Yunusemre Belediyesinde sendika ‘referandumu’ iptal edildi
Yunusemre Belediyesinde çalışan işçiler adına sözleşme masasına oturacak sendikanın belirlenmesi için önce referandum yapılacağı duyuruldu sonra referandum iptal edildi. İşçiler duruma tepki gösterdi.
Fotoğraf: DHA
Manisa’nın Yunusemre Belediyesi’ne bağlı Organizasyon A.Ş. şirketinde yetkili sendikanın belirlenmesi için belediye yönetimince işyerlerine sandık konulacağı ve sözleşme yapılacak sendikanın bu şekilde belirleneceği açıklanmıştı.
11 Ocak Cumartesi günü yapılacağı belirtilen seçim, önce 14 Ocak Salı gününe ertelendi. 13 Ocak akşamında ise Yunusemre Belediyesi hesaplarından yayınlanan yazılı açıklamayla seçimlerin iptal edildiği ilan edildi.
Yunusemre Belediyesinin seçimlerin iptaline ilişkin açıklaması şu şekilde:
“Yunusemre Belediyemiz bünyesinde demokratik bir sendikal örgütlenme süreci için; Hizmet-İş Sendikası, Belediye-İş Sendikası ve Genel-İş sendikası ile görüşmeler yapılmış ve üç sendika temsilcilerimiz ile bir araya gelinmiştir. Sendikalar ile ORTAK KARAR alınmış, sandık kurularak seçim yapılmasına karar verilmiştir. Gelinen noktada seçim yapılması konusunda sendikalar anlaşmazlığa düşmüştür. Bu anlaşmazlığın ileriki süreçte iş barışını olumsuz etkileyeceği değerlendirilmiştir. Bu nedenle 14.01.2025 tarihinde seçim yapılması yönündeki karardan sendikalar da bilgilendirilerek vazgeçilmiştir. Anayasa ve hukuka uygun örgütlenme hakkının kullanılması, yasal sürecin işlemesi ve her türlü demokratik ortamın sağlanması için üzerimize düşen sorumluluğu yerine getireceğimizi kamuoyu ile paylaşırız.”
AÇIKLAMADA YOK, HİZMET İŞ’İN MESAJINDA VAR: “YETKİLİ BİZİZ!”
Hizmet-İş sendikasından işçilere gönderilen mesajda ise Yunusemre Belediyesi’nin açıklaması işaret edilerek şu ifadeler kullanılıyor: “Kıymetli arkadaşlar sendikamız belediyemizdeki tek yetkili sendikadır. Sözleşmemiz bir buçuk yıl daha devam etmektedir. Hak mahrumiyeti yaşamamanız için sendika üyeliklerimizi gerçekleştirelim, yalan yanlış söylemlere lütfen itibar etmeyin. Belediye Başkanımız Semih Balaban gerekli açıklamayı yapmıştır”. Ancak Yunusemre Belediyesi’nin açıklamasında yetkili sendikanın Hizmet-İş olduğu ve Hizmet-İş ile yapılan sözleşme ile devam edileceği yönünde bir ibare yer almıyor.
“ÜYELİKTEN ÇEKİLEN HAKLARDAN YARARLANAMAZ” TEHDİDİ
Hizmet-İş sendikasının, Hizmet-İş’ten istifa eden üyelerine gönderdiği mesajda “Üyeliğimizden çekilmeniz nedeniyle, sendikamızın sağlamış olduğu ekonomik ve sosyal bütün haklar ile beraber ferdi kaza sigortası güvenceniz sona erecektir” ifadelerine ise işçiler tepkili. Sendikanın bu mesajının “aba altından sopa gösterip hem kafaları bulandırmak, hem de sindirerek yönetmeye devam etmek” olduğunu ifade eden işçiler, dayanışma aidatı ödeyerek, mevcut bir sözleşme varsa, bundan faydalanmaları için yeterli olduğunu ifade ediyorlar.
DAYANIŞMA AİDATI NEDİR?
İşçilerin işaret ettiği “Dayanışma Aidatı” ödeyerek sözleşmeden yararlanabilme imkânının bulunduğuna ilişkin 6356 sayılı Kanun’un 39/4 bölümü şu şekilde:
“Toplu iş sözleşmesinin imzası sırasında taraf işçi sendikasına üye olmayanlar, sonradan işyerine girip de üye olmayanlar veya imza tarihinde taraf işçi sendikasına üye olup da ayrılanlar veya çıkarılanların toplu iş sözleşmesinden yararlanabilmeleri, toplu iş sözleşmesinin tarafı olan işçi sendikasına dayanışma aidatı ödemelerine bağlıdır. Bunun için işçi sendikasının onayı aranmaz. Dayanışma aidatı ödemek suretiyle toplu iş sözleşmesinden yararlanma, talep tarihinden itibaren geçerlidir”. (Manisa/EVRENSEL)