15 Ocak 2025 04:15
Son Güncellenme Tarihi: 15 Ocak 2025 08:12

Evrensel'in manşeti | Batman kayyımı için evrakta sahtecilik iddiası

Batman Belediyesine 4 Kasım’da kayyım atanmasıyla birlikte 40 işçi işten atıldı. 6 işçi disiplin soruşturması gerekçesiyle atılırken, kayyım evrakta sahtecilik yaparak işçileri işten attı.

Batman kayyımının işten attığı işçiler nöbet eyleminde| Fotoğraf: Genel İş Batman Şubesi

Paylaş

Elif Ekin SALTIK
Diyarbakır

DEM Parti’li Gülistan Sönük’ün yüzde 64.52 oy alarak Türkiye’nin en yüksek oy oranıyla seçimi kazandığı Batman’da 4 Kasım’da belediyeye atanan kayyım göreve geldiğinden bu yana 40 işçiyi işten attı. İşten çıkarılan işçiler DİSK/Genel-İş Sendikası Batman Şubesinde nöbet eylemi başlatırken eylemleri 13 gündür sürüyor. Gazetemize konuşan DİSK/Genel İş Sendikası Batman Şube Eş Başkanı Çekdar Özlük bugüne kadar 40 işçinin işten atıldığı bilgisini verirken kayyımın 6 işçiyi evrakta sahtecilik yaparak işten attığını belirtti.

“SUÇ DUYURUSUNDA BULUNDUK”

Kayyım atanmasıyla birlikte 20 Aralık’a kadar 42 işçi hakkında idari soruşturma başlatılması dışında hiçbir işçinin işten atılmadığını, idari soruşturma ile birlikte ilk süreçte Personel AŞ bünyesinde çalışan 6 işçinin işten atıldığını söyleyen Çekdar, daha sonra Belkent AŞ bünyesinde çalışan 14 işçinin atıldığı ifade etti. Çekdar, bu işçilerin de güvenlik soruşturması gerekçesiyle atıldığını belirtti. “20 Aralık’ta yetkili sendika olarak disiplin kuruluna çağrıldık ve gittik. Disiplin kurulunda ilk işten atılan 6 arkadaşımızla alakalı herhangi bir gündem olmadı. 31 Aralık’ta ise arkadaşlarımızın çıkışının verildiği bilgisi geldi. 20 Aralık’ta disiplin kurulunu tekrar oturtmuş gibi bir karar alıp üstüne bizim yerimize şerh yazısı koyup evrak hazırlamışlar. Yani evrakta sahtecilik yapmışlar” diyen Çekdar disiplin kurulunda vali yardımcısı, insan kaynakları müdürü bir de Personel AŞ’nin avukatı olduğunu ve üçü hakkında evrakta sahtecilikten suç duyurusunda bulunduklarını belirtti.

İŞÇİ İŞSİZLİK ALAMAZ, HERHANGİ BİR İŞTE ÇALIŞAMAZ

Güvenlik soruşturması gerekçesiyle atılan işçilerin ise e Devlet’lerinde herhangi bir soruşturma, suç kaydı olmadığına dikkat çeken Çekdar, “Geçmişte yaptıkları siyasi cezalardan kaynaklı işten atmaları yaşanmış. Bu ceza bitmiş ve memnu hakları iade edilmiş. Arkadaşlarımızı 22. maddeden atmışlar, bu da işsizlik maaşı bile alamamaları, normal bir benzinlikte bile sigortalı olarak çalışamamaları demek. Bu insanlara ‘Sizi aç da bırakmıyoruz, ölün’ demek” dedi.

İŞ YERİNE GİREMEDİ, TUTANAK TUTULDU, İŞTEN ATILDI

İlk atılan 6 işçi hakkında açılan disiplin soruşturmasının da kayyım atandığı gün belediyenin önünde protestolara katılmaları olduğunu ifade eden Çekdar, işçilerin o gün işe gelip belediyeye alınmayan işçiler olduğuna işaret etti. “Bir işçi kendi iş yerine alınmıyor, tutanak tutulup hakkında işlem yapılıyor. İşten atılan işçiler 10-15 yıllık işçilerdi” dedi. Geçen hafta içerisinde 18 Belkent AŞ, 2 de Personel AŞ işçisinin işten atıldığı bilgisini paylaşan Çekdar bugün toplamda 40 işçinin Batman Belediyesinden atıldığını belirtti. Atılan 40 işçinin 34’ünün 2016 yılında kayyımla birlikte işten atıldığını, 31 Mart seçimleri sonrası işe döndüğünü söyleyen Çekar, nöbet eylemi başlattıklarını, görüşmeler yaptıklarını ancak olumlu bir sonuç çıkmadığını ifade etti. Çekdar Batman Barosu ile irtibat halinde olduklarını söyleyerek sözlerini şöyle sürdürdü: “Burada kayyım kendi siyasi alanlarını bile dinlemiyor. Kayyımın AKP il başkanını dikkate almadığı söyleniyor. Geçtiğimiz günlerde Batman Bölge Eğitim Araştırma Hastanesinin içerisinde, il sağlık müdürünü azarladığı, il sağlık müdürünün buna istinaden istifa ettiği de iddialar arasında.”

“2 KEZ KAYYIM GELDİ, SÜRÜLDÜM, MOBBİNGE MARUZ KALDIM”

Gazetemize konuşan işten atılan işçilerden biri 2015 yılında Batman Belediyesinde çalışmaya başladığını ifade etti. İşe ilk olarak kadın politikaları müdürlüğünde başladığını belirten işçi, kayyım gelmesiyle birlikte sürekli farklı alanlara sürüldüğünü anlattı: “Kayyım geldiğinde ilk olarak kadın danışmanlık merkezini kapattı. Teknikerlik belgem vardı, beni sağlık işleri müdürlüğüne yolladılar. Bir süre çalıştım, doğum iznine çıktım döndüm, ikinci kayyım geldi. Bu kez de sağlık işleri müdürlüğünden temizlik işleri müdürlüğüne yolladılar. 4 yıl boyunca kat temizliği için direttiler. Ben kabul etmeyince park-bahçelere verdiler. Yaklaşık dört yıl boyunca parkta çalıştım. İşletme mezunuydum, kendi alanımız dışında işlerde çalıştırdılar. Hatta o dönem sağlık işleri müdürlüğü sendika temsilcisiydim, sendika tüzüğüne göre başka bir yere gönderemezlerdi beni ancak temizlik yaptırmakta ısrar ettiler. Bu bir yıldırma politikasıydı.”

“10 GÜN SİGORTASIZ ÇALIŞTIRILDIK, SGK HAREKETE GEÇER Mİ?​”

8-5 çalıştıklarını, işinin birkaç saatte bittiğini, yazın soğutma sistemi, kışın ısıtma sistemi olmayan bir yerde mesai bitimine kadar oturduklarını dile getiren işçi, o dönem en önemli motivasyonlarının kayyımın seçimlerde gidecek olması olduğunu söyledi: “Seçim oldu. Ben tekrar kadın müdürlüğüne geldim. Yaklaşık 7-8 ay çalışmalara katıldım. Ancak kayyımın geldiğinin ikinci haftası bu sefer de BASKİ’ye sürüldüm. 22 Kasım itibarıyla soruşturma açtılar. Gerekçe de 4 Kasım’da belediyenin önündeki kalabalığının içerisinde yer almamız. Bu süre içerisinde de masa başında oturttular, herhangi bir çalışma vermediler. Yılbaşına 20 gün kala BASKİ’nin kanal bölümüne verildim. 31 Aralık mesai bitimine yakın da iş akdimin feshi mesajı geldi” diye konuştu. SGK’nin 26. kodundan, disiplinin de 22. maddesinden çıkarıldıklarını belirten işçi, işsizlik maaşı almamaları için bu kodlarla çıkışlarının verildiğini işaret etti. 22 Aralık’ta çıkışlarının verilip 31’ine kadar sigortasız çalıştırıldıklarını hatırlatan işçi “10 günü ek ödeme olarak gösterip ücret ödediler ancak o süre zarfında sigortasız çalıştık. SGK’nin bu konuda harekete geçmesi gerekir. Her türlü usulsüzlüğü yapıyorlar” dedi.

“BİZİ TERÖRİZE ETMEYE ÇALIŞIYORLAR”

10 yıla yakın çalıştığı belediyede en az 7-8 yılının kayyımla geçtiğini vurgulayan işçi, her seferinde daha fazla mobbinge maruz kaldıklarına, daha fazla yıprandıklarına dikkat çekti. Kayyımın “Biz sizi ezdikçe siz akıllanmıyorsunuz” mantığıyla hareket ettiğini ve ekmeklerine göz diktiğini ifade eden işçi, “İnsanları bu yöntemlerle terbiye etmeye çalıştılar. Şu an çalışan arkadaşlarımız da hiç iyi değil, her an sürülme ya da atılma kaygısı yaşıyorlar, stres altındalar. Herkese şu çağrıyı yapıyorum. Bu sindirme politikalarını kabul etmeyelim, dayanışmaya ses verelim. ‘Ekmeğinizi biz veriyoruz, bizim dediğimizi yapmak zorundasınız’ diyorlar, Batman Belediyesine yüzde 64 oyla seçilmiş biri var ve bir halkın iradesi yok oluyor. Birileri gelip irademize el koyuyor. Vali bey belediyeye kayyım olarak atandığı ilk günlerde ‘İnsanların tepki vermeye hakkı var, kendi demokratik haklarını kullanıyorlar. Taşkınlık çıkarmadığı müddetçe kullanabilirler’ demişti. Bize sadece orada durmamızdan kaynaklı disiplin soruşturması açtı. Bizi terörize etmeye çalışıyor. İnsanlar oraya gitmiş, taşkınlık çıkarmış gibi göstermeye çalışıyorlar. Buna karşı dayanışmayı sürdürelim, ses verelim” dedi.

MARDİN KAYYIMI 200’Ü AŞKIN İŞÇİ ATTI

4 Kasım’da Mardin Büyükşehir Belediyesi Eş Başkanları Ahmet Türk ve Devrim Demir’in görevden alınarak yerlerine kayyım atanması ile birlikte burada da işten atmalar yaşandı. İşten atmalar 2016 yılında atanan kayyım ile başlarken 2019 ve son olarak 2024 yılında atanan kayyım ile devam etti. Son süreçte 200’ü aşkın işçinin belediyeden atıldığı bilgisini veren Genel-İş Mardin Şube Başkanı Rahmi Güneş, kayyım ataması sonrası belediyeye hiç girmediklerini söyledi. “Süreç devam ediyor, şu an yetkimiz de yok” diyen Güneş, “Belediyenin eş başkanlara iade edileceği söylentileri var. Nusaybin’de Dargeçit’te sözleşmelerimiz var. Mardin kayyımı her iki, üç günde bir işçi atmaya devam ediyor. İlk atılanlar dava da açtı” dedi.

ÖNCEKİ HABER

TBMM’de Yeni Yol grubu kuruldu

SONRAKİ HABER

Mahkeme, Cengiz’in bakır-altın madeninin yürütmesini durdurdu

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa