Baykan Denim işçileri kazandı, tazminatlar ödendi
Malatya’daki Baykan Denim’de deprem sonrası tazminatsız işten çıkarılan işçilerin mücadelesi sonuç verdi.
Fotoğraf: Evrensel
9 Şubat depremlerinin hemen ardından, Malatya’da faaliyet gösteren Baykan Denim’de işten çıkarılan işçilerin mücadelesi sonuç verdi, işçilerin kıdem tazminatları ödendi.
Malatya’daki kot üreticisi Baykan Denim, 50 bini aşkın kişinin öldüğü 6 Şubat depremlerinden sonra başka şehirlere veya köylerine taşınmak zorunda kalan tüm işçilerini tazminatsız olarak işten çıkarmıştı. İşten çıkarılan işçilerden 28’i Birleşik Tekstil, Dokuma ve Deri İşçileri Sendikası (BİRTEK-SEN) ve Temiz Giysi Kampanyası ile birlikte Baykan Denim’den tedarik sağlayan İspanyol Inditex Grubu (Zara, Bershka, vb.), Alman markası s.Oliver, İngiliz markaları Next, Marks & Spencer, Asda, İskandinav markaları Bestseller (Jack & Jones, Vero Moda, vb.), Gina Tricot, Varner ve ABD markası olan Urban Outfitters’a ulaşarak yaşadıkları haksızlıkları iletti.
Temiz Giysi Kampanyası ve BİRTEK-SEN tarafından yapılan açıklamada, “Markaların çoğu, başlangıçta Baykan Denim’in işçilere tazminat ödememesinin kendi şirket standartlarının ihlali olduğunu kabul etmiş olsa da işçilere uzun ve masraflı bir süreç olan bireysel olarak dava açmayı önerdi. Inditex ise işçilerin çağrısına kulak vererek, tedarik zincirindeki işçilere yönelik ağır bir insan hakları ihlalinin düzeltilmesi için sorumluluk aldı. Aralık 2024'te Baykan Denim, şirkete karşı yasal yollara başvurmamış olan tüm mağdur işçilere tazminat ödedi. Kalan 10 işçi ise şirkete karşı açtıkları davayı sürdürmeye karar verdi. Bu süreç sadece bize müracaat eden 28 işçiyi içerse de, fabrikadan tazminatsız olarak işten çıkarılan işçilerin sayısı 270'i buluyor. Onlar için de adalet tecelli etmelidir” denildi.
Temiz Giysi Kampanyası Türkiye Koordinatörü Bego Demir, “Sekiz büyük marka ve iki çok paydaşlı girişim, evlerini ve geçim kaynaklarını kaybeden işçilerin davalarını proaktif bir şekilde takip etmek yerine işçilere kendi başlarının çaresine bakmayı önermekle ve ulusal hukuk süreçlerinin arkasına saklanmakla yetindi. Ancak bu vaka göstermektedir ki, sorumluluğunu yerine getirmeye istekli bir marka, tedarik zinciri üzerinde kritik bir etkiye sahiptir ve işçilerin haklarını korumak, bu haklara yönelik ihlalleri gidermek için önemli adımlar atabilir” dedi.
BİRTEK-SEN Malatya Temsilcisi Halime Sancak da şu değerlendirmeyi yaptı: “Baykan Denim’de yıllardır TEKSİF ve Öz-İplik İş gibi sendikalar örgütlenmeye çalışıyorlar ve iki sendika da burada yetkili sendika olmak ve TİS imzalamak için kavga veriyor. İşçilerin üye olduğu bu sendikaların yönetimleri depremden sonra mağdur olan işçilere hiçbir şekilde sahip çıkmadı. Patronlar, depremden birkaç gün sonra; evi yıkılan, eşini dostunu kaybeden işçileri işe gelmeye zorladı. Gelmeyen işçileri tazminatsız işten atmakla tehdit etti. Sonrasında da işten çıkarma yasakları biter bitmez işçileri tazminatsız işten atmaya başladılar. Baykan Denim’de de 300 civarı işçiyi işten attılar. Evsiz kalan, ailesini kaybeden, Malatya’dan göç etmek zorunda kalan, işe gelmek istese bile imkanı olmayan işçilerdi bu kişiler. BİRTEK-SEN ve Temiz Giysi Kampanyası birlikte bir süreç başlattılar. Tedarik zincirindeki markalara durumu bildirdik. Birçok marka mağdur işçilere duyarsız kaldı. İnditex marka grubu bu süreçte mağduriyetin giderilmesi için sorumluluk aldı ve gün sonunda birçok işçinin tazminatlarını almasını sağladık. Bu tür olumlu örneklerin artması ve işçileri sadece üretim çarkının bir parçası haline gelen sömürü düzeninin ortadan kalkması için mücadele etmeye devam edeceğiz. Bunun yolu da ancak örgütlenmekten geçer. Bu sebeple bütün işçileri sendikamızda örgütlenmeye çağırıyoruz.” (İŞÇİ SENDİKA SERVİSİ)