DEM'den Meclise İmralı çağrısı: Yasal çerçeve belirlenmeli
Gülistan Kılıç Koçyiğit, İmralı görüşmelerine konusunda “Sadece geliş gidişlerle, bu sürecin yürümeyeceği açık. Hızlı bir şekilde yasal bir çerçeve için özellikle Meclis inisiyatif almalı" dedi.
İLGİLİ HABERLER
DEM Parti MYK toplantısı başladı: Gündem İmralı mesajları
Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM Parti) Grup Başkanvekili Gülistan Kılıç Koçyiğit açıklamalarda bulundu. Koçyiğit, İmralı görüşmelerine konusunda “Sadece geliş gidişlerle, sadece sözle bu sürecin yürümeyeceği açık bir gerçek. Bunun için de hızlı bir şekilde yasal bir çerçeve için özellikle Meclisin inisiyatif geliştirmesi gerekiyor” dedi.
“TARİHİ FIRSATI DEĞERLENDİRMEK GEREKİYOR”
Koçyiğit, heyetin 22 Ocak’ta Öcalan ile İmralı’da 4 saatlik görüşme yaptığını kaydetti. Bu sefer gerçekten bu sorunu çözmek gerektiğini ifade eden Koçyiğit, “Bu şansı, bu tarihi fırsatı gerçekten değerlendirmek gerekiyor. Bu anlamıyla tarihi fırsatı heba edecek, ıskalamamızı sağlayacak bütün söz, eylem ve pratiklerden de hükümetin kaçınması gerektiğinin altını çizmek istiyoruz. O anlamıyla hükümetin hedef olarak ortaya koyduğu, toplumun genel olarak beklenti içerisinde olduğu bu çözüm tartışmalarının nihayete ermesi, gerçek anlamda pozitif sonuçlanması için de hızlı şekilde hükümetin pratik adımlara yoğunlaşması gerektiğini ifade edelim. Sadece geliş gidişlerle, sadece sözle bu sürecin yürümeyeceği de açık bir gerçek. Bunun için de hızlı bir şekilde yasal bir çerçeve için özellikle Meclisin inisiyatif geliştirmesi, sorumluluk üstlenmesi gerektiğini ifade edelim” diye konuştu.
“SADECE KÜRT SORUNU DEĞİL, DEMOKRATİKLEŞME MESELESİ”
İmralı tecrit koşullarının devam ettiğine dikkat çeken Koçyiğit, sözlerini şöyle sürdürdü: “Sayın Öcalan’ın rolünü oynaması, Kürt sorununun demokratik çözümünde gerçek anlamda bu tarihsel fırsatın ıskalanmaması için çalışma koşullarının hızla düzeltilmesi, tecridin kaldırılması; sağlık, güvenlik ve özgürlüğü için hızla adımlar atılması gerektiğini de ifade edelim. Bu mesele sadece Kürt sorunun çözümü meselesi değildir aynı zamanda bütün Türkiye’nin demokratikleşmesi meselesidir. Türkiye’nin demokratik bir hukuk devleti olması meselesidir ve bu ülkede yaşayan 85 milyon yurttaşın meselesidir.”
“YENİ YOL HARİTAMIZI TARTIŞACAĞIZ”
Bu anlamda siyasi partilerin ve toplumsal kesimlerinde bu çözüm tartışmalarına omuz verme beklentisini de ifade etmek istediğini belirten Koçyiğit, “Bugün MYK’mız toplanacak ve heyetimizin aktarımları çerçevesinde de bugün yeni yol haritamızı tartışacağız ve bu konuda da bazı kararlar alacağımızı da kamuoyuna ifade etmek istiyorum” dedi. (POLİTİKA SERVİSİ)
Evrensel'i Takip Et