Katliam büyürken gelen yayın yasağı
Bolu Kartalkaya'da Grand Kartal Otel'de çıkan yangınla ilgili ihmaller, denetimler ve yangının sorumlularının açığa çıkarılması çağrıları yapılırken yapılan ilk iş "yayın yasağı" getirmek oldu.

Fotoğraf: Evrim Aydın/AA
İLGİLİ HABERLER

Evrensel'in manşeti | Kartalkaya katliamı

EMO'dan Kartalkaya Katliamı açıklaması: Düzenli bakım ve kontroller yapılmalı
Gözde TÜZER
Bolu Kartalkaya’da bulunan Grand Kartal Otel’de 21 Ocak’ta henüz belirlenemeyen bir nedenle çıkan yangında en az 76 kişi hayatını kaybetti, 51 yaralı var. Yangın sonrası ihmaller, denetimler ve yangının sorumlularının açığa çıkarılması için çağrı yapılırken, ilk yapılan işlerden biri “yayın yasağı” getirmek oldu. RTÜK’ün internet sitesindeki yayın yasakları bölümünde saat 14.05’te Bolu 2. Sulh Ceza Hakimliğinin haberlere getirdiği yayın yasağı bilgisi paylaşıldı. Katliamın büyüklüğünün öğrenildiği saatlerde ise mahkeme yayın yasağının kapsamını genişletti ve “her türlü haber, röportaj, eleştiri ve benzeri yayınların yapılmasını” yasakladı. RTÜK ise bir adım daha attı “Resmi kaynakların verdiği bilgiler haricinde herhangi bir yorum (uzman görüşü ve her türlü yorum), röportaj (otel çevresinde mağdur yakınları ve/veya diğer vatandaşlarla) ve bilgilendirme kesinlikle yapılmayacaktır” dedi.
İTFAİYE 45 DAKİKA SONRA GELDİ
Saatler 03.21’i gösterirken yangının çıktığı 03.27’de ise itfaiyeye ilk aramanın yapıldığı aktarıldı. İtfaiye’nin 45 dakikalık uzaklıkta olduğu ve 04.15’te yangın bölgesine intikal edip çalışmalara başladığı açıklandı. İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya “Yangınla ilgili ilk ihbar gelir gelmez ekipler harekete geçti, AFAD, Jandarma ve UMKE ekiplerimiz tarafından ilk müdahale saat 04.15’te yapıldı” dedi.
Saat 08.00’da Bolu Valisi Abdulaziz Aydın ve İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya 6 kişinin hayatını kaybettiğini açıkladı. Ancak 09.13’te İçişleri Bakanı bir kez daha kameralar karşısına geçti ve vefat edenlerin sayısının 10 olduğunu aktardı. Bu arada ölü sayısının saklandığı, ihmallerin açıklanması gerektiği ve sorumluların kim olduğu soruları da sorulmaya başlandı.
14.05’TE GELEN YAYIN YASAĞI
Tam da bu arada saatler 14.05’i gösterirken Bolu 2. Sulh Ceza Hakimliği haberlere yayın yasağı getirdi. www.rtuk.gov.tr’nin “mahkeme yayın yasakları” bölümündeki bilgiye göre “Bolu 2. Sulh Ceza Hakimliğinin 21.01.2025 tarihli ve 2025/251 D. İş sayılı kararı ile yayın yasağı getirilmiştir. (21.01.2025 - 14:05)” denildi.
RTÜK Başkanı Ebubekir Şahin ise “Bolu 2. Sulh Ceza Hakimliğince Kartalkaya Kayak Merkezi'nde meydana gelen otel yangınıyla ilgili olarak olay ile ilgili henüz delillerin toplanamamış olması, görsel basın ve sosyal medya ile internet medyasında ilgili bir takım bilgilerin yanlış yayınlandığının müşahede edildiği, bu durumun soruşturmanın sağlıklı bir şekilde yürütülmesine engel olduğu, bilgi kirliliğinin kamu düzenini ve kamu sağlığını olumsuz yönde etkileyebileceği, ayrıca ölenlerin yakınlarının yapılabilecek haberlerden etkilenme ihtimallerinin bulunması bakımından 5187 sayılı Basın Kanununun ilgili maddesi kapsamınca yayın yasağı kararı verilmiştir. Yayın yasağına uymayanlarla ilgili ağır müeyyideler uygulanacaktır” dedi.
YASAĞI BEKLEYEN AÇIKLAMALAR
Yayın yasağı sonrası katliamın büyüklüğü ortaya çıktı. Saat 15.16’da İçişleri Bakanı Yerlikaya can kaybını 66 olarak açıkladı. Aynı açıklamada konuşan Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy ise yangının sorumlularına dair Belediye Başkanlığını suçladı, Bolu Belediye Başkanı Tanju Özcan ise Kültür ve Turizm Bakanı Ersoy'a yanıt verdi, otelle ilgili denetimlerin bakanlığa ait olduğunu söyledi.
Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Erdoğan ise Saat 15.30’da partisinin Ankara Spor Salonu’nda düzenlenen Ankara 8. Olağan İl Kongresi’ne katıldı, İYİP’ten ayrılan Kürşat Zorlu'ya rozet taktı. Akşam ise Cumhurbaşkanlığı Kabinesi’ni topladı. Toplantı sonrası saat 18.45’te “1 günlük milli yas ilan edilmiştir. Çarşamba günü yurdumuzda ve dış temsilciliklerimizde bayraklarımız yarıya çekilmiştir. Gün, bir ve birlik olma günüdür. Tüm aktörlerden vatandaşlarımızın acısına hürmet göstermelerini istiyorum” dedi.
UZMAN GÖRÜŞÜ VE RÖPORTAJ YASAKLANDI
Yangında hayatını kaybedenlerin sayısının 66’ya yükselmesi ve Erdoğan’ın Zorlu’ya rozet takması, otelin sorumluluğunun hangi yetkilide olduğu, ihmaller zincirleri televizyonlarda yayın yasaklarına uygun bir şekilde dile getirilirken, yayın yasağının kapsamı da genişletildi.
Saat 17.06’da Bolu 2. Sulh Ceza Mahkemesi yayın yasağının kapsamını genişletti. Mahkeme otel yangını ile ilgili soruşturmayı yürüten Bolu Cumhuriyet Başsavcılığı’nın talebi ile “Soruşturma tamamlanıncaya kadar soruşturma dosyası kapsamı hakkında yazılı, görsel ve sosyal medya ile internet ortamında faaliyet gösteren medyada her türlü haber, röportaj, eleştiri ve benzeri yayınların yapılmasının yasaklanmasına” karar verdi, eleştiriyi bile yasakladı. RTÜK'ün basın grubunda da yayın yasağı kapsamı genişletildi.
Kararın ardından RTÜK, basın mensuplarının yer aldığı bir Whatsapp grubunda “Resmi kaynakların verdiği bilgiler haricinde herhangi bir yorum (uzman görüşü ve her türlü yorum), röportaj (otel çevresinde mağdur yakınları ve/veya diğer vatandaşlarla) ve bilgilendirme kesinlikle yapılmayacaktır” uyarısında bulundu. Bolu 2. Sulh Ceza Hakimliği kararıyla birlikte haberlerde eleştiriye yasak getirilirken, RTÜK de haberlerde yorumlama yapılmamasını ve uzman görüşüne başvurulmamasını talep etti.
RTÜK tarafından yapılan açıklamanın tamamında şu ifadeler yer aldı: “Yapılan yayınlarda: -Resmi kaynakların verdiği bilgiler haricinde herhangi bir yorum (uzman görüşü ve her türlü yorum), röportaj (otel çevresinde mağdur yakınları ve/veya diğer vatandaşlarla) ve bilgilendirme kesinlikle yapılmayacaktır. -Yayınlarda yangın anına ve otelin içine ait görüntüler paylaşılmayacaktır. -Yalnızca otelin dış çekiminden anlık görüntüler kullanılabilecektir. Bilgilerinize sunarım."
HAYATINI KAYBEDENLERİN SAYISI 76
21.55’te ise İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya “Henüz nedeni tespit edilemeyen yangın söndürüldü. Vefat eden insanlarımızın sayısı 76” ifadelerini kullandı. Gece boyunca hayatını kaybedenlerin yakınları, ailelerine ulaşmaya çalışırken, cenazeleri tespit çalışmaları da sürdü. 9 kişi gözaltına alındı.
22 Ocak saat 09.24’te Bolu 2. Sulh Ceza Hakimliği yayın yasağının kaldırılmasına karar verdi.
Evrensel'i Takip Et