Kamu emekçileri sefalet zammına karşı iş bıraktı: SGK’ye grev pankartı asıldı

Eğitimden sağlığa kadar birçok iş kolundan kamu emekçileri "Sefalet zammını kabul etmiyoruz" diyerek yüzde 11.54’lük zamma karşı ülke genelinde iş bıraktı.

13 Ocak 2025 10:38
Son Güncellenme Tarihi: 13 Ocak 2025 14:43
Paylaş

KESK, BASK, HÜR-SEN, ASİM-SEN ve Birleşik Kamu İş’in kararı doğrultusunda kamu emekçileri bugün iş bıraktı.

Sabah saatlerinde SGK Genel Müdürlüğü önünde buluşan büro emekçileri, “Bu işyerinde grev var” yazılı pankartı kurumun kapısına astı.

Yapılan açıklamada, “Hükümetin kendi alacaklarına yaptığı zam oranları ortadayken, kamu emekçilerine ve emeklilere reva görülen maaş artış oranının sadece yüzde 11.54 olması utanç verici bir durumdur. Bizleri yoksulluğa ve güvencesizliğe sürükleyen politikalara karşı güçlerimizi birleştiriyor, sesimizi yükseltiyoruz. Emeğimizin karşılığını almak, çocuklarımıza daha iyi bir gelecek bırakmak için bugün tüm iş yerlerimizde iş bırakıyor ve siyasi iktidarı uyarıyoruz. Çünkü geçinemiyoruz. Bu haklı ve meşru taleplerimizin yerine getirilmemesi durumunda, mücadeleyi ve dayanışmayı yükselteceğimizi ve Ülkemizin tüm meydanlarında eylemlerimize devam edeceğimizi buradan tüm kamuoyu ile paylaşıyoruz” denildi. (Ankara/EVRENSEL)


İSTANBUL | EMEKÇİLER BEYAZIT MEYDANINA AKIN ETTİ

İstanbul’da kamu emekçileri 11.00’de Sultanahmet Meydanı’nda toplanıp Beyazıt Meydanı’na yürüdü. Burada saat 11.54’e gelince basın açıklaması yapıldı.

Kötü hava şartlarına rağmen emekçiler Beyazıt Meydanına akın etti, “Sefalet zammını kabul etmiyoruz” dedi.

Sultanahmet Meydanında toplanıp gelen kamu emekçilerinin yanı sıra direkt iş yerinden çıkıp gelen emekçiler de göze çarptı.

DİSK’e bağlı sendikaların temsilcileri, siyasi partiler kamu emekçilerinin yüzde 11,54 zamma karşı başlattıkları iş bırakma eylemine destek verdi. (İstanbul/EVRENSEL)


İZMİR | EĞİTİM-SEN VE EĞİTİM-İŞ ALİAĞA’DAN SESLENDİ

İzmir Aliağa'da iş bırakan eğitim emekçileri

Kamu  emekçileri, sefalet ücreti dayatmasına karşı iş bıraktı. İş bırakan Eğitim-Sen ve Eğitim-İş’li öğretmenler Aliağa Demokrasi Meydanı’nda basın açıklaması gerçekleştirdi. Sık sık “Emekçiler el ele genel greve”, “Zam zülüm işkence işte AKP” sloganlarının atıldığı açıklamada basın metnini Eğitim-Sen adına Deniz Akgül, Eğitim-İş adına Samet Arıcıoğlu okudu.

Türkiye İstatistik Kurumu'nun (TÜİK) açıkladığı yüzde 44,38’lik yıllık enflasyon oranının gerçeği yansıtmadığı belirtilen açıklamada,  “Halkı yanıltan bu sahte rakamlarla bizleri sefalete mahkûm etmeye çalışanlara karşı susmayacağız” denildi. “Kamu emekçilerinin maaşlarına yüzde 11,54 gibi trajikomik bir zam uygulamak, alın terimize ve emeğimize yapılmış büyük bir hakarettir. Üstelik bu hakaret yalnızca kamu emekçilerini değil, toplumun geniş kesimlerini de derinden yaralamaktadır” denilen açıklamada, ekonomik krizle her gün biraz daha ağırlaşan hayat koşullarında temel ihtiyaçların bile karşılanamadığı vurgulandı.  

Türkiye’deki vergi sisteminin emeği ile geçinenler aleyhine işlemekte olduğu belirtiler açıklamada “Ücretli çalışanlar, gelir vergisi dilimleri nedeniyle yıl içinde daha fazla vergi ödemek zorunda kalırken, sermaye kesimi vergi avantajlarından yararlanmaktadır” ifadeleri yer aldı.

“SEFALETTEN KURTULMANIN TEK YOLU MÜCADELE ETMEK”

Alacakları her zammın gerçek bir toplu sözleşme yasası ile teminat altına alınması ve taban aylığına dahil edilmesi gerektiği belirtilen açıklamada “Son toplu sözleşme süreci bu durumun tipik bir yansıması olmuştur. Grev hakkının olmadığı bir toplu sözleşme sürecinin, kamu emekçilerinin iradesini yansıtmaktan uzak olacağı açıktır. Grevli toplu sözleşme hakkı, kamu emekçilerinin örgütlü mücadelesinin temelidir. Kamu emekçilerinin hak arama mücadelesinde en etkili araç olan grev hakkı, anayasal güvence altına alınmalı ve sendikalar, üyelerinin haklarını savunabilecek yasal zeminler oluşturulmalıdır” denildi.

Son olarak  “Bizleri yoksulluğa ve güvencesizliğe mahkum eden bu kapitalist düzene karşı durmanın tek yolu ortak talepler etrafında, emekçilerin daha dirençli bir mücadele hattına doğru yol almasını sağlamaktır” ifadelerinin geçtiği açıklamada taleplet sıralandı:

  • Ancak, en düşük memur maaşına yüzde 100 zam yapılmasıyla insan onuruna yaraşır asgari bir ücret seviyesine ulaşılacaktır.
  • Asgari ücret işçi sendikaları ve konfederasyonlarının söz sahibi olduğu bir komisyon tarafından belirlenmelidir.
  • Kadın emekçilerin üretim sürecine eşit koşullarda katılabilmesi için iş yerlerinde ücretsiz kreşler açılmalıdır. Bu adım, yalnızca kadınların ekonomik özgürlüklerine katkı sağlamakla kalmayacak, aynı zamanda toplumsal cinsiyet eşitliği mücadelesine de güç kazandıracaktır.
  • Halkın sırtına yüklenen adaletsiz vergiler, emekçinin alın terine yapılan açık bir gasp haline gelmiştir. Vergi adaleti sağlanmalı, ücretli çalışanların vergi dilimi yüzde 15’e sabitlenmeli, temel ihtiyaçlara uygulanan dolaylı vergiler kaldırılmalıdır. 
  • Yandaş sendikaların dilenci gibi refah payı talebine karşı, gerçek bir toplu sözleşme mutabakatı sağlanmalıdır. Alacağımız her zam taban aylığımıza ve emekliliğimize yansıtılmalıdır. 
  • İşverenin güdümünde olmayan, bağımsız kamu emekçileri konfederasyonlarının söz sahibi olduğu bir toplu sözleşme sistemi şarttır.  
  •  Eşit işe eşit ücret talebimizden asla vazgeçmeyeceğiz.
  • Kamu kurumlarındaki mülakat uygulamasına son verilerek liyakatin esas alındığı bir sistem kurulmalıdır. (İzmir/EVRENSEL)

ADANA | KAMU EMEKÇİLERİ VALİLİĞE YÜRÜDÜ

Adana’da iş bırakan kamu emekçilerinin eylemi Tren Garı önünde halaylarla başladı. Eyleme yüzlerce emekçi katılım gösterdi. Her konfederasyon alanın farklı noktalarında toplansa da halayda her renkten önlük vardı. Eylemde öne çıkan slogan ise “Birleşe, birleşe kazanacağız” oldu.

“İş Ekmek Özgürlük”, “Sefalete teslim olmayacağız”, “Zafer direnen emekçinin olacak” öne çıkan diğer sloganlar oldu. Eyleme çeşitli siyasi partiler, emekli örgütleri ile CHP Adana Milletvekili Müzeyyen Şevkin de destek verdi.

Yürüyüşte “İnsanca bir yaşam için birleşiyor, sefalet zammı değil, emeğimizin karşılığını istiyoruz” ortak pankartı açıldı. Yürütüş esnasında caddeyi trafiğe kapatmayan “Trafik kapanıyor” bahanesi ile polisin emekçileri dar kaldırıma yönlendirmeye çalışması tepki ile karşılandı. Kısa bir yürüyüşün ardından Valilik önüne gelindiğinde basın açıklaması yapacak bir alanın açılmadığı görüldü. Emekçiler kaldırım üzerinde ve yol kenarında eylemlerini gerçekleştirdi. Kısa bir yürüyüşün ardından Adana Valiliği önüne ulaşan emekçiler, basın açıklaması için uygun bir alan bulamayınca, açıklamayı kaldırım ve yol kenarında gerçekleştirdi.  (Adana/EVRENSEL)


MAMAK | "SEFALET ZAMMINI KABUL ETMİYORUZ"

Eğitim Sen Ankara 1 Nolu şube üyeleri Mamak Mehmet Çekiç Orta Okulu önünde toplanıp basın açıklaması yaptı.

Açıklamayı şube başkanı Mehmet Aydoğdu okudu. Aydoğdu, "Kamu emekçileri olarak toplumun diğer kesimleri gibi, artan enflasyon ve hayat pahalılığı karşısında eziliyoruz. Alım gücü düşerken, en temel ihtiyaçlarımızı karşılamakta zorlanıyoruz. TÜİK tarafından açıklanan enflasyon gerçeği biraz dahi yansıtmazken maaşlarımız mum gibi eriyor, yoksulluğa sürükleniyoruz.

Emekçisi ve emeklisi ile birlikte 2025'i sefalet zamları ile karşıladıklarını ifade eden Aydoğdu, bu zamları kabul etmeyeceklerini ifade etti.

"Emekçiler el ele genel greve" sloganlarını atan kamu emekçileri, basın açıklamasının ardından otobüslere binip Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı önüne gitti.  (Ankara/EVRENSEL)


    ORDU | "EMEKÇİLER AÇLIĞA MAHKUM EDİLDİ"

    Kamu emekçileri Ordu’da da sefalete karşı sokağa indi. Kamu emekçileri Ordu’da yaptıkları açıklamayla yüzde 11,54’lük sefalet zammına ve iktidara tepki gösterildi.

    KESK, BİRLEŞİK KAMU İŞ, HÜR SEN, BASK, ASİM SEN konfederasyonların aldığı ortak kararla bugün iş bırakma eylemi gerçekleştirildi. Altınordu ilçesinde Köprübaşı Ceren Özdemir Meydanında yapılan basın açıklaması yapıldı. Sendika üyeleri dışında parti, dernek, temsilci ve üyelerinin de destek verdiği eylemde 2025 yılı artışının yetersizliği nedeniyle kamu emekçilerinin de açlığa mahkum edildiği vurgulanarak tepki gösterildi. (Ordu/EVRENSEL)


    ÇORUM | "İNSANCA YAŞAMAK İSTİYORUZ"

    Çorum'da 2025 yılı için belirlenen yüzde 11,54 oranındaki zam oranını protesto eden kamu emekçileri, üretimden gelen gücünü kullanarak iş bıraktı.

    KESK Çorum Şubeler Platformu'nun çağrısıyla saat 09.30'da Pirbaba Parkı önünde toplanan kamu emekçileri, "Genel grev-genel direniş", "İnsanca yaşam istiyoruz", "Susma sustukça yeni zamlar gelecek", "Sermayeye değil, emekçiye bütçe" sloganları atarak Saat Kulesi'ne kadar yürüyüş yaptı.

    Birleşik Emekliler Sendikası Çorum İl Temsilciliği'nin de destek verdiği yürüyüşte kamu emekçilerini Postane önünde bekleyen Birleşik Kamu-İş ve diğer sendikaların üyeleri "Birleşe birleşe kazanacağız" sloganıyla karşıladı.

    Birleşik Kamu-İş İl Temsilcisi Tuba Üreyen ve KESK Dönem Sözcüsü ve Eğitim-Sen Şube Başkanı Kenan Sırma'nın yaptığı konuşmaların ardından eylem sona erdi.

    Kamu emekçilerinin iş bırakma eylemine CHP Çorum Milletvekili Mehmet Tahtasız, CHP Belediye ve İl Genel Meclisi üyeleri, Emek Partisi İl Başkanı Muharrem Özünel ve DEM Parti temsilcileri de destek verdi. (Çorum/EVRENSEL)


    ÇAYCUMA | “TÜİK YALANI CEBİMİZİN DÜŞMANI”

    Yüzde 11,54'lük sefalet ücreti dayatmasına karşı Çaycuma'da da iş bırakan KESK, Birleşik Kamu İş ve HÜR SEN üyeleri Çaycuma Cumhuriyet Meydanında basın açıklaması yaptı.

    İş bırakan kamu emekçileri, "Eşit işe eşit ücret”, “TÜİK yalanı cebimizin düşmanı”, “İnsanca yaşamak istiyoruz”, “İktidar zammını al başına çal”, “Kurtuluş yok tek başına ya hep beraber ya hiçbirimiz”, “Sefalet ücreti istemiyoruz”, “Birleşe birleşe kazanacağız" sloganları attı. Yapılan basın açıklamasına işçiler ve emekliler de katıldı. (Zonguldak/EVRENSEL)


    MUĞLA | “HESABI EMEKÇİLER ÖDEMEYECEK”

    Kamuda örgütlü 5 konfederasyona bağlı sendikalardan BASK, Birleşik Kamu İş, KESK, Hür Sen ve Asim Sen de örgütlü emekçiler; “İnsanca bir yaşam ve sefalet zammı değil, emeğimizin karşılığını istiyoruz” diyerek iş bıraktı.

    Muğla Merkez ile ilçeleri Ortaca, Bodrum, Fethiye, Köyceğiz, Dalaman, Milas, Datça da BASK, Birleşik Kamu İş, KESK, Hür Sen ve Asim Sen de örgütlü emekçiler emeklerinin değersizleştirilmesine, yaşam şartlarının ağırlaştırılmasına, yoksullaştırılmaya ve insanca yaşam haklarının hiçe sayılmasına karşı iş bırakarak, alanlarda açıklamalar gerçekleştirdiler. Muğla merkez ve ilçelerde “Sizler yediniz, hesabı emekçiler ödemeyecek” pankartları taşındı. (Muğla/EVRENSEL)


    BALIKESİR | “GENEL GREV GENEL DİRENİŞ”

    Balıkesir Edremit’te de iş bırakan kamu emekçileri, üç ayrı mahalledeki okulların önünde basın açıklaması yaptı. Saat 10.00’da Altınoluk Zahit Eroğlu İlkokulu önünde, 10.30'da Akçay Halil Kantarcı Ortaokulu önünde 11.00'de İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü önünde bir araya gelen emekçiler sloganlarla sefalet zammına tepki gösterdi.

    3 mahallede yapılan açıklamalarının ardından Edremit Cumhuriyet Meydanına toplanan coşkulu kalabalık davullar düdükler çaldı. İş bırakan emekçiler şu sloganları attı: “Saraya değil emekliye bütçe”, “Sarayda değil alandayız”, “İşçi memur el ele genel greve”, “Genel grev genel direniş” (Balıkesir/EVRENSEL)


    AYDIN | EYLEME ÖĞRENCİ VELİLERİ VE EMEKLİLER DE DESTEK VERDİ

    Aydın Söke'de iş bırakan kamu emekçileri, iş yerlerinden çıkarak basın açıklaması yaptı. Yüzde 11,54’lük sefalet zammına karşı eylem yapan emekçiler, servis haklarının kaldırılmasına, vergi yükünün fazlalığına da tepki gösterdi.

    Söke’deki eyleme, öğrenci velileri ve emekliler de katıldı. (Aydın/EVRENSEL)

     

    ÖNCEKİ HABER

    Balıkesir'de işçi servisi devrildi: 4’ü ağır, 25 işçi yaralandı

    SONRAKİ HABER

    Uşak’ta bir kadın ve babası evli olduğu erkek tarafından pompalı tüfekle yaralandı

    Sefer Selvi Karikatürleri
    Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa