Beş konfederasyona üye binlerce emekçi 11.54’e karşı iş bırakıyor
Beş konfederasyona üye kamu emekçileri, 2025’in ilk 6 ayı için yüzde 11.54 olarak belirlenen maaş zammına karşı bugün yurt çapında iş bırakarak alanlara çıkıyor.
Fotoğraf: Anka
Andaç Aydın ARIDURU
İstanbul
Kamu emekçileri, 2025 yılı ilk 6 ayı için yüzde 11.54 olarak belirlenen maaş zammına karşı bugün iş bırakıyor.
Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu (KESK), Bağımsız Kamu Görevlileri Sendikaları Konfederasyonu (BASK), Hürriyetçi Sendikalar Konfederasyonu (HÜR SEN), Askeri İş Yerlerinde Görevli Kamu Çalışanları Sendikası (ASİM-SEN) ve Birleşik Kamu İşgörenleri Sendikaları Konfederasyonunun (BİRLEŞİK KAMU-İŞ) ortak çağrısıyla bu konfederasyonlara üye emekçiler sefalet zammına karşı bugün iş durduruyor.
Kamu emekçileri, Türkiye İstatistik Kurumunun (TÜİK) aralık ayı enflasyon verilerine açıklandığı ilk anda tepkiler göstermiş, emekçilerin hissettiği enflasyon üzerinden zam yapılmasını talep etmişti. Bugün iş bırakacak konfederasyonlara üye emekçiler, yapacakları iş bırakma eyleminin ardından yoksulluk sınırının üzerinde ücret mücadelesinin büyütülerek devam etmesi gerektiğini söyledi.
TÜM EMEKÇİLERİN ÜCRETLERİ ERİYECEK, TÜM EMEKÇİLER BİRLEŞMELİ
İlk 6 ay için yapılacak olan yüzde 11.54 oranındaki zammın iki ay içinde eriyeceğini ve hangi konfederasyona üye olunursa olunsun tüm kamu emekçilerinin mücadeleye şimdi başlaması gerektiğini söyleyen Birleşik Kamu-İş’e bağlı Genel Sağlık-İş üyesi bir kamu emekçisi, “Geçtiğimiz yıl asgari ücret ve bizim ücretlerimize yapılan zamların ardından hayatın nasıl pahalılaştığını hatırlayalım. 2 ay içinde ücretlere gelen zamlar erimiş oldu. Sendikasız arkadaşların, Kamu-Sen, Memur-Sen üyesi arkadaşların ücretleri erimedi mi? Onlar da sendikalarına tepki gösterdi o dönem. Bizler 4-5 konfederasyon birleşip eylemler yapmıştık ve o zaman birleşememiştik. Şimdi de aynısı yaşanırsa geçen yılın bile altında zamlarla, alım gücü geçen yıldan da düşük olan ücretler bize ne kadar yetecek?" dedi.
"SONRASINDA DA MÜCADELE ŞART"
Toplu sözleşme döneminin de yaklaştığını hatırlatan sağlık emekçisi, kamu emekçilerinin iyi maaşlar istiyorlarsa mutlaka birleşmeleri gerektiğini bir kez daha vurguladı. Sağlık emekçisi, daha sonra sendikalı sendikasız tüm kamu emekçilerine şöyle seslendi: “Bütün kamu emekçileri yoksulluk sınırının altında ücretlerle geçim derdiyle boğuşuyor. Eğer ücretlerimiz yoksulluk sınırının üzerine çıksın istiyorsak daha fazla birlik olmalıyız ve ücretlerimizin yükselmesi için iş durdurma eyleminden sonra da mücadele etmeye devam etmeliyiz.”
