Kartalkaya Katliamı'nda hayatını kaybedenlerin en az 4'ü otelde işçiydi
Kartalkaya Katliamında hayatını kaybedenlerin kaçının işçi olduğuna dair bir resmi açıklama yapılmazken; ortaya çıkan bilgilere göre ölenlerin 4'ü otelde işçiydi.

Kolaj: Evrensel
Burkay RENDE
İstanbul
Kartalkaya Katliamı'nda şu ana kadar ortaya çıkan bilgilere göre 4 otel çalışanı işçi hayatını kaybettti. Otelde aşçı olarak çalışan Eslem Uyanık ve Esra Nazik, hemşire olarak çalışan Dilara Ermanoğlu aynı gece hayatını kayberken, yangından kurtulmak için pencereden atlamak zorunda kalan ve garson olarak çalışan Şevval Şahin ise bugün tedavi gördüğü hastanede hayatını kaybeti. Hayatını kaybeden işçilerin tamamı 30 yaşın altındaydı.
ATANMADIĞI İÇİN OTELDE ÇALIŞIYORDU
Otelde hemşire olarak çalışan Dilara Ermanoğlu, atanamadığı için otellerde hemşire olarak çalışmaya başlamıştı. Babası da yan otelde çalışan Dilara, babasının kalp rahatsızlığından dolayı ona yakın olmak istemişti.
Kızının otopsi işlemlerinin yapıldığı sırada hastanenin önünde bekleyen baba kalp krizi geçirdi. Baba, sağlık görevlilerinin ilk müdahalesinin ardından tedaviye alındı. Tedavisinin ardından cenaze namazına katılan baba, “Diğer arkadaşıyla gelip ‘Baba bizi Mart’ta pikniğe götür’ dedi, ‘Tamam, götürürüm sizi’ dedim. Öyle bir aramızda muhabbet geçmişti. 35-40 gündür orada çalışıyordu. Dilara’yı tanımak lazım. Daha önce çalıştığım oteldeydi, sonra oraya geçti. Çatı katında bir yer vermişlerdi ona. Kalp rahatsızlığım vardı, benim için oraya geldi. Ben gelmesini istememiştim. ‘Sana göz kulak olmak için geleceğim’ demişti. 2023’te mezun olmuştu. Atanması olmadığı için gelmişti çalışmaya. Kıbrıs’ta okumuştu” ifadelerinde bulundu. Dilara’nın cenazesi Mardin’de toprağa verildi.
Konuya ilişkin Sağlık Emekçileri Sendikası Merkez Yönetim Kurulu Üyesi Eylem Eroğlu ile konuştuk. Eroğlu, atanmamış bir hemşirenin otelde çalışmak zorunda kalmasına dair atanmamanın sağlık emekçileri daha güvencesiz koşullara ittiğini belirtirken, “Sağlık emekçileri için hem kamuda hem özelde ciddi güvenlik problemleri var. Raporların yazıldığını ancak göz ardı edildiğini ve hiçbir şeyin değiştirilmediğini biliyorum” ifadelerinde bulundu.
Dilara Ermanoğlu
Eslem Uyanık
1997 yılında Kayseri’de doğan Eslem üniversitede Rus Dili ve Edebiyatı bölümünü bitirmesinin ardından uzun yıllardır aklında olan mutfak eğitimini aldı. Eslem, genç yaşıyla gastronomi dünyasının ilgisini çekmeye başlamış, bazı mutfak konseptlerinde takdir toplamıştı. Yılbaşı öncesi otelde çalışmaya başlayan 27 yaşındaki Eslem’in yangın sırasında diğer kişilere yardımcı olmaya çalışırken hayatını kaybettiği söyleniyor. Cenazesi Kayseri’de toprağa verildi.
Eslem Uyanık
Esra Nazik
Yaklaşık 1 ay önce otelde aşçı olarak çalışmaya başlayan Esra, 2022’de Akdeniz Üniversitesinden mezun olmuştu. Yakını olan Erhan Yıldız’ın aktardığına göre Esra, yangın esnasında birkaç yeri arayarak “Yanıyoruz, neredesiniz?” , “Neden yardıma gelmiyorsunuz?” demiş. 25 yaşındaki Esra, Konya’da son yolculuğuna uğurlanacak.
Esra Nazik
Şevval Şahin
25 yaşındaki Şevval Şahin otelde garson olarak çalışıyordu. Kurtulmak için 12. Kattan atlamak zorunda kalan Şevval, yaklaşık 2 gün süren tedavi çabalarına rağmen hayatını kaybetti. Yangın esnasına babasını görüntülü arayan Şevval, atlama kararını da o esnada aldı.
Şevval, Bartın Üniversitesi Grafik Tasarım Bölümü'nden 2019 yılında mezun olduktan sonra Antalya'da bir otelde garson olarak çalıştığı, yaz sezonunun kapanmasıyla Bartın'a ailesinin yanına dönmüş, kış döneminde ise Grand Kartal Otel'de çalışmaya başlamış. Şevval’in cenazesi Bartın’da Halatçıyaması Mezarlığı’nda toprağa verilecek.
Şevval Şahin
Evrensel'i Takip Et