13 Ocak 2025 12:04

Özel hastane çetesinde ikinci duruşma | Sanık avukatlarından reddi hakim talebi

Sosyal Güvenlik Kurumundan daha fazla para almak adına boş hasta yataklarını dolduran ve en az 10 bebeğin ölümüyle suçlanan özel hastane çetesi davası ikinci duruşması görülüyor.

Evrensel

Paylaş

Sosyal Güvenlik Kurumundan daha fazla para almak adına boş hasta yataklarını dolduran ve en az 10 bebeğin ölümüyle suçlanan özel hastane çetesi davasında ikinci duruşma bugün İstanbul 22. Ağır Ceza Mahkemesinde görülüyor. İlk duruşmanın ardından ikinci bir fezleke hazırlanmış, fezlekede Doktor Dursun Eryılmaz hakkında 'İhmali davranışla kasten öldürme' suçundan 20 yıldan 25 yıla kadar hapis cezası, Savcı Yavuz Engin’i tehdit eden Mustafa Kemal Zengin hakkında da 'Suç işlemek amacıyla kurulan örgüte yardım etmek' suçundan 2 yıldan 4 yıla kadar hapis cezası, hemşire Serenay Şenkalaycı hakkında 'Resmi belgede sahtecilik' suçundan 2 yıldan 5 yıla kadar, 'Zincirleme şekilde ihmali davranışla kasten öldürme' suçundan ise 25 yıldan 43 yıl 7 aya kadar hapis cezası, diğer 15 şüpheli hakkında da çeşitli suçlardan değişen oranlarda hapis cezası istenmişti. İlk duruşma sonunda verilen ara kararda 22'si tutuklu 47 sanıktan 7'sinin daha tutuklanmasına karar verilmişti. 

SANIK AVUKATLARINDAN REDDİ HAKİM TALEBİ

Duruşma saat 11.00 sularında başladı. İlker Gönen'in avukatı savcının tarafsız olmadığını,  soruşturma savcısı Yavuz Engin'le fotoğraf paylaştığını ifade ederek savcının dosyadan el çektirilmesini ve 3 kişilik heyetin üyesi hakimeye ilişkin ise "Yaptığınız şey bir kısım bebeğin ölümüne neden oluyor" ifadesi nedeniyle reddi hakim talebinde bulundu. Ardından Ali Dirik'in avukatı da SEGBİS kayıtlarının geç yüklenmesi nedeniyle tahliye talepleri dışında beyan alınmamasını talep etti. Murat Mantuş ve Volkan Karataş'ın avukatı da savcının mahkeme heyeti üzerinde etkisinin olduğunu iddia ederek tüm heyete ilişkin reddi hakim talebinde bulundu.

İLK DURUŞMADA NELER OLDU?

18 Kasım 2024'te başlayan ilk duruşma 13 gün sürmüş, 13 gün boyunca sanıkların, sanık avukatlarının savunmaları dinlenmişti. Müştekiler ve müşteki avukatları söz konusu hastanelerde yaşadıklarını anlatmıştı. Dosyanın oldukça eksik olduğunun anlaşıldığı ilk duruşmanın ardından verilen ara kararda tutuksuz 7 sanığın tutuklanmasına ve yeni soruşturmaların başlatılmasına karar verilmişti. İşte ilk duruşmadan öne çıkanlar:

  • Dosyaya konu olan 10 bebekten 9'u telefon dinlemeleri sürerken yaşamını yitirmiş olmasına rağmen yalnız 1 bebek için uzman raporu alındığı ortaya çıktı.
  • Sanıklar arasında Güney Hastanesi'nin patronu Ayşe Müzeyyen Yurtoğlu dışında bir hastane patronu, SGK veya Sağlık Bakanlığından özel hastanelerin denetiminden sorumlu herhangi bir kamu görevlisi, dönemin İl Sağlık Müdürü ve yeni Sağlık Bakanı Kemal Memişoğlu bulunmuyor.
  • Barolar, kitle örgütleri, Türk Tabipler Birliği gibi kurumların davaya müdahil olma talebi kabul edilmediğinden sanık avukatları ve müşteki avukatlarının sayısı arasında ciddi bir dengesizlik var. Bu nedenle dava çoğunlukla sanık avukatlarının soruları üzerinden ilerliyor.
  • Dava kamuoyuna 'yenidoğan çetesi' ismiyle yansımış olsa da sanıkların iddialarına göre hastanelerin çeşitli ünitelerinin taşere edilmesi, kâr amacıyla fazla hasta sevkinin yapılması yenidoğan yoğun bakım ünitesine özgü değil. 
  • Bebeğini benzer şekilde kaybetmiş ya da bebeği engelli kalmış ailelerin yüzlerce soruşturma talebi savcılıkta bekliyor. Duruşmayı izlemeye gelen pek çok aile var.

SANIKLAR HAKKINDA HAPİS İSTEMLERİ

İddianamede, Fırat Sarı ve İlker Gönen'in 10 kez "kasten öldürmenin ihmali davranışla işlenmesi", "nitelikli dolandırıcılık" ve "suç işlemek amacıyla örgüt kurma" suçlamalarıyla, 11 kez "resmi belgede sahtecilik" suçu ile cezalandırılması isteniyor. İki isim hakkında toplamda 177 yıl 6 aydan 582 yıl 9'ar aya kadar hapisle cezalandırılması talep ediliyor.

112 Ambulans Şoförü Gıyasettin Mert Özdemir hakkında "kasten öldürmenin ihmali davranışla işlenmesi", "kişisel verilerin hukuka aykırı ele geçirilmesi", "kamu kurum ve kuruluşlarının zararına dolandırıcılık", "suç işlemek amacıyla örgüt kurma" ve "resmi belgede sahtecilik" suçlarından 180 yıldan 589 yıl 9 aya kadar hapis cezası; 18 kişi hakkında da bebeklerin ölümüne ilişkin "kasten öldürmenin ihmali davranışla işlenmesi" suçundan 10 ila 437 yıl 6 ay arasında hapis cezası isteniyor.

Kimlik tespitinin ardından duruşmaya başlandı.  (İstanbul/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

"İhale yolsuzluğu" operasyonuna CHP'den tepkiler: Hukuksuzluk zincirinin yeni halkası

SONRAKİ HABER

Balıkesir'de işçi servisi devrildi: 4’ü ağır, 25 işçi yaralandı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa