anlatılıyor.

Bebek hastaların, uygun sağlık hizmeti almasını sağlayacak hastanelere sevki yerine şüphelilerin seçtiği, kârlı görünen hastanelere yatırıldığı bildirilen iddianamede, kârın çoğunun sağlık çalışanı olan sanıklarla paylaşıldığı ifade ediliyor.

Esas amacın bebeklerin sağlık durumunun iyileştirilmesi yerine maddi açıdan en fazla kazancın elde edilmesi olduğu iddianamede yer alıyor.

CEZA İSTEMLERİ

İddianamede, sanıklar Fırat Sarı ve İlker Gönen için 10 bebeğin ölümü nedeniyle "kasten öldürmenin ihmali davranışla işlenmesi", "nitelikli dolandırıcılık" ve "suç işlemek amacıyla örgüt kurmak" suçlarından 10 kez, "resmi belgede sahtecilik" suçundan da 11 kez uygulanmak üzere toplam 177 yıl 6'şar aydan 582 yıl 9'ar aya kadar hapis cezası talep ediliyor.

Sanık Gıyasettin Mert Özdemir'in ise "kasten öldürmenin ihmali davranışla işlenmesi", "kişisel verilerin hukuka aykırı ele geçirilmesi", "kamu kurum ve kuruluşlarının zararına dolandırıcılık", "suç işlemek amacıyla örgüt kurma" ve "resmi belgede sahtecilik" suçlarından 180 yıldan 589 yıl 9 aya kadar hapisle cezalandırılması isteniyor. Ayrıca 8'i kadın 44 sanık hakkında da benzer suçlardan hapis cezaları öngörülüyor.

İddianamede, "dolandırıcılık" suçu işlenerek maddi menfaat temin edilen sorumlu hastaneler ve şirketler için de tüzel kişilere özgü güvenlik tedbiri uygulanması, bunların kapatılıp mal varlıklarına el konulması talep ediliyor.

HASTANELERE KAYYUM ATANDI

Soruşturma kapsamında İstanbul ve Tekirdağ Çorlu'daki bazı hastanelerin ruhsatı iptal edilmiş, bu hastanelerde tedavi gören bebekler ve hastalar ambulanslarla kamu hastanelerine sevk edilmişti. Ayrıca, Büyükçekmece 1. Sulh Ceza Hakimliğinin kararıyla 13 hastane ve 3 şirkette Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu (TMSF) kayyum olarak görevlendirilmişti.

Yeni soruşturma kapsamında, 11 şüpheli tutuklanmış, 3'ü hakkında adli kontrol şartı uygulanmış, 1'i ise savcılıktan serbest bırakılmıştı.

Söz konusu soruşturma sürüyor.

TUTUKSUZ 4 SANIK TUTUKLANDI

Mahkeme heyetinin ilk duruşmadaki kararı doğrultusunda, tutuksuz yargılanan sanıklardan TRG Hospitalist Hastanesi doktorlarından Mehmet Gürül, TRG Hospitalist Hastanesi İdari Müdürü Murat Mantuş, doktor Şeyhmus Çelik ve Esenler Güney Hastanesinin mesul müdürü doktor Ali Dirik tutuklanmıştı.

Ayrıca, Büyükçekmece Cumhuriyet Başsavcılığı Örgütlü Suçlar ve Terör Suçları Soruşturma Bürosunca Hazırlanan yeni fezlekede, şüpheliler Hilda Keykubad, Dursun Eryılmaz, Seher Çuhadar ve Şeyhmus Çelik hakkında "kasten öldürmenin ihmali davranışla işlenmesi" suçundan 10'ar yıldan 15'er yıla kadar hapis cezası isteniyor.

Şüpheli Mustafa Kemal Zengin hakkında ise "suç işlemek amacıyla kurulan örgüte yardım etmek" suçundan 2 yıldan 4 yıla kadar hapis cezası talep ediliyor.

Fezlekede, diğer 13 şüpheli hakkında ise farklı suçlardan değişen oranlarda hapis cezası isteniyor.

YENİDOĞAN YOĞUN BAKIMI ÖZELİN ELİNDE

Yenidoğan yoğun bakım istatistikleri incelendiğinde yenidoğan yoğun bakımının uzun süredir büyük oranda özel hastanelerin elinde olduğu görülüyor. Bakanlık verilerine göre; 2012’de Sağlık Bakanlığına ait yenidoğan yoğun bakım yatağı sayısının oranı yüzde 41,6’yken sonraki 11 yılda bu oran sırasıyla yüzde 38,8, yüzde 35,7, yüzde 32,4, yüzde 32,8, yüzde 32, yüzde 32, yüzde 32,9, yüzde 33,3, yüzde 33,3 yüzde 34,6 ve yüzde 35,9 oldu. Özel hastanelerin yıllar içindeki payı ise yüzde 45,8, yüzde 47,9, yüzde 51,9, yüzde 56,1, yüzde 56, yüzde 56,4, yüzde 56,3, yüzde 55,9, yüzde 54,6, yüzde 54,7, yüzde 53,6 ve yüzde 52,3 oldu.

2015’te İstanbul’da 1000 canlı doğum başına 9,1 yenidoğan yoğun bakım yatağı düşerken bunun yalnızca 1,8’i; Türkiye’de ise 7,8 yataktan yalnızca 2,5’i bakanlığa aitti. 2022’de de bu oran katlandı. Son verilere göre İstanbul’da 1000 canlı doğuma düşen 17,1 yatağın yalnızca 3,8’i, Türkiye genelinde ise 13,2 yatağın sadece 4,6’sı Bakanlığa ait. (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

Tekirdağ'da kadın cinayeti

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa