17 Ocak 2025 14:53

Ahmet Haskiro davası: Çocukların asansör kullanması yasak, çalıştırılması serbest

Asansörde hayatını kaybeden 11 yaşındaki Haskiro'nun davasında "Çocuklar asansöre binemez" tabelasının bulunduğu binada çocukların çalıştırıldığını vurgulayan Av. Bek: “Asıl sorumlular yargılanmıyor."

Fotoğraf: DHA

Paylaş

Volkan PEKAL
Adana

Adana'da Ahmet Direk Turan Haskiro’nun (11) iş hanındaki asansörde hayatını kaybettiği davada, bakım sorumlusu Recep Karayiğit, her katta “12 yaşından küçükler asansöre binemez” şeklinde levha olduğunu belirtti. Avukat Tugay Bek ise basit bir asansör kazası davası olarak görülen olayda çocuk işçiliği gerçeğine dikkat çekerek asıl sorumluların yargılanmadığını ifade etti.

Avukat Tugay Bek, FİSA Çocuk Hakları Merkezi, Çağdaş Hukukçular Derneği ve BİR TEK-SEN’in vekili sıfatıyla bu kurumlar adına davaya müdahillik talebinde bulundu. Ancak talep mahkeme heyeti tarafından reddedildi. Duruşma 16 Mayıs tarihine ertelendi.

ÇALIŞAN SANIK, PATRON TANIK KOLTUĞUNDA

Dağ Tekstil İş Hanı’nda bulunan asansörde Ahmet Haskiro’nun duvarla kabin arasına sıkışarak hayatını kaybetmesiyle ilgili dava, asansör şirketi yetkilisi Recep Karayiğit ile bina sorumlusu Ömer İnce hakkında “taksirle ölüme neden olma” suçundan 6’şar yıla kadar hapis cezası talebiyle açıldı. 13. Asliye Mahkemesi’nde görülen davada binadan ve asansörden sorumlu olduğunu iddia eden Ömer İnce (38) ile asansör firması yetkilisi Recep Karayiğit (59) yargılanıyor. Dağ Tekstil patronu Özcan Dağ ise dosyada tanık olarak yer alıyor.

İFADELER DAĞ TEKSTİL’İ İŞARET EDİYOR

Soruşturma aşamasında hazırlanan dosyada olayı üstlenenlerden Çetin Çelikhal, ölümün gerçekleştiği iş hanında 3-4 kat ‘isimsiz’ atölyesinin bulunduğunu, anne Sefa Haskiro’nun yanında çalıştığını ifade etmişti. Ayrıca çocuğun annesinin yanına geldiğini söylese de duruşma sırasında tüm ifadeler Kaside Giyim markası ile üretim yapan Dağ Tekstil’i işaret ediyor. Ahmet Haskiro’nun annesi Sefa Avvaf, beyanlarında maddi ve manevi zararların karşılandığı gerekçesiyle şikayetçi olmasa da Kaside Giyim iş yerinde 5 aydır sigortasız olarak çalıştığını açıkça söyledi. Ömer İnce, Haskiro ailesine yapılan maddi manevi tazminatı kendi cebinden karşıladığını iddia etti. Ancak anne, Ömer İnce’yi tanımadığını ve bu ödemeyi iş yeri sahibi Özcan Dağ’ın yaptığını ifade etti. Özcan Dağ da ifadesinde Ömer İnce’nin teyzesinin oğlu olduğunu ve binanın muhasebe işlerini yaptığını kabul etti.

AVUKAT BEK: ASIL SORUMLULAR YARGILANMIYOR

Davayı yakından takip eden Avukat Tugay Bek, şu ifadeleri kullandı: "Ahmet Haskiro, annesiyle birlikte sigortasız çalıştığı Kaside Giyim atölyesinde çalışırken asansör kazasında hayatını kaybetti. Ancak davada asıl sorumlular olan patronlar yargılanmıyor. Muhasebeci Ömer İnce ve asansör firması yetkilisi Recep Karayiğit sanık olarak yargılanıyor. Bu, asıl patronların korunmasına yönelik bir perdeleme çabasıdır."

“ÇALIŞAN DEĞİLSE AHMET ASANSÖRE NASIL BİNDİ?​”

Asansörün bakımından sorumlu firma sahibi Recep Karayiğit, olaydan önce Makine Mühendisleri Odası’nın bir denetim yaptığını ve asansörün bakım ve onarımlarında eksik olmadığına dair mai etiket verdiğini ifade etti. Karayiğit ayrıca yük için kullanılan asansör için her katta “12 yaşından küçükler asansöre binemez” şeklinde levhalarının olduğunu belirterek güvenliği sağlamak için akbil sistemi kurduklarını da ekledi. Akbilin her katta bir yetkili kişiye verildiğini ifade eden Karayiğit, “Yani dışarıdan birisinin binmesi mümkün değildir. Çocuk ya akbil temin etti ya da birisi verdi. Böyle bir asansöre o çocuk nasıl tek bindi ve bu olay yaşandı anlamadık” dedi.  Av. Tugay Bek, "Beş katlı bir iş hanında, sadece yük taşımaya ayrılan bir asansörü kullanmaya zorlanan çalışanlar, kaza riskleriyle baş başa bırakılıyor.  Ahmet orada çalışan değil, misafir olarak bulunuyorsa o asansöre nasıl binebildi?​” diye sordu.

