Görevden uzaklaştırılan Güney Kore Başkanı Yoon tek kişilik hücreye alındı
Güney Kore'de devlet başkanlığından uzaklaştırılan ve tutuklanan Yoon Suk Yeol, tek kişilik hücreye alındı.
ABD’nin Asya’daki önemli müttefiki Güney Kore'de sıkıyönetim ilanıyla ilgili soruşturma kapsamında devlet başkanlığı görevinden uzaklaştırılan ve dün resmen tutuklanan Yoon Suk Yeol, bulunduğu gözaltı merkezinde tek kişilik hücreye alındı.
Yonhap'ın haberine göre, Güney Kore Ceza İnfaz Kurumu Genel Müdürü Shin Yong-hae konuya ilişkin açıklama yaptı. Shin, dün tutuklanan Yoon'un başkent Seul'deki gözaltı merkezinde 12 metrekarelik tek kişilik bir hücreye alındığını belirterek "Yoon, şüphelilerin tutulduğu bekleme odasından, genel tutuklular kanadına alındı." ifadesini kullandı.
ZORLA İFADEYE GETİRİLMESİ DEĞERLENDİRİLİYOR
Yolsuzluk Soruşturma Ofisinden (CIO) bir yetkili yaptığı açıklamada, sıkıyönetim soruşturmasına ilişkin daha önce ifade vermeyi reddeden Yoon'un "ifade vermesinin sağlanması için" harekete geçileceğini ifade etti. Yetkili, "Bu noktada onu zorla (ifadeye) getirmeyi ciddi olarak düşünüyoruz. Gözaltı merkezini sorgu için ziyaret etmeyi de değerlendiriyoruz." diye konuştu.
86 KİŞİ GÖZALTINA ALINDI
Yoon'un tutuklanmasını protesto eden göstericilerin dün Seul Batı Bölge Mahkemesi binasına girmesi nedeniyle gözaltına alınan kişi sayısı 86'ya çıktı.
NE OLMUŞTU?
Güney Kore Devlet Başkanı Yoon Suk-yeol 3 Aralık gecesi sıkıyönetim ilan ederek Meclisi feshetme, politik partileri kapatma ve planlanan kitlesel işçi grevlerini ve protestoları yasaklama girişiminde bulunmuştu. Yoon, darbe niteliğindeki girişimine gerekçe olarak ise “Kuzey Kore yanlısı güçleri” ortadan kaldırmak olarak açıklamıştı. Yoon, muhalefette bulunan ancak parlamento çoğunluğuna sahip olan Demokrat Parti’yi “ulusal yıkımın başlıca sorumlusu devlet karşıtı güç” ilan etmişti.
Kendi partisi Halkın Gücü (PPP) parlamento çoğunluğunu kaybettiği için iktidar kaybına uğrayan Yoon’un açıklamasının ardından askerler parlamento binasına yönelmiş, ancak Yoon’un girişimi binlerce kişinin katıldığı halk protestoları ve milletvekillerinin müdahalesiyle birkaç saat içinde boşa düşürülmüş, Yoon sıkıyönetim kararını geri almak zorunda kalmıştı.
Güney Kore Ulusal Meclisi, sıkıyönetim ilanının anayasaya aykırı olduğunu belirterek Yoon'un azlini istemişti. Görevden uzaklaştırılan Yoon, sıkıyönetim soruşturması kapsamında 15 Ocak'ta gözaltına alınmıştı. Soruşturmacılar, Yoon'u devlet başkanlığı konutunda gözaltına aldıktan sonra Yolsuzluk Soruşturma Ofisinin başkent Seul'un güneyinde bulunan Gwacheon'daki ofisine götürmüştü. İlk gün 10 saatten fazla sorgulanan Yoon'un ifade vermeyi reddettiği bildirilmişti. Güney Kore tarihinde gözaltına alınan ilk devlet başkanı olan Yoon, sorgunun ardından gözaltı merkezine nakledilmişti. Yoon, 18 Ocak'ta alınan tutuklama kararının ardından dün Seul Batı Bölge Mahkemesi tarafından "ayaklanmaya liderlik etme" ve "yetkisini kötüye kullanma" suçlarından tutuklanmıştı. Yoon hakkındaki 3 Aralık 2024'teki sıkıyönetim ilanı nedeniyle başlatılan soruşturma sürüyor. (DIŞ HABERLER)
Evrensel'i Takip Et