MMO Gebze: Her 3 mühendisten 1'i yurt dışında çalışmak veya yaşamak istiyor
MMO Gebze İlçe Temsilciliğinin mühendisler arasında yaptığı anket çalışmasına göre, her 3 mühendisten 1'i yurtdışında çalışmak veya yaşamak istediğini belirtiyor.
Fotoğraf: Evrensel
Makina Mühendisleri Odası (MMO) Kocaeli Şubesi Gebze İlçe Temsilciliği, Gebze bölgesinde yaşayan veya çalışan mühendislerin çalışma ve yaşam koşullarını tespit etmek amacıyla gerçekleştirdiği anket çalışmasının sonuçlarını kamuoyuyla paylaştı.
Mühendislerin sosyo-demografik özelliklerini, ekonomik beklentilerini ve sektörel eğilimlerini değerlendiren araştırma, farklı yaş, branş ve sektörlerden katılımcılarla gerçekleştirildi. Bu çalışma, mühendislerin mevcut durumlarını ve geleceğe dair düşüncelerini ortaya koydu.
321 mühendisin katılımıyla gerçekleştirilen çalışmada katılımcıların yüzde 79'unu erkek, yüzde 21'ini kadınlar oluşturdu. Ankete katılanların yüzde 3'ü asgari ücret, yüzde 38'i 40.001-50 bin TL, yüzde 12'si 60-80 bin TL, yüzde 27'si 50-60 bin TL ücret alıyor. Yine de çalışmaya katılanların yüzde 75'i bu gelirlerin sosyal ve kültürel aktiviteler için yetersiz olduğunu belirtti.
"ÜLKE EKONOMİSİ DAHA DA KÖTÜLEŞECEK"
Her 3 mühendisten 1'inin yurtdışında çalışma veya yaşama isteği olduğunun ortaya konduğu çalışmada bu oran, özellikle 20-30 yaş grubunda daha yüksek. Katılımcıların yüzde 78' i, 2025 yılında ülke ekonomisinin daha da kötüleşeceğini düşünüyor.
"MÜHENDİSLERİN MESLEKLERİNDEN UZAKLAŞMASI ÖNLENMELİDİR"
Mühendisler arasında yapılan anket çalışmasının sonuçlarını kamuoyuyla paylaşan MMO Gebze Temsilcisi Tanfer Yeşiltepe, kadın mühendis oranının düşük olmasının, toplumsal cinsiyet eşitliğinin sağlanması için daha fazla çaba sarf edilmesi gerektiğini gösterdiğini belirtti. Genç mühendislerin yurtdışına göç etme eğilimi, nitelikli iş gücünün yurtdışına kayma riskini artıracağını belirten Yeşiltepe, "Mühendislerin gelir beklentileri, mevcut düzeylerle örtüşmemektedir. Mühendislerin maaşlarının yoksulluk sınırının üzerinde olması sağlanmalıdır.
Sosyal adalet sağlanmalı, insanca yaşam koşulları garanti altına alınmalıdır. Mobbing ve ağır iş yükü nedeniyle mühendislerin mesleklerinden uzaklaşması önlenmelidir. Yerel kurultayların düzenlenmesi sağlanmalıdır. Mühendislerin maaşlarının yoksulluk sınırının üzerinde olması sağlanmalıdır. Sosyal adalet sağlanmalı, insanca yaşam koşulları garanti altına alınmalıdır. Mobbing ve ağır iş yükü nedeniyle mühendislerin mesleklerinden uzaklaşması önlenmelidir" dedi.
"YOKSULLUĞA RAZI EDİLEN DEĞİL, İNSANCA YAŞAYACAK KOŞULLAR"
"Biz, Makina Mühendisleri Odası Kocaeli Şubesi Gebze İlçe Temsilciliği olarak, mühendislerin hak ettiği koşullara ulaşması için çalışmalarımıza kararlılıkla devam edeceğiz" diyen Yeşiltepe, "İş yükü, mobbing ve stres artması sonucu meslektaşlarımızın üretim süreçlerinde koparılma ve mesleğini icra etmeme riskiyle karşı karşı karşıyadır. Yoksulluğa razı edilen bir meslek değil insanca yaşayacak koşullarda bilim tekniğe uygun bir mühendisliğin gelişmesi için mücadele etmeliyiz. Temsilciliğimiz bu koşullarda Gebze havzasında daha fazla meslektaşlarımızın yan yana gelebildiği alanlar yaratmak için çaba gösterecektir. Bu bağlamda anket sonuçları özellikle farklı sektörlerdeki ücretli çalışan meslektaşlarımızın bir araya getirmek ve sorunlarımızı ortaklaştırmak adına ücretli çalışan ve işsiz mühendisler için bölgemizde bir kurultay yapmanın ihtiyaç olduğunu düşünmekteyiz" dedi. (Gebze/EVRENSEL)