14 Ocak 2025 12:25

İktidar medyasından kelime oyunları: Kredi ve esnek çalışma ‘müjde’ oluverdi

Erdoğan'ın aile yılı için yaptığı konuşma iktidar gazetelerinde 'müjde' diyerek verildi. 'Müjdeler' içinde ise evlenenlere kredi, kadınlara esnek ve güvencesiz çalışma ile üç çocuk çağrısı yer aldı.

Fotoğraf: Muhammed Selim Korkutata/AA

Paylaş

2025 yılının “Aile yılı” ilan edilmesi sonrası Cumhurbaşkanı Erdoğan, 'Aile Yılı Tanıtım Toplantısı'nda konuştu ve yine 3 çocuk çağrısını tekrarladı, kadınların payına güvencesiz çalışma düştü. Fakat bu durum iktidar gazetelerinde “müjde” olarak lanse edildi. Sabah “Aile kurana büyük destek”, Hürriyet “Evliye müjde, bekara teşvik”, Türkiye “5 bin TL’ye kadar çocuk yardımı”, Yeni Şafak “Üçüncü çocuğa her ay 5 bin lira” ve Akşam “Genç çiftlere 150 bin TL kredi” başlıklarını kullandı.

SADECE 18-29 YAŞ ARASI

Gazetelerin müjde olarak verdiği “destekler” arasında evlenecek gençlere 48 ay vadeli 2 yıl geri ödemesiz 150 bin lira kredi, ilk çocuk için verilen tek seferlik doğum yardımının 5 bin lira olması, ikinci çocuk için her ay 1500, üçüncü ve diğer çocuklar için her ay 5 bin TL yardım yapılması yer aldı. Elbette bu yardımlar koşula bağlandı. Başvuru tarihi itibariyle 18-29 yaş arasında olanlar ve herhangi bir taşınmaz sahibi olmayanlar ile resmi nikah gününe en az 2 en fazla 6 ay kalanlar ve bakanlık eğitimlerine katılmayı taahhüt eden gençler bu “desteklerden” yararlanabilecek.

Sosyal medyada ise Erdoğan’a tepki vardı. Gençler 150 bin liranın evlilik için hiçbir açığı kapatmadığını söylerken, her ay verilecek 5 bin TL için üçüncü çocuğun yapılamayacağını yazdı.

LGBT BİREYLER HEDEFTE

Erdoğan aile yılı tanıtım toplantısında konuşurken bir kez daha LGBT bireyleri ve kurumlarını hedef almıştı. Gazeteler de boş durmadı. Birinci sayfalarından nefret söylemlerine devam etti. Sabah “Faşizanlığın koçbaşı LGBT” başlığını kullanırken, Yeni Şafak “LGBT’ye Siyonizm benzetmesi” dedi.

KADINLARA MÜJDE ‘ESNEK ÇALIŞMA’

Güvencesiz ve esnek çalışma modellerinin kadınların hayatını zorlaştırdığı istatistiklere de yansırken, kavramları farklı anlamlarıyla kullanmayı seven iktidar medyası bunu da müjdeye çevirdi. Sabah gazetesi “Esnek ve uzaktan çalışma modeli” diyerek verdiği başlıkta “Esnek ve uzaktan çalışma modelleriyle kadınların, ev ve iş hayatlarını rahatlatacak tedbirler alınacak” ifadelerine yer verdi. Ancak gerçek çok da öyle değil.

Prof. Dr. Gamze Yücesan Özdemir’in Evrensel gazetesine verdiği röportaj esnek çalışmanın kadınlar için ne gibi zorluklar getirdiğini gözler önüne seriyor: “Esnek çalışma kadınlar için ne demek? Şiddet demek: Piyasa şiddeti, iş yeri şiddeti, yeniden üretim alanının şiddeti ve gerici şiddet… Kadınlar taşeron, ev eksenli, çağrı üzerine, sözleşmeli, kısmi zamanlı çalışma gibi esnek ve güvencesiz çalışmanın pek çok biçimini deneyimliyor. Bu çalışma biçimleri, kadın emekçilerin güvencesizliği ve geleceksizliği tüm şiddetiyle yaşamalarıdır. Esnek çalışmanın iş yerinde yarattığı şiddeti ise kadın emeğinin vasıfsızlaşması ve ikame edilebilirliğinin artması olarak gözlemliyoruz. Farklı istihdam biçimleri, kadın emekçilerin dayanışmasını mümkün kılacak zaman ve mekan örgütlenmesini zayıflatıyor; işçiler arası rekabeti artırıyor. Esnek çalışma kadın emekçilerin yeniden üretim alanındaki yükünü ve bu yükün şiddetini de artırıyor. Kadınlar hem evin bakım işlerini hem de ücretli çalışmanın gerekliliklerini aynı anda yerine getirmek zorunda kalıyor. Dolayısıyla insanlar işe gitmek için uyanırken, kadınlar işe uyanıyorlar.” (MEDYA SERVİSİ)

ÖNCEKİ HABER

Türkiye Hahambaşısı Rav İsak Haleva hayatını kaybetti

SONRAKİ HABER

Rosa ve Karl için yürüyüş: Polis yürüyüşe katılan Filistinlilere saldırdı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa