Evrensel için yeni bir dönem
24 Ocak 2025 12:56
/
Güncelleme: 14:31

HTŞ’nin gümrük vergisi Türkiye’den ticaretin rotasını Rojava’ya çevirdi

Habur Sınır Kapısı’ndan Suriye Demokratik Güçleri (SDG) kontrolündeki bölgelere geçen Türk tırlarının, Irak’ta Suriye tırlarına mal yüklemesi yapıp geri döndüğü ortaya çıktı.

HTŞ’nin gümrük vergisi Türkiye’den ticaretin rotasını Rojava’ya çevirdi

Fotoğraf: DHA

Suriye’yi ele geçiren cihatçı Heyet Tahrir Şam örgütünün yönetimindeki geçici hükümetin Türkiye’ye yönelik gümrük vergilerini artırmış, ardından sınır kapılarında uzun tır kuyrukları oluşmuştu. Bu krize karşı ticaretin rota değişikliğine gittiği ve Habur Sınır Kapısı’ndan Suriye Demokratik Güçleri (SDG) kontrolündeki bölgelere geçen Türk tırlarının, Irak’ta Suriye tırlarına mal yüklemesi yapıp geri döndüğü ortaya çıktı.

Nasıl Bir Ekonomi gazetesinden Tuba Canpolat’a konuşan Kilis Sanayi ve Ticaret Odası Başkanı Hacı Mustafa Celkanlı, bu uygulama ile Türkiye gümrüklerinden 60 bin dolara geçen bir tırın, Irak kanalı ile 10 bin dolara geçtiğini aktardı.

Celkanlı, "Vergiler arttığı için birçok ürün rota değiştirip Habur Sınır Kapısı’na geçti. Türkiye’den giden ürünler şu anda PYD kontrolünde olan bölgelere gidiyor, oradan Suriye tırlarına aktarılıp ülkeye giriyor. Buralarda vergiler çok düşük olduğu için birçok üretici Habur Sınır Kapısı’ndan PYD tarafını tercih etmeye başladı. Türkiye gümrük kapılarından 60 bin dolara geçen bir tır, Irak kanalı ile geçince maliyet 10 bin dolar bandına geriliyor. Bunun acilen önüne geçilmesi lazım. Acilen bu yolun bir şekilde engellenmesi veya vergilerin düşürülmesi gerekiyor. Kapılarda bekleyen tırlar var, bozulma riski olan ürünleri firmalar geri çekti. Buna rağmen bekleyen tırlar hala var. Bu olaylardan sonra rota değiştiği için Habur’un da yükü arttı” dedi.

Arap Birliği ülkelerinin vergiden muaf tutulmasının da süreci tıkadığını kaydeden Celkanlı, “Bu şartlarda rekabet mümkün değil” diyerek şöyle devam etti: "Vergi artışlarından dolayı daha önce anlaştığımız fiyatlar geçerliliğini yitirdi. Birdenbire vergi artışı gerçekleşince ürünlerimizin bölgeye gidişi tamamen durdu. Suriye’ye şu anda ticaretimiz söz konusu değil. Suriye’nin Arap Birlikleri ile anlaşmaları olduğu için kendi aralarında bazı ülkelerle vergi muafiyetleri var. Bu sebeple bizim mevcut durumda rekabet etme şansımız kalmadı. Suriye’ye Arap Birlikleri’nden birçok ürün vergisiz geçiyor.”

ANTEPLİ PATRONLAR SINIR KAPISININ AÇILMASINI İSTEDİ

Öte yandan İslahiye Belediye Başkanı Kemal Vural Şam'daki Hicaz Demiryolu'na bağlayan İslahiye Sınır Kapısı'nın yeniden çalışması için girişim başlatıldığını açıkladı.

AA'ya konuşan Vural, AKP Grup Başkanvekili Abdulhamit Gül, Vali Kemal Çeber ve Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin ile Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığına gittiklerini kaydederek, "Bu hatta daha önce 100-150 vagon ihracat yapılıyordu, mal gidip geliyordu. 2011 yılında iç savaşla beraber bu hat kapatıldı. Burada her şeyimiz hazır. İnşallah en yakın sürede açılır. Demiryolun bir an önce faaliyete geçmesi bölge için çok önemli. Şam ve Halep'ten Mersin'e hattın ilerlemesi ticari ve turizm anlamında iyi olacağı kanaatindeyiz." dedi.

Gaziantep'i İskenderun Limanı'na bağlayan Dörtyol-Hassa Demir Yolu ve Otoyolu Tünelleri Projesi'ne de yakın zamanda başlanacağını söyleyen Vural, "Bu tünelde iki hat karayolu bir hat ise demiryolu olacak. Eğer kapımız açılırsa buradan tünelin ağzı 35 kilometre. 25 kilometrede tüneli hesaplarsak 60 kilometre ile İslahiye Sınır Kapısı'ndan İskenderun Limanı'na yetişmiş olacağız. Bu da bu bölgede serbest bölge veya lojistik merkezin kurulması anlamında büyük bir proje" diye konuştu.

Suriye'de HTŞ yönetimi tüm sınır kapılarında 11 Ocak'tan bu yana gümrük mevzuatı uygulamaya başlamıştı. Bu karar sonrasında Türkiye’den ithal edilen malların gümrük vergisinde yüzde 300’e varan artış yaşanmış, Ticaret Bakanlığı ve Dışişleri Bakanlığı görüşmelerin devam ettiğini açıklamıştı. (EKONOMİ SERVİSİ)

Evrensel'i Takip Et