Koç Holding işçi kıyımını sürdürüyor: Bıçakçılar’da 40 işçi işten atıldı
Bir süredir sahibi olduğu fabrikalarda işçi kıyımına girişen Koç Holding, tıbbi cihaz üretiminin yapıldığı İstanbul’daki Bıçakçılar fabrikasında da işten atmalara başladı.
Ekran görüntüsü: Tanıtım filminden alınmıştır
Volkan SERTKAYA
İstanbul
TOFAŞ, Beko, Arçelik... Bir süredir sahibi olduğu fabrikalarda işçi kıyımına girişen Koç Holding, tıbbi cihaz üretiminin yapıldığı İstanbul’daki Bıçakçılar fabrikasında da işten atmalara başladı. Koç Holding, 800 işçinin çalıştığı, Türk Metal’in örgütlü olduğu fabrikada 40 işçiyi işten attı. Türk Metal’in de bu duruma sessiz kaldığını belirten işçiler, “Patronun insafına bırakılmış durumdayız” dedi.
2023 yılında Bıçakçılar fabrikasını alan Koç Holdingin, kasım ayında fabrikanın deposunda çıkan yangın nedeniyle küçülmeye gideceğini gerekçe göstererek işten atmalara başladığını belirten bir işçi, “Fabrikada çalışanların büyük kısmı kadın. Burada kadınların çoğu evli ve çocukları var. Amirler bize hiçbir şekilde saygı duymuyor. Hafta sonu üretim varsa ya da hafta içi mesai saatleri arasında işler yetişmediyse evde kıyamet de kopsa, çocuklar aç da kalsa işe gelmek zorundaymışız gibi muamele ediyorlar. Bizler burada sağlık ürünleri üretiyoruz ama yoğun çalışma yüzünden kendi sağlığımızdan oluyoruz” diye konuştu.
Ambalaj bölümünde çalışan bir işçi de “Herkes yapılan baskılardan düşük ücretten şikayetçi ama işten atılmaktan korktuğumuz için ses çıkaramıyoruz. Burada amirlere yalakalık yapan çok arkadaşımız olduğu için kimse birbirine güvenmiyor” dedi.
"KOÇ GELİNCE UMUTLANDIK AMA!"
Koç Holdingin fabrikayı satın aldığını duyunca aldıkları ücretlerin iyileşeceğine ilişkin umut beslediklerini belirten bir işçi, daha sonra hayal kırıklığına uğradıklarını ifade etti. Ücretlerinin daha çok eridiğini ve işten atmalara başlandığını belirten işçi, “37 yaşındayım, artık kendimden vazgeçtim, çocuklarımın geleceğinden çok korkuyorum. Gençliğim ve çalışma hayatım AKP tarafından çalındı, şimdi de çocuklarımızın geleceği çalınıyor” diye konuştu.
Eşinin hijyen fabrikasında çalıştığını ifade eden bir işçi de “Eşimin aldığı ücret asgari ücret. Evimizin kirası 12 bin lira ve neredeyse aldığı ücretin tamamı ev masraflarına gidiyor” dedi.
Fabrikalarında sendika olduğu için daha iyi çalışma koşullarına ve daha yüksek ücrete sahip olmaları gerektiğini belirten işçi, borçlarına yetişebilmek için hafta sonları fazla mesaiye kaldığını, bu nedenle ailesiyle neredeyse hiç vakit geçiremediğini, sosyal hayatının olmadığını anlattı.
"ASGARİ ÜCRETİ PATRONLAR BELİRLİYOR"
Bıçakçılar işçileri asgari ücrete düşük zam yapılmasına da tepkili. Bir işçi, “Ücreti aslında ne devlet ne de hükümet belirliyor. Asgari ücreti belirleyenler patronların kendisidir. Zaten hükümeti oluşturanlar da patronlar değil mi? Her yılın sonunda Asgari Ücret Tespit Komisyonu adı altında onlara göre toplantılar, bize göre ise oyun yapılıyor. Sözde bizleri temsilen de sendika temsilcileri katılıyor ama şu yaşıma kadar insanca yaşamamı sağlayacak bir asgari ücret görmedim” dedi.