Liseli öğrencilerden ulaşım zammına tepki: Eğitim hakkımız engelleniyor
İstanbul'da toplu taşıma ücretlerine yapılan yüzde 35'lik zam yapılmasına tepki gösteren öğrenciler, bu durumu eğitim haklarına ve sosyalleşme imkanlarına yapılan bir engel olarak değerlendiriyor.

Fotoğraf: DHA
İstanbul'da toplu taşıma ücretlerine yapılan yüzde 35'lik zam öğrencilerin ekonomik zorluklarını daha da derinleştirdi. Öğrenciler, her gün okula gitmek ve geri dönmek için harcadıkları ulaşım masraflarının artmasıyla birlikte eğitim masraflarını karşılamakta zorlanıyor. Ulaşım zamlarının sadece günlük hayatlarını değil, geleceğe yönelik umutlarını da olumsuz etkilediğini belirten gençler, bu durumu eğitim haklarına ve sosyalleşme imkanlarına yapılan bir engel olarak değerlendiriyor.
Özellikle asgari ücretle geçinmeye çalışan ailelerin çocuklarını okula göndermek için daha fazla maddi yük altına girmesi, bazı öğrencilerin okuldan uzaklaşmasına ve iş gücüne katılmasına neden oluyor. Öğrenciler, hükümetin eğitim masraflarına destek vermesi gerektiğini ve gelecekteki yaşamlarını inşa etmek için daha fazla fırsat sunulması gerektiğini ifade ediyor.
“BAZI ÖĞRENCİLER HEM ÇALIŞIP HEM OKUYOR”
Turgut Özal Anadolu Lisesi öğrencileri, okula ulaşımın her öğrenci için kolay olmadığını, bazı öğrencilerin bile sırf toplu taşıma kullanmamak için evlerine yakın niteliksiz okulları tercih ettiklerini belirtti. Turgut Özal Anadolu Lisesi'nde de birçok öğrencinin uzakta oturduğunu, birden fazla toplu taşıma kullandıklarını ifade eden bir öğrenci, “Kimi aileler asgari ücretle hem kira ödemek hem de çocuklarının eğitimini karşılamak zorunda kalıyor. Çocuklarını servise veremeyecekleri gibi otobüs ücretleri de arttı. Eğitim masraflarının üstüne bir de bu eklendi. Bazı öğrenciler hem çalışıp hem okuyorlar. Ailelerine biraz olsun yardım ve destekte bulunabilmek için. Ama bazı çocukların buna şansı olmuyor ve ailelere belki de kendilerine fazla masraf çıkarmaması için zaten okusalar da bir yere gelemeyeceği için onları okuldan alıp zorla çalıştırıyorlar ya da bazı öğrenciler kendileri hayallerine ulaşamayacaklarını düşünüp erkenden çalışma hayatına girişmek, okulu bırakmak ve fabrika, inşaat, atölye gibi yerlere gitmeyi tercih ediyorlar” diyerek, MESEM’e ilginin bu nedenlerden dolayı arttığını belirtti.
“EĞİTİM MASRAFLARINI DEVLET KARŞILAMALI”
Ekonomik sebeplerden dolayı okulu bırakan çocukların sayısının arttığını söyleyen Turgut Özal Anadolu Lisesi öğrencisi, “Çocuk işçi oranının artması son günlerde gözle görülüyor. Okullarda öğrenci kalmıyor. Biz okumak istiyoruz, öğrenciler için eğitimle ilgili olan bütün sorunlar devlet tarafından karşılanmalı. Çünkü biz okullara yarın bir gün ülkemize hizmet etmek için gidiyoruz” dedi.
“EKONOMİK SORUNLARDAN DOLAYI GENÇLİĞİMİZİ YAŞAYAMADIK”
Tuzla Borsa İstanbul Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi öğrencisi ise birçok öğrencinin kullandığı öğrenci İstanbul kartlarına gelen zamlardan sonra öğrencilerin ekonomiye olan öfkesinin daha çok arttığını, bu yaşta ekonomiyi dert ettiklerini söyledi. “Öğrenci olarak bir otobüsün kenarına sıkışa sıkışa gidiyoruz okulumuza. Çoğu zaman okula geç kalıp veya duraklarda durmadıkları için istemediğimiz duraklarda iniyoruz. Sanki toplu taşıtlar mükemmelmiş ve parası azmış gibi davranıp zam yapıyorlar. Açıkçası biz bu ülkenin ekonomisinden sonra geleceğimizi sorgulamaya başladık. Biz daha çocuğuz ama ekonomik sorunlardan dolayı çocukluğumuzu, gençliğimi yaşayamaz olduk” dedi.
Bu zamların öğrencilerin ve ailelerin hayatını olumsuz etkilediğini dile getiren lise öğrencisi, zamların asıl nedeninin öğrencileri açık öğretime yönlendirerek ucuz iş gücünü arttırmak olduğunu söyledi ve ekledi; “Devlet eğitime destek olmalı. Hatta tamamını karşılamalı. Çünkü biz geleceğin işçisi değil, kendi mesleğimizin sahibi olmak istiyoruz!” diye ifade etti.
“SEÇİM VAADİ UNUTULDU"
Kartal Şehit Burak Cantürk Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi öğrencisi de ulaşıma gelen zamların kendilerini olumsuz etkilediğini, okula ve staja giderken ulaşıma fazlasıyla masraf yaptıklarını söyledi. “Öğrenciler hiç düşünülmüyor. Her aileye finansal zorluk çıkartmak zorunda kalıyoruz istemsizce. Her gün defalarca kez kullandığımız toplu taşımaya gelen zamları anlamsız buluyoruz. İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu seçim zamanın da ulaşımı arttırmayacağını ve daha da ucuz olacağının vaatlerini vermişti. Ama bugün gelinen noktayı görüyoruz” diyerek, insanların zor duruma düştüğünü belirtti.
“İNSANLAR GELEN ZAMLARA KARŞI NASIL DİRENECEK?”
Lisede okuyan Süleyman ve ortaokul öğrencisi olan Şerife ise ulaşım zammını çok fazla bulduklarını, asgari ücrete oranla bu zammın mantıksız olduğunu ifade ederken, “İnsanlar gelen zamlara karşı nasıl direnecek? Öğrenciler yani biz okula giderken ve dönerken her gün bu kadar para mı harcayacağız? Zaten asgari ücret ne kadar ki, biz böyle geçimimizi sağlamaya çalışalım? İnsanı hayattan soğutmaya çalışıyorlar. Sonra da diyorlar ki ‘gençler bizim geleceğimiz, onlar okullarına rahat gitsinler’ ama bizim bu şartlar altında okuma hevesimiz bile kalmıyor. İnsanlar hiç dışarı çıkıp gezemeyecek mi? Hep evde kapalı mı duracaklar? Zaten bu şartlar altında da böyle gözüküyor” dedi.
Okumanın artık daha da zorlaştığını, gençlerin bu ekonomik nedenlerden dolayı okulu bırakmak zorunda kaldıklarını söyleyen gençler, sosyalleşemediklerini ve sosyalleşmek için sadece kuzenlerinin evine giderken artık ulaşım zammı nedeniyle bunun da zor olduğunu dile getirdi.
Evrensel'i Takip Et