Aydın’ın nefes aldığı yeşil alana adliye yapılacak
Aydın’da yeni adliye binası yapımı için fidan üretimi yapılan yeşil alanın imar planları değiştirildi. AYEP Sözcüsü Hastaoğlu: “Şehrin nefes aldığı fidanlığın kapatılması ciddi sorunlara yol açacak.”
Fotoğraf: Plan değişikliği raporu
Özer AKDEMİR
Aydın’da yeni adliye binası yapımı için fidan üretimi yapılan yeşil alanın imar planlarının değiştirilmesi tepki çekiyor. Fidanlığın adliye binası yapımı ile ilgili görüşlerini aldığımız Aydın Ekoloji ve Yaşam Platformu (AYEP) sözcüsü Gönül Yücel Hastaoğlu kentteki tek ve aktif olarak kullanılan orman fidanlığının kapatılmasının ciddi sorunlara yol açacağını dile getirdi.
35 DÖNÜM YEŞİL ALAN OGM’DEN ALINIYOR
Aydın’ın merkez ilçelerinden Efeler’de Cumhuriyet Mahallesi sınırları içerisinde yer alan 53.166,49 metrekare yüz ölçümlü alanın imar planları Orman Genel Müdürlüğü (OGM) ile Milli Emlak Genel Müdürlüğü arasında imzalanan protokolle değiştirildi. OGM’nce fidanlık olarak kullanılan yeşil alanın 35.166,49 m2’lik bölümünün Maliye Hazinesi adına tescil edilerek imar planında ‘Ağaçlandırılacak Alan’ olan kullanım kararı, Aydın Adliyesi yapılabilmesi amacıyla ‘Resmi Kurum Alanı’ kullanım kararı olarak değiştirildi. Buna dönük hazırlanan 1/5000 ölçekli Nazım ve 1/1000 ölçekli Uygulama İmar Planı Değişikliği teklifi, 10 Ocak 2025 tarihinde Aydın Valiliği Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü ilan panosunda askıya çıkarıldı.
FİDANLIK ŞEHRİN NEFES ALDIĞI BİR YER
Konuya ilişkin görüşlerini aldığımız AYEP Dönem Sözcüsü Gönül Yücel Hastaoğlu, Aydın Orman Fidanlığı’nın 1962 yılında Aydın ve çevresindeki orman ağaçlandırmalarında, kamu kuruluşları ve özel şahısların tesis edecekleri ağaçlandırma sahalarında fidan ihtiyacını karşılamak amacıyla kurulduğunu belirterek, “Halen yılda bir buçuk milyondan fazla fidan üretimi yapan, içerisinde bir dönüme yakın sera ve havuz bulunan şehrin orta yerinde kuşları böcekleri barındıran doğal bir yeşil alandır. Şehrin nefes aldığı bir yerdir” dedi.
Burada üretilen Kızılçam, fıstıkçamı, ceviz, incir vb. fidanların Aydın ve çevre illerde dikildiğine dikkat çeken Hastaoğlu, şöyle konuştu; “Ayrıca gül, lavanta, biberiye, defne vb. tıbbi aromatik ve süs bitkileri olmak üzere 88 türde üretilen fidanlar kamu kurum ve kuruluşlarına, okullara, hastanelere, Üniversiteye bedelsiz olarak veriliyor.”
ORMAN YANGINI VE KURAKLIK UYARISI
Fidanlığın Şehir İmar Planında “Yeşil Alan” olarak kayıtlı olduğuna dikkat çeken Hastaoğlu, 3194 sayılı İmar Kanun’una göre Yeşil sahalara inşaat yapılmasına izin verilemeyeceğinin altını çizen Hastaoğlu, “Toprak; ekonomide ikamesi ve üretimi olmayan tek doğal kaynaktır. Gelişmiş ülkelerde ancak 4. 5. sınıf topraklara inşaat izni verilmektedir. Aydın, 1. derece orman yangınlarına hassas bölgedir. Yaz aylarında sadece ormanlarımız değil tarım alanlarımız da ciddi yangın tehdidi altında” dedi.
İKLİM DEĞİŞİKLİĞİNDE ORMAN VARLIĞI YAŞAMSAL ÖNEMDE
Meteoroloji Genel Müdürlüğünce yayınlan 2024 yılı nisan / eylül ayları Kuraklık Haritasına göre Aydın “en şiddetli kuraklık” kategorisindeki şehirlerden olduğunu kaydeden Hastaoğlu, bu nedenle de şehirdeki orman varlığı ve ağaçlandırma faaliyetlerinin yaşamsal önemde olduğunu belirtti. Hastaoğlu gazetemize şunları söyledi; “Orman varlığının ve şehrin doğal yapısının korunmasında bu denli etkili ve gerekli olan, Aydın'daki tek ve aktif orman fidanlığının kapatılmasına karşılık yeni bir fidanlık yeri gösterilmedi. Kaldı ki gösterilse bile yeniden aynı verimin elde edilmesi on yıllar alacak olup fazladan emek, mesai ve devlete çok maliyet getireceği açık.”