23 Ocak 2025 10:44

Evrensel'in manşeti | Failler belli

Katliamının ana sorumlusu bakanlıklar, gerekli denetimleri yapmayan bürokrasi, yerel yöneticiler ve 200 milyon liralık kârının binde beşini bile güvenlik önlemleri için harcamayan patron.

Fotoğraf: AA

Paylaş

Erdoğan’ın “Hesabını soracağız” dediği Kartalkaya katliamının ana sorumlusu Kültür ve Turizm Bakanlığı, Çalışma Bakanlığı, gerekli denetimleri yapmayan bürokrasi, yerel yöneticiler ve 200 milyon liralık kârının binde beşini bile güvenlik önlemleri için harcamayan patron... Istifa etmeyen bakanlar, kendisine uzanabilecek soruşturmanın da başında.

ERDOĞAN: SABRIN SONU SELAMETTİR

Kartal Grand Otelde 78 kişinin can verdiği 51 kişinin yaralandığı yangınla ilgili arama ve soğutma çalışmaları dün tamamlandı. Yangında ölen eski AKP’li milletvekilinin ailesini ziyaret eden Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Tüm ailesine milletimize sabırlar niyaz ediyoruz. Rabbim sabrın sonu selamettir zaferdir” dedi. Erdoğan, yangının olduğu gün “Hesabını soracağız” açıklamasını yapmıştı.

BAKANLIKLAR, BELEDİYE…

Sorumlulara ilişkin görüşüne başvurduğumuz Yangın ve A sınıfı İş Güvenliği Uzmanı Sedef Birinci, “Burası bir iş yeri ve denetlenmesi yetkisi Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığında. Öte yandan burasının bir turistik tesis olarak denetlenmesi yetkisi Kültür ve Turizm Bakanlığında. Ruhsat aşamasında yangın raporu gerekiyor, dolayısıyla işin içine itfaiye ve belediye hizmetleri de giriyor” dedi.

‘YANGIN ÖNLEMİ YETERLİ’ BELGESİ

Bolu Belediyesi Başkanı Tanju Özcan’ın “Kartalkaya yetki alanımızda değil” açıklamasının ardından yangından 19 gün önce otelin restoranı için “Yangın önleme ve korunma yeterliliği” konusunda onay niteliğinde olan bir belge ortaya çıktı. Belgeyi imzalayan Bolu Belediyesi Başkan Yardımcısı Sedat Gülener’in ise Özcan’ın akrabası olduğu iddia edildi.

BAKANLARI KİM SORUŞTURACAK!

Yangına ilişkin kamu görevlilerinin sorumluluğunu tespit etmek üzere sürdürülecek idari soruşturmayı ise Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığına bağlı çalışan 4 başmüfettiş yürütüyor. Müfettişlerin soruşturması gereken Çalışma Bakanı Vedat Işıkhan ve Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy’un  istifa etmemesi soruşturmaya gölge düşürüyor.

SIKIŞINCA ‘SİYASET ZAMANI DEĞIL’ SÖYLEMİ

Bolu Kartalkaya’da 78 kişinin hayatını kaybettiği katliam sonrası Erdoğan milli yas ilan ederek, “Gün siyaset yapma günü değil” dedi. Soma faciasından 6 Şubat depremlerine ve IŞID katliamlarına kadar iktidarın her sıkıştığı dönemde ilan ettiği milli yas ilanını, yayın yasakları ve “Şimdi siyaset zamanı değil” söylemi izledi.

DEĞİŞİKLİK TEKNİK DEĞIL SİYASİ

Yangınla birlikte Binaların Yangından Korunması Hakkında Yönetmelik’te 2008’de yapılan değişiklik de tartışmaya açıldı. Değişiklikte eski binaların yönetmeliğe uygun hale getirilmesine ilişkin yaptırım olmadığına dikkat çeken Makine Mühendisi Duygu Bayram, iktidarın itfaiyenin yetki alanını daraltmasını “Kamusal denetim teknik değil, siyasi kaygılarla düzenleniyor” diye değerlendirdi.

KÂRIN SADECE 200'DE 1'İ 78 CANI KURTARIRDI

Oda başına gecelik 30 ila 50 bin lira ücret alınan, çalışanlarının, “Katlarda yangın tüpleri yok, yangın alarmları çalışmıyor” dediği Grand Kartal’ın 2021, 2022, 2023 yıllarında beyan ettiği kâr 95.2 milyon lira. O yıllara ait dolar kuru ortalamalarına göre işletmenin 3 yıllık kârının toplamı 5.6 milyon dolar. Bunca kâra rağmen devletten teşvik alındı, önlem alınmadı.

Oysa kârın çok küçük kısmı yangın algılama ve söndürme sistemine ayrılsaydı can kaybı yaşanmayacaktı. Önlem sistemini pazarlayan bir firma çalışanı anlattı: Yanan büyüklükte bir otelde geçen yıl 800 bin liraya sistem kurulabilirdi. 2023 sonunda dolar 29 TL idi ve 5.6 milyon dolar kâr eden şirket bunun 200’de 1’i yani 28 bin doları ile sorunu çözebilirdi. (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

Narin Güran cinayetinde soruşturma ve yargı eksiklikleri

SONRAKİ HABER

Güney Kore'de sıkıyönetim soruşturmasında Yoon, savcılığa sevk edildi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa