Elbistan-Afşin Termik Santrali'ne ek ünite hazırlığına tepki: Zehir soluyoruz
Elbistan-Afşin Termik Santrali nedeniyle zehir soluduklarını belirten Salman Cırık, “Hastalıksız insan kalmadı. 11 torunumda da hastalıklar var. Artık dumandan bıktık” dedi.
Fotoğraf: DHA
Ceylan ŞAHİNLİ
Bilal BABAT
Maraş’taki Elbistan-Afşin A Termik Santrali'nin ihalesini alan Çelikler Holding, santrallerin çevre üzerindeki olumsuz etkilerine yönelik tepkilere rağmen ek iki ünite daha yapmaya hazırlanıyor.
Santrallerin faaliyete girdiği 1980'li yıllardan bu yana Elbistan ve Afşin’de hava, toprak ve su kirliliği had safhaya ulaşırken, kirlilik ve santrallerin sağlık üzerindeki olumsuz etkisi nedeniyle iki ilçede de genç nüfus göçü sürüyor. Göçün başka bir nedeni ise hava, su ve toprak kirliliğinin neden olduğu tarım ürünlerindeki verim düşüşü olarak görülüyor. Özellikle termik santralin yaydığı toz ve duman, santrale yakın yerleşim yerlerinde yaşayanların en büyük şikayeti.
YER ALTI SULARI DERİNLERE ÇEKİLDİ
Santrallin işletilmesinde kullanılan kömür havzalarının kurutulması için iki ilçede açılan 200 sondaj kuyusundan çekilen 10 milyon ton su bölgedeki yer altı suyunun daha derinlere çekilmesini de beraberinde getirmiş durumda. Geçmişte 20 metreden itibaren çıkan su şimdi 200 metreden çıkarılabiliyor. Uzmanlar, yer altı sularının giderek öldüğü ilçe için, susuzluk krizinin kapıda olduğu uyarılarını yapıyor.
Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığının raporlarına da yansıyan hava kirliliğine dair, Elbistan havasının yer yer hassas gruplar için tehlikeli olabilecek bir safhaya geldiğini kaydediliyor. Bölge sakinleri, tüm olumsuz etkisine rağmen santralin genişletilmesi çabasına karşı çıkıyor. Santral ve çevresinde Afşin’in Çoğulhan, Alemdar, Karagöz, Karahüyük, Sinekli, Çomudüz, Bakraç, Büğet, Berçenek, Altınelma, Tanır kırsal mahalleleri ve Elbistan'ın Akbayır, Karahüyük, Ağlıca, Doğan, Kuşkayası kırsal mahalleri var. Söz konusu mahalleliler, yapılması planlanan ek ünitelere karşı tepkili.
KÖYLERİ 100 HANEDEN 26 HANEYE DÜŞTÜ
Afşin’in Berçenek mahallesinde yaşayan halk ozanı Âşık Mahzuni Şerif'in kardeşi Salman Cırık (73) ve eşi Zehdet Cırık da bu mahallelilerden. Yüzlerce yıl önce Elbistan'ın Hasankendi köyünden yayla olarak kullandıkları Berçenek'e göç ettiklerini anlatan Salman Cırık, bir zamanlar 100 hane olan köylerinin bugün 26 haneye düştüğünü, kalanların da yaşamlarının büyük tehditler altında olduğunu ifade etti.
Cırık, "Burada anamızdan doğduk doğalı zehir yutuyoruz" diyerek termik santral sebebiyle yaşamlarının zorlaştığını belirtti. Cırık, "Nefes darlığı, KOAH, kanser, kalp her şey var" ifadelerini kullandı.
Köylerinin kıraç bir köy olduğunu, geçmişte de zor şartlar altında geçimlerini sağladıklarını belirten Salman Cırık, termik santral ardından geçimlerinin bir o kadar daha zorlaştığını ifade etti.
Eskiden köylerinin daha güzel bir yer olduğunu, şimdi duman sebebiyle nefes alamadıklarını belirten Zehdet Cırık ise, "Hayvanlarımız çayır çimen yiyorlar ama yedikleri şey kül aslında. Bir şey ekip biçemiyoruz. Çocuklarımız burada kalamadı, evler dağıldı. Köyde kalanların tamamı eşiyle birlikte yaşayan yaşlılar. Yeni üniteler yapılmak isteniyormuş, biz bunları istemiyoruz" şeklinde konuştu. (Maraş/MA)