22 Ocak 2025 07:00
/
Güncelleme: 11:49

Evrensel'in manşeti | Kartalkaya katliamı

İhmal, kusurlu yapı, denetimsizlik ve kâr hırsı yine katliama yol açtı. Kurtulanlar “Ne yangın söndürücü sistem ne duman dedektörü ne yangın tüpü vardı” dedi.

Evrensel'in manşeti | Kartalkaya katliamı

Fotoğraf: İbrahim Yozoğlu/AA

Bolu Kartalkaya’daki bir otel, sabaha karşı çıkan yangınla can pazarına döndü. Gerçek tablo uzun süre gizlendi. İçişleri bakanı, ancak 12 saat sonra, en az 66 kişinin öldüğünü duyurdu. Yerel yönetim, sorumluluğun Turizm Bakanlığında olduğunu söylerken bakanlar da yerel yönetimi suçladı. İhmal, kusurlu yapı, denetimsizlik ve kâr hırsı yine katliama yol açtı. Kurtulanlar “Ne yangın söndürücü sistem ne duman dedektörü ne yangın tüpü vardı” dedi.

PENCERELERDEN ATLADILAR

Grand Kartal Otel’de dün sabaha karşı 3 sularında başlayan yangın kısa sürede tüm oteli sardı. 12 katlı otelde mahsur kalanlar, çarşafları uç uca bağlayarak kaçmaya çalıştı. Yüksek katlardaki bazı kişiler çaresizlik içinde aşağı atladı. Öğlen 3 sularında yapılan resmi açıklamaya göre en az 66 kişi öldü. Yapılan son açıklamada can kaybının 76'ya yükseldiği bildirildi. Can verenler arasında pek çok çocuk var. Morg kapasitesi doldu, hastaneye soğuk hava depolu tır getirildi.

BİLGİ 12 SAAT SONRA VERİLDİ

Bolu Belediye Başkanı Tanju Özcan, yangın çıkan bölgenin sorumluluk alanlarında olmadığını söyledi. Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy ise otelin 2021 ve 2024 yıllarında denetlendiğini, itfaiye tarafından yangın yeterlilik belgesi verildiğini ileri sürdü. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın görevlendirdiği bakanlar yangından ancak 12 saat sonra ölü ve yaralı sayısını verebildi.

ÖLÜMLER OLMAYABİLİRDİ

TMMOB Bolu İl Koordinasyon Kurulu Sekreteri Erol Perçin, kurtulanların ifadelerine göre binada otomatik yağmurlama sistemi ve uyarıcı sistem olmadığını belirterek “Sermayenin kâr hırsı, binanın yapı malzemelerinin uygun olmaması ve denetimsizlik can kayıplarını artırdı” dedi. Perçin, gerekli tedbirlerin alınması ve denetim yapılması halinde bu kayıpların yaşanmayacağını söyledi.

CEVAP BEKLEYEN SORULAR

  • 2008’den itibaren otomatik yağmurlama sistemi zorunluluğu varken otelde bu sistem bulunmuyor muydu?
  • 2007’de Binaların Yangından Korunması Hakkında Yönetmelik’in yayımlanmasının ardından binanın yeni gereklilikleri yerine getirdiğine ilişkin bir denetim yapıldı mı?
  •  Kaç otel çalışanı vardı, yangında yaşamını yitirenlerin kaçı işçiydi?
  •  Bakan iki denetim yapıldığını söyledi. 2013’ten itibaren her yıl yapılması  gereken periyodik denetimler yapıldı mı?
  • Yangın söndürme ekipmanları da bu denetime tabiyken neden eksikler tespit edilmedi?

YASAL BOŞLUK DENETİMİ ORTADAN KALDIRIYOR

Yangın ekipmanlarının ve iş yerlerinin denetimine ilişkin mevzuatlardaki boşluklar denetimi fiili olarak ortadan kaldırıyor. Ekipmanların muayenesi kamuya değil özel şirketlere yaptırılıyor, eski binaların yönetmeliklere uygunluğu takip edilmiyor, denetim sorumluluğunun net olarak belirlenmemesi nedeniyle kamu kurumları sorumluluğu birbirine atıyor. (HABER MERKEZİ)

EVRENSEL'İNMANŞETİ

Kamuda işçiden gizli pazarlık

Kamuda işçiden gizli pazarlık

Türk-İş ve Hak-İş’in üç genel başkan yardımcısı, 600 bin işçiyi kapsayan kamu toplu sözleşme görüşmeleri için önümüzdeki hafta Çalışma Bakanlığına sunmak üzere zam talebini belirledi. Ancak zam oranı açıklanmadı. Pazarlığı yapılacak rakamdan haberi olmayan işçiler tepkili: “Neyi kimden gizliyorsunuz, taslağı açıklayın.”

22 bin 131 TL Türk-İş'in belirlediği açlık sınırı

72 bin TL Türk-İş'in belirlediği yoksulluk sınırı

30 bin TL kamu işçisinin ortalama ücreti

BİRİNCİSAYFA
SEFERSELVİ
'Heybeden’ her gün yeni bir soruşturma çıkıyor. Yargı sopasıyla topluma gözdağı verilmek isteniyor.

Evrensel'i Takip Et