Eğitim Sen Denizli Şubesi: Eğitimde bir dönem bitti, sorunlar katlanarak arttı!
Eğitimde yaşanan sorunların katlanarak arttığına dikkat çeken Eğitim Sen Denizli Şubesi, MESEM, ÇEDES, ÖMK ve kalıcı yaz saati uygulamasının kaldırılması istedi.
Fotoğraf: Evrensel
Eğitim Sen Denizli Şubesi, 2024/2025 eğitim öğretim yılının ilk yarı yılının bitimiyle değerlendirme raporu yayımladı. Eğitim Sen Denizli Şube Başkanı Hüseyin Özdemir şube binasında yaptığı açıklamada, eğitimde yaşanan sorunların katlanarak arttığına dikkat çekti. MESEM, ÇEDES, ÖMK, eğitimde ticarileşme ve bütçe sorunları öne çıkan sorunlar olarak sıralanırken kalıcı yaz saati uygulamasının da kaldırılması istendi.
Okulların fiziki altyapı ve donanım eksiklikleri giderilmediğini, kalabalık sınıflar, ikili öğretim ve taşımalı eğitimden kaynaklı sorunlara çözüm üretmek yerine alınan kararlarla yeni mağduriyetlerin yaratıldığını söyleyen Özdemir, “Tasarruf tedbirleri” kapsamında taşımalı eğitimden yararlanan bir milyonu aşkın öğrencinin yüzde 30’u taşımalı eğitim kapsamından çıkarıldığını bilgisini verildi.
“OKULLARDA YAŞANAN DİNSELLEŞME UYGULAMALARI SÜRMÜŞTÜR”
2024/25 eğitim-öğretim yılının ilk yarıyılında çeşitli uygulamalarla eğitim sisteminin laik, bilimsel ve kamusal niteliği ciddi şekilde zedelendiğini dile getiren Özdemir, ÇEDES projesi ve birçok farklı protokol ile okulların dinci ve gerici vakıflara açıldığını söyledi.
Kalıcı yaz saati uygulaması nedeniyle ülkenin batısında yaşayan öğrenciler gün doğmadan, zifiri karanlıkta uyanıp evden çıkmak zorunda kaldığını ifade eden Özdemir, “Kalıcı yaz saati uygulamasının hiçbir tasarruf sağlamadığı Elektrik Mühendisleri Odası tarafından ispatlanmıştır. Kısa ve soğuk kış günlerinde öğrencilerin karanlığa mahkûm olmamaları için sabit yaz saati uygulaması inadından vazgeçilmelidir” dedi.
“ÇOCUK İŞÇİLİK 11 YAŞA İNDİ”
Çocukların MESEM’ler aracılığıyla çalıştırılarak iş cinayetlerine kurban edildiğini belirten Özdemir, “Bugüne kadar MESEM kapsamında 12 çocuk iş cinayetlerinde yaşamını yitirmiştir. Bu yıl Sivas, Bursa, Konya ve Burdur’da ‘mesleki ortaokullar’ açılmıştır. MEB, MESEM’ler ile 15 yaş altına indirdiği çocuk işçiliği yaşını meslek ortaokulları açarak 11 yaşa indirmekte kararlı görünmektedir” diye konuştu.
Öğretmenlerin sorunlarına da değinen Özdemir, son olarak şunları söyledi; “Öğretmenlik mesleğini itibarsızlaştıran, eşit işe eşit ücret ilkesini ortadan kaldıran Öğretmenlik Meslek Kanunu (ÖMK) bütün itirazlara rağmen yürürlüğe girmiştir. ÖMK’nin en tehlikeli düzenlemelerinden birisi olan Öğretmen Akademisi ile öğretmenlerin iktidarın siyasal çizgisinde yetiştirilmesi hedeflenmiştir.
20 bin sözleşmeli öğretmen ataması yapılmıştır. Ancak öğretmen atamalarında mülakat sistemi devam etmiştir. Yazılı sınavdan yüksek puan alan binlerce öğretmen mülakat puanlarıyla elenmiştir. Bu durum yeni öğretmen intiharlarına yol açmıştır. Ücretli öğretmenler, asgari ücretin altında bir ücretle çalışmaya devam etmiş, Kasım ayı ücretlerini bir ay sonra kamuoyu tepkisiyle ancak alabilmiştir. İş güvencesinden yoksun olan ücretli öğretmenler en temel sosyal ve ekonomik haklardan mahrum bırakılmıştır.” (Denizli/EVRENSEL)