ÖTK’ler neden bu kadar önemli?
ÖTK’ler, üniversitelerin sınıf ve bölüm temsilciliklerinden fakülte temsilciliklerine kadar üniversitenin en küçük yapısına kadar inerek güçlü bir temsiliyet imkânı sunuyor.
Fotoğraf: Evrensel
Can BERK
Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesi
Türkiye’nin içinde bulunduğu ekonomik krizden kuşkusuz biz üniversite öğrencileri de etkileniyoruz. Hayat pahalılığı ile mücadele eden biz öğrenciler, burslarımızın ve çalışma yoluyla kazandığımız paranın enflasyon karşısında değer kaybetmesiyle zor bir süreçten geçiyoruz. Son yıllarda olduğu gibi, ekonomik krizin yükü öğrencilerin sırtına yıkıldı ve bu durum en çok yemekhane ve yurt ücretlerindeki artışlarla kendini gösterdi. Eğitime ayrılan bütçelerin giderek daraldığı, üniversitelerin özerk ve demokratik yapılarından eser kalmadığı ve eğitimin giderek daha fazla dinî ve gerici bir bakış açısıyla şekillendirildiği bir dönemdeyiz. Bu sorunlar karşısında bireysel olarak yapabileceklerimiz çok ama çok sınırlıdır. Ancak bu sınırlılık bizleri umutsuzluğa sürüklemesin hemen: Aynı sınırlılıkla ilk kez karşılaşılmıyor, öğrenci hareketi tarihinin bize bırakmış olduğu deneyimler var. Bu deneyimlerden en önemlisi de da üniversitelerimizde öğrencilerin anayasal bir hakkı olan Öğrenci Temsilciliği Kurulu (ÖTK) mücadelesini büyütmektir.
ÖTK’ LER NASIL ORTAYA ÇIKTI?
Öğrenci Temsil Kurulları’nın ortaya çıkışı, Türkiye’deki eğitim sisteminin gelişimiyle paralel olarak şekillenmiştir. 1960’lı yıllardan itibaren öğrenciler toplumsal olaylara daha duyarlı hale gelmiş, kendi hakları ve eğitim sisteminin sorunları üzerine daha fazla konuşmaya başlamışlardır. Bu dönemde öğrenciler çeşitli farklı örgütlenme biçimleriyle ilk kez boykotlar, işgaller, gençlik kesimlerinin büyük oranda sahiplendiği eylemlilikler gerçekleştirmişlerdir.
1976’da ODTÜ’de fiili olarak başlatılan ve daha sonra yasal olarak tanınan bir oluşum olan ÖTK öğrencilerin kendi hak, talep ve özlemleri etrafında birleşmesi ve örgütlenmesi sonucunda ortaya çıktı. ÖTK’ler özellikle ODTÜ olmak üzere 12 Eylül’e kadar öğrenci hareketinin güçlü olduğu üniversitelerde varlık göstermiş ve öğrencilerin kurduğu demokratik örgütlerin tarihine işlevsel niteliğiyle damga vurmuştur.
Öğrenci Temsilcileri Konseyleri, 1990'ların sonunda bu sefer YÖK onayıyla yasal olarak ortaya çıkmış, hemen tüm üniversitelerde inşa edilmiş ve üniversite öğrencilerinin üniversite idaresine katılımı noktasında kazanılmış bir hakkı olarak kullanılagelmiştir.
ÖTK’LERİN İŞLEVİ
Bu deneyimden bahsetmemdeki sebep, üniversite gençliğinin geçmişte yaşanan birçok sorun ile hâlâ karşılaşıyor olmasından kaynaklanmaktadır. Geçmişte yaşanılanlar gibi üniversitelerdeki birlikteliği dağıtmak amacıyla topluluk ve kulüplere gelen sansür, yurt, kütüphane ve dersliklerin zayıflığı, öğrencilerin sırtlarına yüklenilen ekonomik kriz vb. sorunların karşısında öğrencilerin ÖTK’ler aracılığıyla bir karar mekanizması oluşturması mümkündür. ÖTK’ler, üniversitelerin sınıf ve bölüm temsilciliklerinden fakülte temsilciliklerine kadar üniversitenin en küçük yapısına kadar inerek güçlü bir temsiliyet imkânı sunuyor. Bölüm ve fakülte temsilcileriyle kuracağımız iletişim sayesinde ortaklaştığımız sorunlar karşısında daha güçlü bir birliktelikle temsiliyet imkânına erişmiş oluyoruz.
Parasız, bilimsel ve demokratik üniversite talebimiz için ÖTK’ler güçlendirmeli, anayasal hakkımız olan bu talebimizde ısrarcı olmalıyız.