"BU EYLEM BİZLERE TECRÜBE KAZANDIRACAK"
BASK’a bağlı Bağımsız Büro Sendikası üyesi bir başka kamu emekçisi ise 11.54 oranında açıklanan maaş zammına tepki göstererek, “Yüzde 11.54 zam demek artan vergiler harçlar ve yaşam maliyetiyle birlikte aslında eksi zam demek. Bütün arkadaşlarımız bunun farkında." diye konuştu. Çalıştığı iş yerinde Kamu-Sen ve Memur-Sen üyesi emekçilerin de açıklanan zam oranına tepki gösterdiğini, memnuniyetsizliklerini dile getirdiklerini aktaran büro emekçisi, Onlar da bir mücadele programı beklentisi içindeler. İş bırakma eylemine katılacağını söyleyen Memur-Sen üyesi bir arkadaşım var. Sebebini sorduğumda bana, 'Olması gereken bu' cevabını veriyor. Ancak genç kamu emekçileri arasında eyleme geçme ve haklarını kullanma konusunda bir çekingenlik hali var. İşlerini kaybetme ve ceza alma korkusu yaşıyorlar. Anayasal haklarını kullandıklarını anlatmaya çalışıyoruz. Korku havasının ‘iyi bir ücret zammı talebini’ bastırmak için estirildiğini söylüyoruz. İş durdurma eylemi, katılan veya katılmayan tüm kamu emekçilerine bir tecrübe kazandıracak. Uyarı niteliğindeki bu eylemin ardından ücret zamları için somut talepler etrafında birleşelim ve hep birlikte mücadele edelim. Sendikalarımızın farklılığı kendi gücümüzü göstermemize engel olmasın” şeklinde konuşuyor.
KAMU EMEKÇİLERİ BU TALEPLERLE İŞ BIRAKIYOR
- Eşit işe eşit ücret istiyoruz!
- Tüm emekçiler için insanca yaşanabilir bir ücret ve adil bir gelir dağılımı istiyoruz!
- En düşük kamu emekçisi gelirinin yoksulluk sınırının üzerine çıkarılmasını (79 bin TL) istiyoruz!
- Vergide adalet; az kazanandan az, çok kazanandan çok adil bir vergi sistemi ve 1. vergi diliminin yüzde 10'a düşürülmesi ve sabitlenmesini istiyoruz!
- Kamuda mülakat değil liyakat, kadrolu ve güvenceli istihdam sağlanmasını istiyoruz!
- Kamu kaynaklarının "müşteri garantili" projeler için değil halk için kullanılmasını istiyoruz!
- Seyyanen zamların, ek ödemelerin emekliliğe yansıtılmasını, insanca yaşayabileceğimiz bir emeklilik istiyoruz!
- Asgari ücretin açlık sınırının üzerinde (35 bin TL) olmasını istiyoruz!
- Kira yardımının güncel ekonomik koşullara göre yeniden düzenlenmesini istiyoruz!
- İş yerlerinde ücretsiz kreş açılmasını istiyoruz!
BİRÇOK İLDE EYLEMLER YAPILACAK, İŞTE O İLLERİN BAZILARI
- İstanbul’da kamu emekçileri 11.00’de Sultanahmet Meydanı’nda toplanıp Beyazıt Meydanı’na yürüyecek. Burada 11.54’te basın açıklaması yapılacak.
- Ankara’da kamu emekçileri eylemlerini saat 11.00’de Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı önünde yapacak.
- İzmir’de Konak SGK il binası önünde toplanan emekçiler, Cumhuriyet Meydanı’nda basın açıklaması yapacak.
- Kocaeli’de yürüyüş yolu başında toplanan emekçiler Sabri Yalım Parkı’na yürüyecek. Saat 11.54’e geldiğinde burada basın açıklaması yapılacak.
- Bursa’da 11.54’te Fomara Meydanı’ndan yürüyüşe başlayacak emekçiler, 12.30’da Kent Meydanı’nda açıklama yapacak.
- Diyarbakır’da basın açıklamasının yeri Dağkapı Meydanı olacak. Açıklama saat 11.00’de yapılacak.
- Denizli’de maliye önünde toplanılıp Çınar Meydanı’na yürünecek. Kamu emekçileri burada açıklama yapacak.
- Eskişehir’de Adalar Eski Migros önünde buluşacak olan kamu emekçileri, Hamamyolu Yediler’e yürüyecek.
- Hatay’da da emekçiler, 11.54 zam oranına karşı saat 11.54’te KESK koordinasyon alanında toplanacak.
- Adana’da emekçiler, 11.00’de tren istasyonu önünden valilik yönüne yürüyecek.