Patronlar faturayı işçiye kesiyor, işçinin bir programı olacak mı?
İşçilerin maaşlarını en büyük maliyet kalemi gören bir liman da yüzbinlerce konteyner indirip bindirmenin hiç mi hiç önemi yoktur. Kıymetimiz ortadadır.
(Temsili görsel) | Fotoğraf: Pixabay
Dubai Port Evyap İşçisi
Kocaeli
Merhaba işçi arkadaşlarım.
Evrensel gazetesi aracılığı ile size sesleniyorum. Her sektörde olduğu gibi limanlarda çalışan için de 2024 yılı yoksulluk, hayat pahalılığı, kredi kartlarına yüklenme ile geçti. Hükümetin asgari ücret zammının altında bir oranla ücretlerimiz zamlandı. Zam beklentimizin altında kalınca bir grup işçi liman müdürü ile görüşmeye gitmiş. Konu basit. Düşük zam ve geçim sıkıntısı. Yönetime zam baskısı olarak gitmişler. Tabi işçiler topluca hareket edince müdür bir telaşlanmış. Aslında işçilerin birlikte hareket etmesinin ne anlama geldiğini biz de onlar da biliyordur. İşçiler arasında farklı düşünenler vardır. Liman da işveren açısından en büyük giderin enerji olduğunu düşünürken, müdür onlara en büyük giderin işçi maaşları olduğunu söylemiş. Bunca işe, kazandırdığımız paralar hiç önemli değilmiş gibi işçi zam istemese, hak talep etmesek Evyap limanı güllük gülistanlık bir işyeri olacakmış havası vardı. Bir de müdür yasalar gereği toplu maaş bilgisi vermeyeceğini söyleyerek “ben ücretleri, zammı sizle burada konuşmam” demiş.
İşçilerin maaşlarını en büyük maliyet kalemi gören bir limanda yüzbinlerce konteyner indirip bindirmenin hiç mi hiç önemi yoktur. Kıymetimiz ortadadır. İşçinin düşük ücreti, çocuğuna vereceği harçlık, ev kirasını nasıl ödediği, kredi kartına yüklenmesinin önemi de olmaz. Yılsonu düzenlenen o şaşalı eğlenceli parti sadece görüntüdür. Ama yaşadıklarımız ise gerçektir. Çok değil birkaç yıl önce asgari ücretin katları ücret alırken, şimdi her yıl kaybede kaybede ücretlerimiz eridi de eridi. Diplerdeyiz yani. Limandaki büyük kaza sonrası işten atılma korkusu da yaşadık. Dubai Port ile ortaklık sonrası emekli olanlar oldu. Liman da bir sirkülasyon oldu, 5510 sayılı kanunda yer alan güncelleme katsayısı hesaplama yöntemi sebebiyle 2015 yılında daha az emekli maaşı bağlanacağı söylentisi sonrası emekliliği gelenler mağduriyet yaşamamak için emekli oldu. Limanda en düşük maaşı mafi’deki arkadaşlar alıyor. Giydirilmiş ücretleri 30 binlerde. Vinç’te çalışanlar belki memnundur. Ama mesailer olmasa liman işçisi olarak halimiz perişan. Ekstra bir gider çıksın bu ay göçüyoruz yani. Nasıl öderim, ne yaparım telaşesi içindeyiz. 2024 yılı liman işçisi açısından sıkıntılı geçti. Kaza şu bu derken buna rağmen toplantıda “400 bin adet konteyner iş yapmışız” denildi. Yani işçiler olarak kazandırmışız. Ama mesele bizim ücret ve haklarımıza gelince “inşallah iyi olacak” deniliyor. 2025 yılı ücret zammı ne olacağını da bize bu ortam gösteriyor. Asgari ücretin yüzde 30 zamlandığı bir yerde bize verilecek zam da üç aşağı beş yukarı o kadar olur.
Her şeyin zamlandığı, çalışmaktan başka sosyal faaliyetimizin kalmadığı bir yıl bizi bekliyor. Limanda bir sessizlik hakim, işçinin gardı düşmüş. Asgari ücrete yapılan komik zam sebebini de bilmemiz lazım. Hükümet üç yıllık Orta Vadeli Program (OVP) açıkladı. Bu üç yılda hedef ücretleri baskılamak, daha esnek ve kuralsız çalışma, hak kayıplarının arttığı bir hedefle ortaya çıktılar. Biz liman işçilerinin çoğunluğu bundan bir haberiz. Üç yıllık bir plan yapılmış ama bizim haberimiz yok, varsa da üç beş kişi biliyor. Kısaca patronlar ve hükümeti faturayı bize kesme derdinde. Peki, biz el pençe bekleyecek miyiz? Bu yıl ki zam düşük olursa, işçinin buna karşı programı nedir? Bunu bir düşünelim.