AKP’li Faruk Çelik’e Arhavililerden tepki: Rant hırsınıza karşı yürüyoruz
AKP Milletvekili Faruk Çelik'in, Arhavi’de maden ve HES’lere karşı direnen halka "İsyan etmek hastalık halini almış" sözlerine Arhavililer tepki gösterdi: “Rant hırsınıza karşı yürüyoruz.”
Fotoğraf: MA
Özlem Songül ABAYOĞLU
AKP Artvin Milletvekili Faruk Çelik, Arhavi’de düzenlenen partisinin 7. Olağan Genel Kurulunda, Arhavi’deki maden ve HES projeleri hakkında konuştu. Toprağı, suyu, doğası ve tarımı için mücadele eden Arhavililere ilişkin konuşan Çelik, “Arhavi’de maden ‘Haydi yürüyelim’, Arhavi’de HES’ler ‘Yürüyelim’, yürümeyin yazık ayakkabılarınıza diyoruz, yok yine yürüyorlar. İsyan etmek sizin mesleğiniz mi? Konuş, gel konuşalım. Maden Genel Müdürlüğünü Artvin’e getirdik. Hâlâ yürüyeceğiz diyorlar. Yürü be kardeşim, ne diyeyim ben sana. Bu hastalık halini almış bunlar sizde” dedi. Faruk Çelik’in bu sözlerine ve çevre katliamına tepki gösteren Sevinç Alçiçek, Arhavi’de yaşanan süreci anlattı. Alçiçek, “Arhavi’de tonla sorun varken Faruk Çelik’in maden ve HES’ten başka derdi yok. Arhavi halkı bu projeleri istemiyor” dedi.
"BİZ BU SÖZLERİ ÇOK DUYDUK"
Artvin’deki Kamilet Vadisi’nde daha önce yaşanan süreci anlatan Alçiçek, “Biz daha önce Arhavi Doğa Koruma Platformu olarak Kamilet Vadisi’nde kurulması planlanan HES’e karşı mücadele ettik. O zaman AKP’li belediye başkanı, Kamilet Vadisi’nin çok özel bir yer olduğunu ve asla HES’e izin vermeyeceklerini söylemişti. Hatta biz ‘İlk defa AKP-CHP ile birlikte mücadele edeceğiz. Belediye başkanı direnişe destek verdi’ diyerek sevindik. Ama sonra bizim karşı durduğumuz HES’lerin hepsi yapıldı. Üstüne taş ocakları yapıldı. Kamilet Vadisi şu an savaş alanı gibi. Atılan dinamitler heyelanlara neden oldu. Daha önce güvendiğimiz AKP’li belediye başkanı, Arhavi HES istiyor diye miting düzenledi. Hepimiz Nurol’uz gibi dövizlerle eylem yaptılar. Burada büyümüş olan insanları da dış mihrak ilan ettiler. Yani biz bu sözleri çok duyduk, bunları yaşadık” diyerek kısa zaman önce Arhavi’de yaşananları anlattı.
"MADEN ÇIKARMAYACAKSA NEDEN SONDAJ YAPIYOR?"
Bugün yaşananların da benzer olduğunu söyleyen Alçiçek, “Bugün yine aynı durumu yaşıyoruz. Cengiz Holdingin 9 köyü içine alacak şekilde çok geniş bir bölgede maden arama ruhsatı çıkardığını öğrendik. Biz karşı çıktığımızda dediler ki ‘O ruhsat çıktı diye maden açacaklar değiller, sadece bakacaklar.’ Bu bölgeye bir sondaj çalışması bile çok zarar veriyor. Hem çıkarmayacağı maden için bir şirket neden sondaj çalışması yapar ki?” diye sordu. İliç’ten sonra Arhavi halkının büyük çoğunluğu olarak bir araya geldiklerini ve maden projelerine karşı mücadele başlattıklarını anlatan Alçiçek, “Çünkü biz bu topraklardan geçiniyoruz. Çay, fındık yetiştiriyoruz, arıcılık yapıyoruz. Dolayısıyla oraya yapılacak her müdahale oradaki köylülerin yaşamını doğrudan etkileyeceği, üretmesine, geçinmesine engel olacağı ve göç etmesine neden olacağı için karşıyız. Bunun için bir inisiyatif oluşturduk. Bu da onları rahatsız etti. Biz daha önce bunu yaşadık, şimdi neden güvenelim? Cengiz Holdingin Kaz Dağlarında neler yaptığını görüyoruz, Cengiz’in ne kadar doyumsuz olduğunu biliyoruz. Kurulan HES’lerin zararlarını biliyoruz. Bu koşullarda Faruk Çelik hiçbir şey yokmuş gibi davranmamızı bekliyor” diye tepki gösterdi.
"SONDAJIN İPTAL EDİLMESİ İÇİN ADIM ATMALI"
Alçiçek, “O kadar sorunumuz varken Faruk Çelik’in ilk önceliği buradaki HES ve madenler. Biz maden de HES de istemediğimizi söyledik. Daha neyi konuşuyoruz? Faruk Çelik’in sondaj izinlerini iptal etmek için harekete geçmesi gerekirken bize hasta diyor. Faruk Çelik bizim maden ve HES istememize, yaşam alanlarımıza, toprağımıza, suyumuza sahip çıkmamıza neden karşı? Biz Arhavi halkı olarak bunu merak ediyoruz” ifadelerini kullanmasının ardından Arhavi halkı olarak yaşam alanlarına sahip çıkamaya devam edeceklerini söyledi.
"HES VE MADENLER YAŞAM ALANLARIMIZI MAHVEDİYOR"
Gazetemize konuşan ve doğduğundan beri Arhavi’de yaşayan ancak ismini vermek istemeyen başka bir yurttaş ise “Biz yürümeye meraklı değiliz, hasta da değiliz. HES’ler, madenler yaşam alanlarımızı, toprağımızı, suyumuzu, tarım alanlarımızı, meralarımızı mahvedecek. Sizin rant hırsınız olmasa biz de yürümeye meraklı değiliz” ifadelerini kullandı.
ARTVİN’DE 41 MADEN İŞLETMESİ VAR
Ayrıca Artvin’in yüzde 72’sinin maden sondaj arama ruhsat alanı olmasına ilişkin konuşan Faruk Çelik, “Artvin’de işletme ruhsatlı yani maden çıkarılan alan yüzde bir bile değil, binde iki. Arama ruhsatlarından sadece 500 tanesinden bir tanesi işletmeye dönüyor. Keşke Türkiye’de madenler çok olsaydı da memleketin zenginlikleri gün yüzüne çıksaydı ama böyle bir şey yok” derken sadece Artvin’de 41 tane maden işletmesi bulunuyor.