Karaburun'da İris Gölü için planlara itiraz edildi
Karaburun Sivil İnisiyatif ve Karaburun Yerel Fok Komitesi, askıya çıkan 25 bin ölçekli Karaburun planlarına İris Gölü üzerinden itiraz etti. Planlarda koruyucu değişiklikler yapılması istendi.
Fotoğraf: Karaburun Sivil İnisiyatifi
Çevre, Şehircilik ve iklim Değişikliği Bakanlığı Tabiat Varlıklarını Koruma Genel Müdürlüğü tarafından hazırlanan, “Karaburun-Ildır Körfezi Özel Çevre Koruma Bölgesi”ne ilişkin 1/25000 ölçekli Nazım İmar Planı” ikinci kez yayımlandı. Askıya çıkan 1/25000 ölçekli Nazım İmar Planı'na göre bölgedeki, konut, ticaret, turizm, çalışma alanları, sosyal altyapı alanları ve yeşil alanlar yeniden belirlendi.Askıda planlara Karaburun Sivil İnisiyatif ve Karaburun Yerel Fok Komitesi'nden itiraz geldi. İris Gölü'nün koruma alanları ile ilgili yapılan itirazda İris Gölü'nün Karaburun – Ildırı Körfezi Özel Çevre Koruma Bölgesi sınırları içerisinde kalmasına rağmen bu koruma kararının göl çevresinde yapılaşma veya enerji yatırımlarına engel olmadığı ifade edildi. Planların, yeniden gözden geçirilmesi istendi.
“TAMPON BÖLGE BELİRLENMELİ”
Karaburun Sivil İnisiyatif ve Karaburun Yerel Fok Komitesi tarafından yapılan ortak açıklamada şu ifadeler yer aldı:“...İris’e geçtiğimiz hafta yaptığımız gözlemde; Suyun azaldığını, sazlıkların kuruduğunu, gölü kurutmak amacıyla eskiden açılmış olan kanallar boyunca suyun biriktiğini, kaçak su kullanımı ve yoğun otlatma baskısının devam ettiğini ve her şeye karşın İris’i terk etmeyen kuşlarını gördük. Yeniden yeşil sazlıklarına ve bol suya kavuşacağı günlerine dönmesi umudu, özlemiyle ayrıldık İris’ten..
İris’in Sulak Alan Tescili ile ilgili süreç yavaş ilerlese de ilgili birimlerle iletişimlerimiz sürüyor. Ülkemiz 1994 yılında taraf olduğu Ramsar Sözleşmesi kapsamında sahip olduğu sulak alanları korumayı ve akılcı kullanmayı taahhüt etmiştir. İris Gölü’nün bu kapsamda değerlendirilerek Sulak Alan Tescili’nin ivedilikle yapılması gerekmektedir. İris Gölü, sulak alan koruma alanı statüsünde olmadığı için, koruma bölgesine ilişkin tampon bölgeler belirlenememektedir. Göl çevresi mevcutta birinci derece sit alanı statüsündedir. İris Gölü ve çevresinin ‘Kesin Korunacak Hassas Alan’ ilan edilmesi ve uzman görüşüyle belirlenecek tampon bölgenin ‘Nitelikli Doğal Koruma Alanı’ statüsüne getirilmesi ayrıca plan notlarında da göl ve çevresi özelinde kararların belirtilmesi önemlidir.
JANDARMA KONTROL NOKTASI KURULMALI
Sulak Alan Tescili öncesinde, kaçak avcılığın önüne geçilmesi, kepçe, traktör vb. araçların girişinin önlenmesi, yoğun otlatmanın engellenmesi ve yangın çıkaranlara karşı caydırıcı olması amacıyla Jandarma Kontrol Noktasının tekrar İris Mevkiinde kurulması için taleplerimizi ilgili birimlere ilettik.” (HABER MERKEZİ)