AİLEYE PARAYI KİM VERDİ?

Bina sorumlusu sanık Ömer İnce de Özcan Dağ’a ait Dağ Tekstil İş Hanı’nda bir sorumluluğu olmadığını sadece iş yerinin muhasebe işlerini yürüttüğünü belirtti. Bina sorumlusu olarak kendisinin göründüğünü ve asansör sözleşmesini de Recep Karayiğit ile kendisinin yaptığını dile getiren İnce, “O çocuğun asansöre nasıl bindiğini hala anlayabilmiş değilim. Ben bina sorumlusu olarak görünüyorum. Asansörlerin bakımını kontrol etmek sorumluluğu yerine getirmekse yaptım. Ben üzerime düşen her şeyi yaptım. Hatta olay sonrası annenin maddi zararlarını kendi cebimden karşıladım. Zaten böyle bir olay olduğu için çok üzgünüz” dedi.

“MADDİ DESTEKTE BULUNDUKLARI İÇİN ŞİKAYETÇİ OLMADIM”

Anne Sefa Avvaf, Dağ Tekstil İş Hanı’nda bulunan Kaside Giyim isimli iş yerinde 5 aydır sigortasız olarak çalıştığını söyledi. Avvaf, oğlunu bayram alışverişi yapmak için yanında getirdiğini söyledi. Halis isimli bir yetkilinin akbili bastığını anlatan Avvaf, “Ancak asansör 1’nci katta takılı kaldı. Oğlum da ‘ben gider getiririm’ dedi ve yukarı çıktı” diye anlattı. Ömer İnce’yi tanımadığını ifade eden anne, işyeri sahipleri ailesine maddi olarak destek olduğu için şikayetçi olmadığını söyledi.

Talepleri üzerine Ömer İnce’ye zararın kimin tarafından karşılandığının sorulduğunu ifade eden Bek, “Mahkeme başkanı ‘Bu gereksiz bir soru. Elbette patronu karşılamıştır. Kendisi neden karşılaşsın ki?​” şeklinde cevap verdi. Biz ısrarla bu sorunun önemli olduğunu ve sorulması gerektiğini dikkat çektik ve talepte bulunduk. Bizim ısrarımız üzerine sanık Ömer İnce bizzat kendisinin karşıladığını söyledi. Ama aynı soru Ahmet Haskiro'nun annesine sorulduğunda Ömer İnce'yi ve öteki sanıkları hiçbir şekilde tanımadığını bilmediğini beyan etti dedi.  

“DAĞ TEKSTİL PATRONLARI HAKKINDA SORUŞTIRMA AÇILMALI”

Özcan Dağ ise tanık olarak verdiği ifadede Ömer İnce’nin teyzesinin oğlu olduğunu, Binanın muhasebesini tuttuğunu söylüyor ve Kaside Giyim’de çalıştığını kabul ediyor. Avukat Tugay Bek, "Bu duruşmada, Ahmet Haskiro'nun annesi sigortasız bir şekilde çalıştığını ve çalıştığı iş yerinin Dağ Tekstil patronu Özcan Dağ’a ait Kaside Giyim olduğunu açıkça belirtti. Miktar belirtilmiyor ama söz konusu parayı da Dağ Tekstil patronundan aldığı anlaşılıyor. Bu duruşmada ortaya çıkan yeni bulgularla birlikte, Kaside Giyim ve Dağ Tekstil patronları hakkında yeni bir soruşturmanın başlatılması ve davanın açılması gerektiği bir kez daha netleşti” şeklinde konuştu.

“DAVA BİREYSEL KUSURLARA İNDİRGENMEYECEK SİSTEMSEL SORUNLAR İÇERİYOR”

Tugay Bek, davanın sadece bireysel kusurları değil, mülteci çocuk işçiliğinin yaygınlaşması gibi sistemsel sorunları da gün yüzüne çıkardığını ifade ediyor. Bek, “Bu dava ne yazık ki bir yaşı küçük çocuğun çalıştırılması ve ölümüne sebebiyet verilmesi davası olmanın dışında bir asansör kazası gibi bakılıyor” dedi. Şu an bile Adana'daki pek çok kayıt dışı atölyede çocuk işçilerin çalıştığına dikkat çeken Bek, “Tüm Adana bu gerçeği biliyor ancak caydırıcı cezalar verilmediği sürece bu düzenin değişmeyecek” diyerek, çocuk işçilik sorununa değindi.

ÖNCEKİ HABER

Ticaret Bakanlığı'ndan Suriye'nin uyguladığı gümrük vergisine ilişkin açıklama

SONRAKİ HABER

Üniversite öğrencisine SSCB bayrağından hapis cezası

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa