ASKON Demir Çelik’te sendikalaşan 30’dan fazla işçi işten atıldı
Denizli’de faaliyet gösteren ASKON Demir Çelik’te çalışma koşulları ve düşük ücrete karşı sendikalaşan 30’dan fazla işçi işten atıldı.
Fotoğraf: Google StreetView
Hilmi MIYNAT
Denizli
Denizli’de faaliyet gösteren ASKON Demir Çelik’te 30’dan fazla işçi sendikaya üye olduktan sonra işten atıldı. Çalışma koşulları ve ücretler nedeniyle işçiler yaklaşık 3 ay önce sendikalaşmaya başladı. İşçilerin çoğunluğu sağlamasının ardından işten atmalar yaşandı. 400’den fazla işçinin çalıştığı ASKON Demir Çelik’te baskılar ve işten atmalar sürüyor. İşçilere yetkililer tarafından e-devletten sendika kontrolü yapılarak üye olanlar istifaya zorlanıyor.
İŞÇİLERE VERİLEN SİMİT TASARRUF GEREKÇESİYLE İPTAL EDİLDİ
Merkezefendi İlçesi ve Çardak ilçesinde işletmeleri bulunan ASKON’da işçiler, aynı işkolunda çalışan işçilerin maaş ortalamasının altında ücret alıyor. Yaklaşık 4 ay önce kapanışa bir saat kala tuvaletler kapatılmaya başlandı. Performans prim sistemine geçildi. İşçilere sabah çayında simit verilmesi uygulaması tasarruf gerekçesiyle iptal edildi. Bir simidin bile işçilere çok görülmesi bardağı taşıran son damla oldu.
İşçiler, Türk Metal Sendikasına üye olmaya başladı. İşçilerin çoğunluğu sağlamasının ardından önce sendikalaşmaya öncülük ettiği düşünülen 3 işçi işten atıldı. Yetki başvurusundan sonra işçiler tek tek çağrılarak telefondan sendika üyeliğini gösterilmesi istendi, üye olanlar istifaya zorlandı. “Organizasyonel sebeplerden dolayı” küçülme bahanesiyle 30’dan fazla işçi Madde 17’den işten atıldı. Bazı işçiler CİMER’e şikayette bulundu.
“ANAYASA VAR KANUN VAR, DEVLET BUNA ‘DUR’ DEMEYECEK Mİ?”
İşçiler CİMER’e yazdıkları şikayet dilekçesinde, sendikalaşma haklarına saldırı olduğu, işçilerin zorla telefonlarından sendika kontrolü yapıldığı, sendikalı işçilerin işten atıldığı ihbar edildi. Yetkililerin bu suçlara müdahale etmesini isteyen işçiler Evrensel’e konuştu.
İşten atılan bir işçi, “Biz çoğunluğu sağlamışız, şimdi zorla işçiler istifa ettiriliyor. Bakanlık sormayacak mı ‘Bu işçiler niye durduk yere istifa ediyor’ diye? Aylardır gecemizi gündüzümüze kattık, yüzlerce işçi sendikaya üye oldu. Şimdi patron kanunu ayaklar altına alarak, suç işleyerek işçi kıyımı yapıyor. Devlet buna dur demeyecek mi? Biz bu ülkenin vatandaşıyız, anayasal hakkımız var” diye konuştu.
ASKON YK Başkanı Okan Konyalıoğlu 2024’ün ilk çeyreğinde 16 milyon dolar ihracat sözleşmesi yaptıklarını, 20 milyon doları hedeflediklerini ve 5 yıl içerisinde de 100 milyon dolara ulaşmayı hedeflediklerini açıklamıştı. 2024’ün son çeyreğinde ise işçilerden tasarruf başladı. İkramiye yerine performans prim sistemine geçtiklerini aktaran işçi, “Biz bu sisteme ‘prim vermeme sistemi’ diyoruz. Bir ay boyunca 1 gün izin kullanmamışım ama primimi kesmişler. Küçülmeye gidiyorlarmış. Bugün 30 işçi çıkaracak 2 ay sonra 50 işçi alacak. Bunun önünde bir engel var mı yok! Devletin 1 yıl işçi almayı yasaklaması lazım. ‘Madem küçülüyorsun niye işçi arıyorsun?’ ‘Olan işçileri neden çıkardın’ diye sorması lazım” ifadelerini kullandı.
“Bir simidi bile çok gördüler” diyen işçi şöyle devam etti; “Sabahları çayın yanında simit dağıtılıyordu. Tasarruf gerekçesiyle kaldırdılar. Grupta kızgın emoji koyan oldu, onay emojisi koyan oldu. Bir simidin bile çok görülmesi bardağı taşıran son damla oldu. Kafalarına göre bir gün simit vereyim bir gün iptal edeyim olmaz. Sendikalı olalım düzgünce çalışalım istedik. Biz alacağımızı bilelim patron vereceğini bilsin. İşimizi düzgün yapıyoruz hakkımızı tam alalım istedik!”
“VERİLEN SÖZLER SÖZDE KALDI BİZ DE SENDİKAL GÜVENCE İSTEDİK!”
ASKON Demir Çelik 2022 yılında kendi işkolunda ‘En mutlu işyeri’ seçilmişti. Asgari ücrete yüzde 49 zam yapıldığı 2024’te yüzde 40 zam aldıklarını söyleyen bir başka işçi, “Yaklaşık 30 bin lira alıyoruz. Demir çelik işçilerinin ortalama ücretinin altında. Şartlar değişmeye şikayetler artmaya başladı. Herkes şikayet ediyordu ama kimse bir şey yapmıyordu. 3 ay önce artık sendikayı sokmaya karar verdik. Çoğunluğu sağladık şimdi patron ve müdürleri kanun, hukuk tanımadan zorla istifa ettiriyor, işçileri 5’er 10’ar işten atıyor. Ben tazminatımı alıp gitmek değil işyerinde sendikalı çalışmak istiyorum” diye konuştu.
İşe girerken verilen sözlerin tutulmadığını aktaran işçi, “Bana işe girerken ikramiye var dediler. İkramiye prime döndü. Gece çalışması yok dediler gece çalışmalar başladı. Görev tanımı dışında her işe koşmaya başladık. Verilen sözler sözlü olunca unutuluyor. Sendika olsun güvencemiz olsun istedik” dedi. Bir diğer işçi de “Sendikalıyım diye işten attılar daha da atıyorlar. Baskılar artınca canıma tak etti sendikaya üye oldum. Ben başka kimseye sendikaya üye ol demedim ama beni de çıkardılar” dedi.