Almanya'da aşırı sağa karşı eylemlere yüz binler katıldı
Almanya’da 23 Şubat'taki erken genel seçimler öncesi ırkçı, aşırı sağcı Almanya için Alternatif (AfD) partisine, faşizme ve milliyetçiliğe karşı büyük gösteriler düzenlendi.
Fotoğraf: Ali Erenler
Almanya’da yaklaşan erken genel seçimler öncesinde aşırı sağcı Almanya için Alternatif (AfD) partisine, faşizme ve milliyetçiliğe karşı büyük gösteriler düzenlendi. Yapılan konuşmalarda Hristiyan Demokrat Birlik (CDU/CSU) partilerinin başbakan adayı Friedrich Merz’in mültecilere karşı AfD ile birlikte çalışma isteğine tepki gösterildi ve bu tutumdan vazgeçilmesi istendi.
En büyük gösteri cumartesi günü başkent Berlin’de Brandenburg Kapısında yapıldı. Akşam saat 17.30’dan itibaren toplanmaya başlayan ve eylem sonunda düzenleyenlerin verdiği bilgiye göre 100 bini bulan kitle, ellerindeki ışıklarla, pankart ve dövizlerle aşırı sağa tepki gösterdi.
Sanatçı Luisa-Céline Gaffron’un ırkçılığa karşı “ışık denizi” oluşturma çağrısından önce, 22 Ocak’ta Aschaffenburg’da katledilenler için bir dakikalık saygı duruşunda bulunuldu ve “Mülteciler hoş geldiniz” sloganı atıldı. Aschaffenburg’da Afganistan’dan gelen ve psikolojik tedavi gören bir kişi, biri çocuk olmak üzere iki kişiyi bıçaklı saldırıda öldürmüştü.
Almanya Protestan Kilisesi (EKD) Başkanı Anna-Nicole Heinrich, yaptığı konuşmada, “Biz daha fazlayız ve pes etmeyeceğiz. Şaşkınlığımız direnişe dönüşmeli. Hiçbir politikacı tanrı tarafından seçilmemiştir. Bunu söyleyen herkes saçmalıyor demektir. Tanrı tüm insanlara aynı onuru verdi. Bu yüzden insanlar ötekileştirildiğinde, saldırıya uğradığında ya da tehdit edildiğinde sessiz kalmıyoruz” dedi.
Alman Sendikalar Birliğinden (DGB) Nele Techen, ırkçılara karşı “güvenlik duvarını” sağlam tutmaya çağırdı.
Gösteride “Campact”, “Aileler Aşırı Sağa Karşı” ve “Fridays for Future” gibi kuruluşlar meşaleler, cep telefonu ışıkları ve mumlarla “Demokrasi için ve sağa karşı bir ışık denizi” yaratmayı planlamıştı. Organizatörler daha önce 10 bin kişi için polise başvururken 100 bin kişinin katılması yer yer izdihama yol açtı.
KÖLN’DE 75 BİN KİŞİ SOKAĞA ÇIKTI
Aynı gün Köln’de Heumart alanında yapılan gösteride de benzer sahneler vardı. Alan dar geldiği için birçok kişi mitingi dışarıdan takip etmek zorunda kaldı. DGB Köln Başkanı Wittich Roßmann eyleme 75 bin kişinin katıldığını duyurdu. “12’ye 5 kala” sloganı adı altında yapılan mitinge katılanlar taşıdıkları döviz ve pankartlarda aşırı sağa karşı mesajlar verirken, Merz’in mültecilere karşı AfD ile birlikte çalışmak istemesinde de tepki gösterdiler.
Eylemi çok sayıda dernek, parti, sendika ve inisiyatif tarafından desteklenen “Köln stellt sich quer” ittifakı organize etti. Göstericiler arasında Federal Sağlık Bakanı Karl Lauterbach (SPD) da vardı.
NEUMÜNSTER'DE AfD’YE KARŞI 4 BİN KİŞİ YÜRÜDÜ
Cumartesi günü Neumünster’de de AfD’nin düzenlediği mitinge yaklaşık 150 kişi katılırken, karşı gösteriye yaklaşık 4 bin kişi katıldı. Farklı kurum kuruluş, çevre, parti ve derneklerin ortak çağrı yaptığı protestoda her görüşten insan katıldı. AfD ise mülteciler için ilk kabul merkezinin önünde de gösteri düzenledi.
Hamburg-Harburg’da AfD’nin yapmak istediği seçim toplantısını protesto etmek için ise ilçenin değişik üç bölgesinde 3 bin kişi toplanarak protesto gösterisi düzenledi. Eylemciler sık sık “Harburg AfD’den nefret ediyor”, “Hamburg’da faşistlere yer yok” gibi sloganlar atarak protestolarını sürdürdüler.
DİDF Hamburg Altona ve Dulsberg semtlerinde seçimlerle ilgili standlar açarak dağıttığı bildirilerle göçmenlerin seçim malzemesi yapılmamasını isterken, savaşı, silahlanmayı ve ırkçılığı savunan partilere oy verilmemesi çağrısı yaptı. (Köln/EVRENSEL)