Seyhan Belediyesi, işçilerle imzaladığı TİS’i gasbetme davası açtı

Seyhan Belediyesi, Genel-İş Sendikası ile imzaladığı Toplu İş Sözleşmesi’ni hedef alan bir dava açtı. İşçiler, “fedakarlık” talep eden belediye yönetimine tepki gösterdi.

20 Ocak 2025 14:39
Paylaş

Seyhan Belediyesi, Genel-İş Sendikası ile imzaladığı Toplu İş Sözleşmesi’ni (TİS) hedef alan bir dava açarak, işçilerin kazandığı hakları geriletmek için harekete geçti. Belediye yönetimi, mali durumun önceki dönemlerde bozulduğunu öne sürerek işçilerden fedakârlık talep ediyor.

İŞÇİ MAAŞLARI BÜTÇENİN YÜZDE 94’Ü YALANI

1 Ocak 2024'de başlayarak, 31 Aralık 2025'e dek süren TİS’e göre 1 Ocak 2025 tarihi itibariyle TÜFE değişim oranı + 10 puan refah payı oranında, ücret zammı yapılacak. Belediye 2025 zammına karşı dava açtı. DİSK Genel-İş Adana 1 Nolu Şube ve DİSK Bölge Temsilciliği, Seyhan Belediyesi’nin bu girişimine karşı belediye binası önünde bir basın açıklaması düzenledi. Yüzlerce işçi, belediye yönetiminin tehditlerine rağmen katıldı ve “İşçiler hakkını alacak”, “İnsanca yaşamak istiyoruz”, “İş, ekmek, özgürlük” sloganlarıyla tepkilerini dile getirdi.

İŞÇİLERİN EYLEMİ BELEDİYE’YE AÇIKLAMA YAPTIRDI

Seyhan Belediyesi, işçilerin alın teriyle kazandığı Toplu İş Sözleşmesi’ni (TİS) hedef alan dava sürecine dair yaptığı açıklamada, adeta sorumluluğu üzerinden atarak işçilerden fedakarlık bekledi. Belediye yönetimi, toplam bütçenin yüzde 94’ünün personel giderlerinden oluştuğunu iddia ederek, bu durumu “halk hizmetlerini aksatmama” iddiası ile mahkemeye taşımak zorunda kaldıklarını savundu. Belediye yönetimi açıklamasında işçilerin açıklamasını dikkate aldıklarını ifade etti. İlk adım olarak işçileri mahkemeye veren belediye yönetimi konunun diyalog ile çözülebileceğini iddia etti.

“İŞÇİLERİ ÇIKARSINLAR DA GÖRELİM”

Bir haber sitesi, Seyhan Belediyesi’nin bütçesinin 3,8 milyar lira olduğunu ve personel giderlerinin bu bütçenin %94’üne tekabül ettiğini öne sürerek, mevcut TİS’in 834 işçinin işten çıkarılmasına neden olabileceğini iddia etti. Bu haber, Seyhan ve Çukurova belediyelerinde işçilere yönelik, “Ücretler düşürülmezse işten çıkarma olur” tehdidiyle örtüşüyor. Ancak Seyhan Belediyesi’nin 2025 yılı bütçesi 6,2 milyar lira olarak kabul edildi.

DİSK Çukurova Bölge Temsilcisi Serdar Çapar, yaptığı açıklamada, işçilere ayrılan payın bütçenin %40’ını aşmadığını belirtti. Çapar, eylemlere katılan işçilere “Katılanları işten çıkarırız” şeklinde tehdit mesajları gönderildiğini ifade ederek, “Çok sevdiğimiz bir gazeteci, 800 kişinin işten çıkarılacağını söylüyor. Çıkarsınlar da burada görelim,” dedi.

"İŞÇİSİNİ MAHKEMEYE VEREN YÖNETİM, OLARAK TARİHE GEÇECEK"

DİSK Genel-İş Adana 1 Nolu Şube Başkanı Ersoy Kalik, Seyhan Belediyesi’nin bu davayla tarihe “işçisini mahkemeye veren yönetim” olarak geçeceğini belirtti. “Dava edilen işçinin maaşıdır, alın terinin karşılığıdır, çocuklarının rızkıdır” diyen m Kalik, maaşların düşürülmesini tartışma konusu dahi edilmemesi gerektiğini söyledi.

“SÖZLEŞMENİN ASKIYA ALINMASINI MAHKEME KABUL ETMEDİ”

Hukuk önünde, imzalanmış olan Toplu İş Sözleşmelerinin ek protokollerle sadece yükseltilebileceğini ancak  düşürülemeyeceğini ifade eden Kalik,  “Kaldı ki Seyhan Belediyesi'nin mali durumu, bu ücretleri rahatlıkla ödemeye yetecek güçtedir. Seyhan Belediyesi Yönetimince Toplu İş Sözleşmesi ile belirlenen işçi maaşlarının düşürülmesi ve söz konusu dava sonuçlanana kadar tedbir konularak, Toplu İş Sözleşmemizin askıya alınması talep edilmiştir. Mahkeme tarafından ilk olarak bu tedbir talebi reddedilmiş ve Toplu İş Sözleşmemizin yürürlükte kalmaya devam edeceği hüküm altına alınmıştır. Devam eden dava sürecinin sonunda da adaletin tecelli edeceğinden ve Toplu İş Sözleşmesi dokunulmazlığının bir kez daha tescilleneceğinden şüphemiz yoktur” dedi.

"BU SORUNU TÜM İŞÇİLER SAHİPLENMELİ"

DİSK BİSAM’ın açıkladığı verilere göre, açlık sınırı 21.553 TL, yoksulluk sınırı ise 74.552 TL’ye ulaştığını dile getiren Kalik, “Toplu İş Sözleşmenizden vazgeçin, kriz sizin maaşlarınızla çözülsün” dayatması yapıldığını dile getirdi. Bu sorunun sadece Seyhan Belediyesi işçilerini değil, tüm emek çevrelerini ilgilendiren önemli bir mesele olarak görülmeye devam ettiklerini ifade eden Kalik, “Kavgamız politik bir kavga değildir! Bizim kavgamız, ekmek kavgasıdır! Talebimizse Toplu İş Sözleşmemizin uygulanması ve hak ettiğimiz maaşlarımızın ödenmesidir” dedi. (Adana/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Metropolis Antik Kenti’nin dibine kireçtaşı ocağı açılacak!

SONRAKİ HABER

Ev taşıyan 18 yaşındaki işçi asansör boşluğuna düşerek öldü

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa