Kocaeli İSİG Meclisi: 2024 yılında Kocaeli'de 46 işçi çalışırken hayatını kaybetti
Kocaeli İSİG Meclisi 2024 yılı raporunu yayımladı. Rapora göre 2024 yılında Kocaeli'de 46 işçi çalışırken hayatını kaybetti. Kocaeli’deki işçi ölümlerinde ise en yüksek pay metal sektöründe.
Fotoğraf: Evrensel
Kocaeli İSİG Meclisi 2024 yılı raporunu yayımladı. Mimarlar Odası Taş Bina'da yapılan basın açıklamasıyla Kocaeli'de yaşanan iş cinayetlerine ilişkin rapor sunuldu.
İSİG Meclisİ adına konuşan Selçuk Karstarlı "Her ne kadar yıllar içinde ilimizdeki işçi ölümleri azalıyor gibi gözüksede, geçtiğimiz yıl SGK ve İSİG meclisi verilerini kıyasladığımız çalışmada aslında olanın; ölümlerin daha az basına yansıması olduğunu gördük. İlimizdeki işçi ölümlerinde ise en yüksek payın metal sektöründe olduğu görülüyor. Metal sektöründeki istihdamın ülke genelinde en yüksek olduğu illerden biri olmakla birlikte bu oranın 2013-2023 arasındaki oranın neredeyse iki katı. Metal sektörü ölümlerinin ülke genelindeki oranı ise yüzde 6'dır" dedi.
“KOCAELİ'DE KALP KRİZİ ORANI YÜKSEK”
Raporda Kocaeli'de son 11 yılda yılda en fazla trafik/servis kazaları, ezilme, kalp krizi, yüksekten düşme gibi durunlar en fazla ölüme neden olurken, kalp krizi nedeni ile ölüm oranınını diğer illerin oldukça üstünde olduğu belirtildi. Son yıllarda iş cinayetlerinin artmasında önemli etkenlerden biri olan moto kurye hizmetleri nedeniyle de Kocaeli'de 2023 yılında 4 moto kuryenin çalışırken hayatını kaybettiği ifade edildi.
“YÜKSEK ENFLASYON TEHLİKELİ İŞLERDE ÇALIŞMAYA MECBUR BIRAKIYOR”
İş cinayetlerinin yaş gruplarına göre dağılımına bakıldığında ise en fazla ölümün 30-49 yaş aralığında olduğu görülmekle birlikte, Kocaeli'de 2024 yılında 2 işçi, 2013-2023 arasında ise 45 işçinin 65 yaş üzerinde olmasına rağmen iş cinayetlerinde hayatlarını kaybettiği belirtilerek; yüksek enflasyonun düşen emekli ücretlerinin, her geçen gün daha fazla emekliyi tehlikeli işlerde çalışmaya mecbur ettiği vurgulandı.
“SENDİKASIZ İŞYERLERİNDE İŞÇİ ÖLÜMLERİ DAHA FAZLA”
Raporda Kocaeli'de yaşanan iş cinayetlerinin örgütlülük durumuna göre dağılımına ilişkin veriler ise işçi ölümlerinin sendikasız işyerlerinde yoğunlaştığını ortaya koyuyor. İşçi ölümlerine karşı tedbir almayan iktidarın işçilerin örgütlenmelerine karşı işverenler lehine müdahale ettiği, sendikalı olan işçilerin yasalara aykırı şekilde işten atılmasına göz yumduğu ve kolluk kuvvetleri ile işçi eylemlerini engellediğinin Kocaeli kamuoyunun yakından tanık olduğu bir durum olduğu belirtildi. Son olarak metal sektöründe grev yasaklama girişiminin ise iktidarın sermayenin çıkarını, işçinin haklarına ve yaşamına tercih ettiği belirtilerek sendikal örgütlenme ve örgütlü bir işçi sağlığı ve iş güvenliği mücadelesinin hayati önem taşıdığı vurgulandı.
2024 yılında 1'i Kocaeli'de olmak üzere en az 94 göçmen/mülteci işçi hayatını kaybettiği belirtilen raporda bir diğer dikkat çekilen nokta ise işçi intiharları oldu. Son 12 yılda geçim derdi, mobbing ve baskı sonucu 57'si Kocaeli'de olmak üzere en az 813 işçinin intihar ettiği belirtildi.
Rapora ilişkin konuşan Selçuk Karstarlı, akademik odalara ve işçi sendikalarına iş cinayetlerinin önlenmesi için taraf olma, müdahale etme ve birlikte mücadele çağrısı yaptı. (Kocaeli/EVRENSEL)